Νυχτερινή επιχείρηση οργανώθηκε από πυροσβέστες για να προσεγγίσουν δύο οικισμούς με 20 κατοίκους στα ορεινά ’γραφα που ήταν αποκλεισμένοι, χωρίς συγκοινωνία, χωρίς ρεύμα, αλλά και χωρίς επικοινωνία, λόγω των καταστροφών από την κακοκαιρία.

Μέσα στη νύχτα οι πυροσβέστες της 7ης ΕΜΑΚ από τη Λαμία και της Πυροσβεστική Υπηρεσίας Καρπενησίου ξεκίνησαν πεζοπορία εν μέσω κατολισθήσεων, καθώς το οδικό δίκτυο έχει πάθει μεγάλες ζημιές για να φτάσουν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στον οικισμό Πρόδρομος.

«Πήγαμε σε ένα προς ένα τα σπίτια για να διαπιστώσουμε την κατάσταση του ηλικιωμένων κατοίκων. Είναι όλοι καλά στην υγεία τους και περιμένουν να φτάσουν τα μηχανήματα για να ανοίξουν τους δρόμους και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία» υπογραμμίζει ο διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ Ανδρέας Μωράτης που ήταν επικεφαλής της ομάδας διάσωσης.

Μέσα στη νύχτα συνέχισαν και για τον οικισμό Γρενά όπου εκεί μια οικογένεια είχε ζητήσει βοήθεια. Οι πυροσβέστες διαπίστωσαν ότι είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο, έχει καταστραφεί κάθε πρόσβαση προς την περιοχή, καθώς έχουν καταρρεύσει δρόμοι.

Η πρόσβαση στα συγκεκριμένα χωριά των Αγράφων είναι αδύνατη από την πλευρά της Ευρυτανίας και αυτή τη στιγμή ήδη κινούνται μηχανήματα από την περιοχή της Καρδίτσας, έτσι ώστε να προσεγγίσουν τον ορεινό όγκο των Αγράφων και να ανοίξουν τις πρώτες διαβάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας στους κατοίκους.

Σοβαρές ζημιές σε 22 σπίτια στην ορεινή Ναυπακτία
Στην κοινότητα Κλέπα της ορεινής Ναυπακτίας, 22 σπίτι έχουν πληγεί λόγω των κατολισθήσεων. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αστυνομία, 10 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ρωγμές και άλλα 10 αιωρούνται, λόγω της καθίζησης. Επίσης, δύο ακόμη σπίτια έχουν υποστεί καθίζηση, όπως και ο κεντρικός δρόμος της κοινότητας.

Όσον αφορά τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, λόγω των κατολισθήσεων, έχουν αποκλεισθεί τα δημοτικά διαμερίσματα Περδικόβρυση και Λιβαδάκι. Επίσης, η πρόσβαση στα δημοτικά διαμερίσματα Λιμνίτσας και Τερψιθέας, πραγματοποιείται μόνο από το οδικό δίκτυο της Μακριάς Ράχης. Ακόμα, με δυσχέρεια διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από Θέρμο προς Χαλίκι, Αργυρό Πηγάδι, Κόνισκα και Αμπρακιά, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία από Θέρμο προς Πλάτανο, μέσω Σκλήμνας.

Στο μεταξύ, λόγω του αυξημένου όγκου νερού στην κοίτη του ποταμού Αχελώου, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στις γέφυρες Αυλακίου και Τέμπλας, ενώ η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο από τη γέφυρα της Τατάρνας.

Προβλήματα έχουν προκληθεί και λόγω της χιονόπτωσης στην ορεινή Ναυπακτία, αφού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στο οδικό δίκτυο από Ελατού προς ’νω Χώρα και από Κρυονέρια προς ’νω Χώρα. Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται και στο ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας, δηλαδή από Καλάβρυτα προς Κλειτορία, μέσω Λουσών και Πριόλιθου, στην επαρχιακή οδό Κλειτορίας - Αορανίας - Ψωφίδας, μέσω Αυχαίνα Πριολίθου και στην επαρχιακή οδό Κλειτορίας - Γκούρας, μέσω Λυκούριας.

Σε συναγερμό ο βόρειος Έβρος

Σε συναγερμό έχει κηρυχτεί η περιοχή του βόρειου Έβρου, μετά την αύξηση της παροχής των νερών τού ποταμού, στη διάρκεια της νύχτας. Στο Πύθιο, με όριο συναγερμού τα πέντε μέτρα και εβδομήντα εκατοστά, η στάθμη του ποταμού έχει ξεπεράσει τα έξι μέτρα και δώδεκα εκατοστά.

Στη διάρκεια της νύχτας, οι αυξημένες παροχές νερού από τη γειτονική Βουλγαρία, μετά το άνοιγμα του φράγματος τού Ιβαΐλογκραντ είχαν ως συνέπεια να σπάσει το ανάχωμα στη θέση Ωοειδές, στην περιοχή τού Δήμου Ορεστιάδας, με αποτέλεσμα το νερό να εισέλθει σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Η εκτίμηση των αρχών είναι ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να πλημμυρίσουν περισσότερο από 30.000 στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις και αρκετά αντλιοστάσια.

Να σημειωθεί ότι στη θέση Ωοειδές, το σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων ανέρχεται στις 70.000 στρέμματα.

Το σπάσιμο του αναχώματος, πάντως, στην περιοχή Ωοειδές είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν κατοικημένες περιοχές και οικισμοί, όπως οι Καστανιές και η Βύσσα.

Με απόφαση τού δημάρχου Ορεστιάδας δεν λειτούργησαν προληπτικά οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημοτικά διαμερίσματα Τριγώνου, Κυπρίνου και Βύσσας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς τόνισε ότι η κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή κατά μήκος του ποταμού Έβρου κρίνεται ιδιαιτέρα κρίσιμη, καθώς πλέον ο μεγάλος όγκος των νερών κατευθύνεται προς τον κεντρικό και νότιο Έβρο.

Στο Πέταλο, η στάθμη του ποταμού έχει φθάσει τα πέντε μέτρα και ογδόντα πέντε εκατοστά, με όριο συναγερμού τα έξι μέτρα. Ενώ στη θέση Κιρίσανε, στο ύψος της Ανδριανούπολης, όπου συναντώνται τα τρία ποτάμια - ’ρδας, Έβρος και Τούντζας- η παροχή των νερών έχει φθάσει τα 2000 κυβικά το δευτερόλεπτο.

Με το πρώτο φως της ημέρας, τα τεχνικά συνεργεία των κατά τόπους δήμων και της Περιφέρειας ΑΜΘ ξεκίνησαν λεπτομερή έλεγχο όλων των αναχωμάτων ώστε να επέμβουν άμεσα, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Χιόνια στα Ιωάννινα

Μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις καταιγίδες, πυκνό χιόνι έπεφτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, από τα Τζουμέρκα μέχρι και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, που ξημέρωσε στα λευκά, χωρίς όμως να δημιουργούνται προβλήματα στις μετακινήσεις.

Στο Μέτσοβο και σε πολλά χωριά του Ζαγορίου τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, καθώς το χιόνι που έπεφτε από το πρωί της Δευτέρας, ξεπερνά τα 50 εκατοστά και δυσκολεύονται οι μετακινήσεις.

Ωστόσο, όλα τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου είναι στους δρόμους, προκειμένου να μένει ανοικτό το επαρχιακό οδικό δίκτυο