Όλοι οι άνθρωποι του αριστερού προέδρου
Τα στελέχη που στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα από τα πρώτα μεγάλα βήματά του
Του Γιώργου Κατσίγιαννη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
«Οταν ακούστηκε η υποψηφιότητά μου για τον Δήμο της Αθήνας, με χτύπησαν πάρα πολύ. Σνομπάρανε, γελάγανε, ήταν σχεδόν ειρωνικοί: Ποιος είναι αυτός; Τον ξέρει η μάνα του;. Θυμάμαι χαρακτηριστικά που είχε συναντήσει ο Αλέκος Αλαβάνος την Μπακογιάννη στο αεροδρόμιο κι εκείνη του έκανε πλάκα: Πώς τον είπες; Τσίπρα; Μαζί μoυ θα τα βάλει αυτός;. Μετά όλα άρχισαν να αλλάζουν...». Με αυτό τον τρόπο εξιστορούσε το 2008 ο Αλέξης Τσίπρας την αρνητική υποδοχή της παρουσίας του στα πολιτικά πράγματα από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και τους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων. Φυσικά, χωρίς να φαντάζεται ότι, έξι χρόνια μετά, μαζί με την παρέα του από το αφώτιστο περιθώριο των Εξαρχείων και τα πεζοδρόμια της Αθήνας θα ανέβαιναν τα σκαλιά της εξουσίας, καταλαμβάνοντας το Μέγαρο Μαξίμου με ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άλλαξε την ομάδα που τον στήριξε στο παρελθόν ως υποψήφιο για τη διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων και ακολούθως για την προεδρία του ΣΥΝ. Τα πρόσωπα που τον εμπιστεύτηκαν σε δύσκολες περιόδους, αλλά και εκείνοι που προώθησε ο ίδιος κατά την άνοδο της πολιτικής καριέρας του συγκροτούν σήμερα τη νέα ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι οι προνομιακοί συνομιλητές του, συνθέτουν την «αριστερή ταξιαρχία των έμπιστων» συνεργατών του, έχοντας πλέον στα χέρια τους τη βαριά ευθύνη στο κρίσιμο ραντεβού της χώρας με την ιστορία της.
Το απόγευμα της Δευτέρας, όταν ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου ως ορκισμένος πρωθυπουργός, ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο τηλεφώνησε για να του μεταφέρει τις εντυπώσεις του από την εικόνα που αντίκρισε στο κυβερνητικό κτίριο της Ηρώδου Αττικού ήταν ο πολιτικός του μέντορας. Ο λόγος για τον Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος ανέλαβε υπουργός Επικρατείας, με ευθύνη τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. «Ούτε σαπούνι για τις τουαλέτες δεν είχαν αφήσει», φέρεται να του είπε σε αυτή τη συνομιλία. Ο Αλ. Φλαμπουράρης ήταν αυτός που βοήθησε τον Αλ. Τσίπρα να επιβληθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο Αλέκος Αλαβάνος επιχείρησε να αναλάβει ξανά την ηγεσία της Κουμουνδούρου, μετά το δυσμενές αποτέλεσμα που είχε καταγράψει το κόμμα στις ευρωεκλογές του 2009. Στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Φλαμπουράρης προβάλλεται ως ο «Αντώνης Λιβάνης» του προέδρου, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας, πριν λάβει οποιαδήποτε σημαντική απόφαση, τη συζητά προηγουμένως μαζί του. Ακόμη και στη συγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος ο κ. Φλαμπουράρης φέρεται να είχε λόγο για το «ποιοι θα πάνε πού και τι θα κάνουν». Εκτός από τον συντονισμό και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, η παρουσία του κ. Φλαμπουράρη στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρείται χρήσιμη, δεδομένου ότι είναι ο άνθρωπος των «ειδικών αποστολών», κυρίως αυτών που σχετίζονται με τη βελτίωση των σχέσεων του κόμματος με τους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας.
