ΣτΕ: Νέο πράσινο φως για τα μεταλλεία Χρυσού Χαλκιδικής
Το επίμαχο έργο αφορά στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων στις περιοχές Ολυμπιάδας, Σκουριών και Μαύρων Πετρών
Τη συνέχιση των έργων στις μεταλλουργικές εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις απόθεσης των παλαιών τελμάτων στην περιοχή των μεταλλείων χρυσού της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στην Χαλκιδική επιτρέπει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει 264 κάτοικοι των Δήμων Αρναίας, Σταγείρων Ακάνθου (ήδη Δήμος Αριστοτέλη) Χαλκιδικής και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 26.7.2011 υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για: 1) τις μεταλλευτικές-μεταλλουργικές εγκαταστάσεις των μεταλλείων Κασσάνδρας και 2) την απομάκρυνση, καθαρισμό και αποκατάσταση του χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων στην Ολυμπιάδα.
Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο έργο αφορά στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων στις περιοχές Ολυμπιάδας, Σκουριών και Μαύρων Πετρών των μεταλλείων Κασσάνδρας σε έκταση 264.000 στρεμμάτων, με απώτερο σκοπό την εξόρυξη μολύβδου, ψευδαργύρου, χαλκού, χρυσού και αργύρου τα οποία θα διοχετεύονται στην αγορά από τις λιμενικές εγκαταστάσεις Στρατωνίου.
Ακόμη η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» έχει αναλάβει την αποκατάσταση των χώρων απόθεσης των παλαιών τελμάτων της Ολυμπιάδας και των άλλων χώρων που έχουν υποστεί ζημιές από προηγούμενες εκμεταλλεύσεις.
Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε ως αβάσιμους και απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων της Ανατολικής Χαλκιδικής.
Οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι:
- Η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) στερείται επιστημονικής εγκυρότητας,
- Είναι πλημμελώς αιτιολογημένη η επιλογή της μεθόδου εξόρυξης με χρήση εκρηκτικών στα όρια του οικισμού Στρατονίκης, αντί της μεθόδου μηχανικής εξόρυξης,
- Δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη η εκτίμηση της σχετικής ΜΠΕ ότι η χρήση του υπάρχοντα λιμένα και η κατασκευή νέου στον όρμος Στρατωνίου δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στο σύστημα παράκτιων υδάτων της περιοχής,
- Η απορροή από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας και τη σήραγγα Ολυμπιαδάς-Μαντέμ Λάκκου θα δημιουργήσει προβλήματα στους υδατικούς πόρους της περιοχής και μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα υφαλμύρινσης του υδροφόρα, Παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος και η δασική νομοθεσία.
Σ.Σ