Ως απάντηση στα «πακέτα διάσωσης» που κυριαρχούν στο δημόσιο λόγο της Γερμανίας, η Leslie Franke και ο Herdolord Lorenz, ένα ζευγάρι κινηματογραφιστών από το Αμβούργο, έθεσαν σε πολίτες, οικονομολόγους, κοινωνιολόγους από όλη την Ευρώπη το εξής ερώτημα: «Ποιος τελικά σώζει ποιον στην κρίση; Σώζουν οι γερμανοί τις Νότιες χώρες ή μήπως οι πολίτες της Ευρώπης, όλοι μαζί, διασώσαμε και εξακολουθούμε να διασώζουμε τις τράπεζες;». 

Η ταινία με τίτλο «Ποιος σώζει ποιον;» θέλει να εκθέσει τη δική της άποψη και τους πραγματικούς κερδισμένους της όλης κατάστασης.

Το ντοκιμαντέρ αυτό ξεκινά με σκηνές από την Ελλάδα, τη χώρα που θεωρείται να έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση, αλλά στη συνέχεια το πλάνο ανοίγει και ανακαλύπτουμε πώς λειτούργησε μέχρι σήμερα το δίπολο «τραπεζική διάσωση/κοινωνική καταστροφή» στην Ισπανία, την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων.

Πολλά παραδείγματα ιδιωτικού και δημόσιου υπερδανεισμού προβάλλονται στην ταινία παρουσιάζοντας τις χαμένες μάχες για τη χαλιναγώγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα: από τη μοναχική σταυροφορία της Μπρούκσλι Μπορν ως την αποχώρηση του Όσκαρ Λαφονταίν από τη γερμανική κυβέρνηση και την αποδιάρθρωση του νόμου Glass-Steagal - αλλά και μια σειρά ελπιδοφόρα βήματα, όπως το ισπανικό κίνημα κατά των εξώσεων και η μη διάσωση των τραπεζών στην Ισλανδία. Την ταινία αυτή, που πρόκειται να προβληθεί σε πάνω από 180 αίθουσες σε όλη την Ευρώπη από 11 Φεβρουαρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και εμείς στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων 12 και 27 Φεβρουαρίου, 18 και 25 Μαρτίου με ελληνικούς υπότιτλους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

12 Φεβρουαρίου 2015
Και 27 Φεβρουαρίου, 18 & 25 Μαρτίου 2015.

Πολυχώρος Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη, 213 00 40 496, 69 45 34 84 45.

Ώρα: 21:00. Γενική είσοδος: 4 €.