ΟΙ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΙ. Στην ηγετική ιεραρχία του Μεγάρου Μαξίμου δεσπόζουσα θέση κατέχει ο Γιάννης Δραγασάκης. Εκτός του ότι είναι ο μόνος από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαθέτει κυβερνητική εμπειρία, καθώς υπήρξε μέλος της οικουμενικής κυβέρνησης το 1990, από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης θα είναι ο «αρχιτέκτονας» της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, ο άνθρωπος που θα έχει τον πρώτο λόγο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. Για την πλειονότητα των ισχυρών παραγόντων των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, είναι ο πιο σοβαρός συνομιλητής από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, από την περίοδο που το κόμμα της Κουμουνδούρου κατέκτησε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Δραγασάκης ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε τους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και τους τραπεζίτες.
Πανίσχυρος παράγοντας πλέον του Μεγάρου Μαξίμου, με αρμοδιότητες που άπτονται της ασφάλειας της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από κακοτοπιές ή παιχνίδια υπονόμευσης από ισχυρά εκδοτικά συμφέροντα, με εχθρική διάθεση απέναντι στη νέα εξουσία της χώρας, είναι ο έμπιστος συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, Νίκος Παππάς. Ο επί σειράν ετών διευθυντής του πολιτικού γραφείου του και σήμερα υπουργός Επικρατείας έχει υπό την εποπτεία του τη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού και τη Γενική Γραμματεία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον τομέα ευθύνης του θα υπάγεται και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Το alter ego του Αλέξη Τσίπρα πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την επιτυχημένη στρατηγική της αποδόμησης των πολιτικών αντιπάλων του σημερινού πρωθυπουργού, καθώς επί των ημερών του στην Κουμουνδούρου «στήθηκε» μια συγκροτημένη προπαγανδιστική μηχανή για να καταστούν κυρίαρχα τα πολιτικά μηνύματα του κόμματος. Η παρασκηνιακή δράση του μέσα από την ανάληψη αθέατων πρωτοβουλιών, με εύστοχο επικοινωνιακό και πολιτικό αντίκρισμα, θυμίζει σε πολλούς τις πρακτικές που ακολουθούσε ο πάλαι ποτέ ιθύνων νους της «πράσινης» αυτοκρατορίας, Κ. Λαλιώτης.
Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ. Το άγνωστο πρόσωπο που συνόδευε στην ορκωμοσία του τον Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα της Δευτέρας και πλέον θα έχει επιτελική θέση στη νέα διακυβέρνηση είναι ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Σπύρος Σαγιάς. Αν και βρίσκεται στο περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα εδώ και αρκετούς μήνες, εν τούτοις μόλις στις αρχές της εβδομάδας έγινε γνωστή η παρουσία του στους πολιτικούς και κομματικούς κύκλους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνθρωπος που «γνώρισε» τον Σπύρο Σαγιά στον Αλ. Τσίπρα ήταν ο Αλ. Φλαμπουράρης. Το οξύμωρο με την επιλογή του νέου γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, που εγείρει και ζητήματα ηθικής τάξεως και δεοντολογίας, είναι ότι η δικηγορική εταιρεία του, «Σαγιάς και συνεργάτες», έχει αναλάβει τη νομική διεκπεραίωση και τεκμηρίωση για λογαριασμό του ελληνικού κράτους μιας σειράς ιδιωτικοποιήσεων, που προωθούσε η προηγούμενη «μνημονιακή» κυβέρνηση και τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ «κατήγγειλε» ότι συνιστούν έγκλημα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Δηλαδή, το κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», που επικεντρωνόταν σε λιμάνια και αεροδρόμια, είχε τη «νομική» στήριξη της δικηγορικής εταιρείας του κ. Σαγιά. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής παραδοξότητας, οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφορούν στην ιδιωτικοποίηση του πρώην ανατολικού αεροδρομίου στο Ελληνικό και στη σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, όπου τις σχετικές νομικές διαδικασίες έχει εκπονήσει το δικηγορικό γραφείο του κ. Σαγιά.
