Σοβαρή επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες από τα δυτικά με διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας. Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων. Η ΕΜΥ προβλέπει πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες που αναμένονται στα πεδινά, ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά και πολύ θυελλώδεις νοτιάδες, τόσο στα πελάγη όσο και στα ηπειρωτικά.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής αναμένονται στη Δυτική Ελλάδα καθώς και σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κυρίως μέσα στο χρονικό διάστημα από σήμερα το απόγευμα μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.  Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία στα πελάγη 8 με 9 μποφόρ.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τις Κυκλάδες, την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και το βορειοανατολικό Αιγαίο.

Κλειστό παραμένει το Ρίο-Αντίρριο και η γραμμή Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

Το απόγευμα λόγω των ισχυρών ανέμων, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο cruise europa προσέκρουσε στο λιμάνι της Πάτρας χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν κάποιοι από τους επιβαίνοντες. Το πλοίο υπέστη μικρό βούλιαγμα πάνω από την ίσαλο γραμμή. Αφού ελεγχθεί από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα θα αναχωρήσει κανονικά για Ιταλία.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει ανακοινώσει από το μεσημέρι ότι το πλοίο λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή του Ιονίου, δεν θα προσεγγίσει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. 

Δείτε Έκτακτο Δελτίο Καιρού

Κακοκαιρία αναμένεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής (30-01-2015) έως και τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (01-02-2015).

Πιο συγκεκριμένα:

1. Ανέμους γενικά νοτίων διευθύνσεων που η έντασή τους κατά περιόδους θα φθάνει: α. Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ του Σαββάτου (31-01-2015). Β. Στις υπόλοιπες περιοχές τα 8 με 9 και τοπικά τα 10 μποφόρ κυρίως στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.

2. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές: α. Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο β. Κατά διαστήματα στη Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο και πιθανώς το ανατολικό Αιγαίο.

3. Χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο 700 μέτρα).


Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Μακεδονία, Θράκη

Στη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν πρόσκαιρες καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές από το μεσημέρι και καταιγίδες από το βράδυ οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στη δυτική Μακεδονία. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας.
’νεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινές και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου. Από τις μεσημεριανές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν.
’νεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία από το μεσημέρι 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το βράδυ πιθανόν σποραδικές καταιγίδες.
’νεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία από το μεσημέρι 7 και στα νότια 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 έως 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη

Λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν και από τις μεσημεριανές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν τη νύχτα σποραδικές καταιγίδες.
’νεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία από το μεσημέρι 8 τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες.
’νεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία από το μεσημέρι στα βόρεια 8 τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημεριανές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Πιθανότητα καταιγίδας τη νύχτα.
’νεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία από το μεσημέρι 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από τις μεσημεριανές ώρες και σποραδικές καταιγίδες από το βράδυ.
’νεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε την πρόβλεψη του καιρού της ΕΜΥ για το τριήμερο

Θυελλώδεις άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας, αφού συνεχίζεται και το ερχόμενο τριήμερο η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, χιονοπτώσεις και ανέμους μέχρι 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία τη Δευτέρα θα σημειώσει πτώση. 

Σάββατο 31/1

Νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και τα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα τα οποία θα είναι κατά τόπους έντονα τις απογευματινές ώρες στα δυτικά θα ασθενήσουν και στις υπόλοιπες περιοχές θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα ασθενήσουν πρόσκαιρα.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Κυριακή 1/2

Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα αλλά βαθμιαία θα περιοριστούν στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί στα δυτικά 5 με 7 με βαθμιαία εξασθένηση και στο Αιγαίο 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε άνοδο

Δευτέρα 2/2

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στα δυτικά, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου πιθανώς κατά τόπους να είναι έντονες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές κυρίως της δυτικής ηπειρωτικής χώρας. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ασθενήσουν και θα περιοριστούν στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο ανατολικό Αιγαίο νότιοι νοτιοανατολικοί τοπικά 8 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα ασθενήσουν.
Η θερμοκρασία σε βαθμιαία πτώση