ΤΟ «ΠΟΥΛΕΝ». Από τα Εξάρχεια, όπου διαμένει εδώ και πολλά χρόνια, ο παρ ολίγον δήμαρχος Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, βρέθηκε στο στρατηγείο του Μεγάρου Μαξίμου με την ιδιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου. Η τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο πόστο ήταν εισήγηση του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά, που βρήκε απόλυτα σύμφωνο τον Αλ. Τσίπρα. Αλλωστε, ο σημερινός πρωθυπουργός, που γνωρίζει τον Γ. Σακελλαρίδη από τη Νεολαία του ΣΥΝ, ήταν εκείνος που τον «ανέδειξε» σε πρωταγωνιστή των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, δίνοντάς του το χρίσμα του υποψήφιου δημάρχου της Αθήνας. Κατά πολλούς, στον ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Σακελλαρίδης είναι ο «νέος Τσίπρας».
Την ευθύνη του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, μετά από πολλά χρόνια, αναλαμβάνει ένας μάχιμος δημοσιογράφος, που δεν δείχνει να «μπερδεύει» τον ρόλο του με άλλες ενασχολήσεις ή να τον αξιοποιεί για την εκπλήρωση πολιτικών φιλοδοξιών. Πρόκειται για τον Θεόδωρο Μιχόπουλο, με εμπειρία στον χώρο της τηλεόρασης, αφού υπήρξε επί σειράν ετών αρχισυντάκτης στην εκπομπή της Π. Τσαπανίδου.
Οι δύο 35άρηδες του «πρωινού καφέ»
Στους νέους «ενοίκους» του Μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνονται δύο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι κατέχουν πια σημαντικά πόστα στο επιτελείο του πρωθυπουργού και μαζί με τους Ν. Παππά, Γ. Σακελλαρίδη και Θ. Μιχόπουλο θα παρίστανται σε καθημερινή βάση στον «περίφημο» «πρωινό καφέ», όπου θα χαράσσεται η ημερήσια πολιτική και επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης. Πρόκειται για τον νέο διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Δ. Τζανακόπουλο, και τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του, Βαγγέλη Καλπαδάκη. Αμφότεροι ανήκουν στη γενιά των 35άρηδων του ΣΥΡΙΖΑ και συνδέονται με τον Αλέξη Τσίπρα από την περίοδο της Νεολαίας του Συνασπισμού. Ο Δ. Τζανακόπουλος είναι ο άνθρωπος που «παρέλαβε» το Μέγαρο Μαξίμου από τον πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, Κώστα Μπούρα, και πριν αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο ήταν νομικός σύμβουλος του προέδρου του κόμματος της Κουμουνδούρου και ένας από τους «λογογράφους» του. Επί προεδρίας Αλ. Τσίπρα στον ΣΥΝ ήταν γραμματέας της Νεολαίας του κόμματος, ενώ για την αγωνιστική δράση του είχε εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες, έπειτα από μήνυση που είχε υποβάλει εναντίον του ένας επιχειρηματίας από τα Ιωάννινα. Ο λόγος ήταν μια αφίσα της Νεολαίας του ΣΥΝ που στοχοποιούσε τον εν λόγω επιχειρηματία και φερόμενο ως αγοραστή του «Ξενία» της περιοχής. Ο Δ. Τζανακόπουλος «δέχτηκε» και υπόγειο πόλεμο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν διοχετεύτηκε στον Τύπο το ΦΕΚ με το οποίο ο Αλ. Τσίπρας τον διόριζε μετακλητό υπάλληλο στο γραφείο του στη Βουλή. Ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, και αυτός μέλος της Νεολαίας του Συνασπισμού με γραμματέα τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ο άνθρωπος που συνομιλεί με τις πρεσβείες των ξένων χωρών στην Αθήνα, καθώς επίσης με τους αντιπροσώπους της ελληνικής διπλωματίας στο εξωτερικό. Ηταν παρών στις συζητήσεις που έγιναν την Τρίτη το πρωί ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Κινέζο πρέσβη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ως νεαρός διπλωμάτης εργάστηκε στις Διευθύνσεις της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ στο υπουργείο Εξωτερικών, στην ελληνική αντιπροσωπία στον ΟΑΣΕ επί ελληνικής προεδρίας και στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα.