Τίτλοι τέλους για Παπούλια
Την Τρίτη ο απερχόμενος Πρόεδρος αποχαιρετά και το προσωπικό της Ηρώδου Αττικού
Του Χάρη Παπαβασιλείου, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Tο βράδυ της επόμενης Τρίτης, λίγα εικοσιτετράωρα πριν ο Κάρολος Παπούλιας παραδώσει και επισήμως τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Προκόπη Παυλόπουλο, τα φώτα στην Ηρώδου Αττικού θα είναι ανοιχτά μέχρι αργά και η μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων θα είναι γεμάτη από κόσμο.
Ο κ. Παπούλιας, θέλοντας να ευχαριστήσει τους περίπου 110 εργαζομένους στην Προεδρία, αλλά και τους 200 αστυνομικούς που ανήκουν στη φρουρά της, θα κάνει μια μικρή συγκέντρωση, στην οποία θα τους αποχαιρετήσει έναν προς έναν προσωπικά. Ο σεφ του Προεδρικού, Χρήστος Κουμάντος, έχει εντολή να ετοιμάσει έναν πλούσιο μπουφέ, ενώ είναι βέβαιο πως άφθονα θα ρέουν το ηπειρώτικο τσίπουρο και το κόκκινο κρασί, για το οποίο θα μεριμνήσει προσωπικά ο Πρόεδρος. Αυτή η εβδομάδα είναι ουσιαστικά η τελευταία του κ. Παπούλια στην Ηρώδου Αττικού, όπου πέρασε ένα μεγάλο μέρος των τελευταίων δέκα χρόνων, και ήδη αρκετά γραφεία έχουν αδειάσει, αφού κάποιοι από τους στενούς συνεργάτες του αποχώρησαν, ενώ άλλοι ετοιμάζονται, την ίδια ώρα που κάποιοι δίνουν μάχη με κάθε μέσο που διαθέτουν για να μπορέσουν να παραμείνουν στην υπηρεσία. Κι αυτό γιατί, πέραν της αίγλης, η Προεδρία έχει και άλλα πλεονεκτήματα σε σχέση με το υπόλοιπο Δημόσιο.
Για παράδειγμα, οι αστυνομικοί που φρουρούν το Προεδρικό Μέγαρο λαμβάνουν ένα μικρό επίδομα (όπως και οι συνάδελφοί τους στη Βουλή) και για αυτό ήδη τα αιτήματα προς τη «νέα κατάσταση» είναι… εκατοντάδες! Ο ίδιος ο Κάρολος Παπούλιας, σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», θα κρατήσει στην προσωπική του υπηρεσία τέσσερις διοικητικούς υπαλλήλους και οκτώ αστυνομικούς για την ασφάλειά του, αριθμό μικρότερο από εκείνον που δικαιούται και χρησιμοποίησαν οι προκάτοχοί του. Οι φήμες λένε πως σίγουρα θα τον ακολουθήσει στο πολιτικό του γραφείο στην οδό Σούτσου, που αυτή την περίοδο ανακαινίζεται, καθώς εκεί θα κάνει τα ραντεβού του με φίλους και προσωπικότητες, η μέχρι σήμερα υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ηρώδου Αττικού, Λεωνή Μαρίτση. Εκεί θα τοποθετηθεί και μέρος της τεράστιας βιβλιοθήκης του κ. Παπούλια, που περιλαμβάνει πάνω από 15.000-20.000 τόμους, ενώ εκεί ήδη έχει πάει μέρος του προσωπικού του αρχείου και ένα άλλο κομμάτι του έχει πάει στο σπίτι του στα Γιάννενα.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ. Ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του κ. Παπούλια και από τους πλέον στενούς συνεργάτες του, πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίτσιος, άδειασε ήδη το προσωπικό του γραφείο και αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί από το διπλωματικό σώμα και να ακολουθήσει καριέρα στον ιδιωτικό τομέα, αναλαμβάνοντας τη θέση του αντιπροέδρου του ΣΕΒ, μετά από πρόταση, όπως λένε πληροφορίες, πολύ γνωστού και κορυφαίου επιχειρηματία ο οποίος διατηρεί και εξαιρετικές σχέσεις με την Προεδρία.
Αλλωστε, ο κ. Παπούλιας αθόρυβα όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε πάντοτε επαφή με επιφανείς παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, θέλοντας να έχει προσωπική εικόνα για την πορεία της χώρας. Τις τελευταίες εβδομάδες ο Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να δει ξανά ορισμένους από αυτούς, όπως είναι ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς, με τον οποίο δείπνησε στο Προεδρικό Μέγαρο.
Υπ’ ατμόν βρίσκεται και ο επικεφαλής του νομικού γραφείου της Προεδρίας, Κωνσταντίνος Μηχιώτης, ενώ ερώτημα παραμένει τι θα γίνουν οι περίπου δέκα μετακλητοί υπάλληλοι που υπηρετούν στο γραφείο του Προέδρου, ορισμένοι από τους οποίους είναι και συνταξιούχοι. Πάντως, ο προσωπικός γιατρός του κ. Παπούλια, Δημήτρης Μακρής (επίσης συνταξιούχος και μετακλητός), παρέμεινε και αυτή την εβδομάδα στην Ηρώδου Αττικού και προφανώς θα είναι εκεί μέχρι και την τελευταία ημέρα που ο Πρόεδρος θα βρίσκεται τυπικά στα καθήκοντά του.
Βέβαιη θεωρείται και η αποχώρηση του γενικού γραμματέα της Προεδρίας, πρέσβη Κωνσταντίνου Γεωργίου, ο οποίος συμπλήρωσε επίσης δέκα χρόνια θητείας στο πλευρό του κ. Παπούλια, ενώ ένα θέμα που συζητείται έντονα είναι αν θα παραμείνει στη θέση της η προσωπάρχης του Προεδρικού, Κατερίνα Φλώρου, υπεύθυνη των Διοικητικών Υπηρεσιών και από τα πανίσχυρα πρόσωπα στην Ηρώδου Αττικού επί Προεδρίας Κάρολου Παπούλια.
Ποια είναι η πρώτη εντολή που έδωσε ο Πρ. Παυλόπουλος
Αποφασισμένος να διαχειριστεί με πιο εξωστρεφή τρόπο τα Προεδρικά καθήκοντά του είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος, όπως εκμυστηρεύεται σε στενούς φίλους και στους συνεργάτες του, που δέχονται, αυτές τις μέρες, «βροχή» αιτημάτων για τοποθετήσεις ανθρώπων σε καίριες -και μη- θέσεις. Από τους υπασπιστές του μέχρι… κηπουρούς για τους αχανείς κήπους του πάλαι ποτέ παλατιού. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», ο κ. Παυλόπουλος έχει ζητήσει το τελετουργικό που θα ακολουθηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε θα γίνει και η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, να είναι όσο το δυνατόν πιο απλό, χωρίς… φανφάρες. Ενα δεύτερο κομμάτι του σχεδιασμού του έχει να κάνει με τις διεθνείς επαφές, καθώς ο νέος ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της χώρας εκτιμά ότι πρέπει να κινείται σε συνεργασία με την κυβέρνηση, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο. Θεωρείται, λοιπόν, βέβαιο ότι θα κάνει μια σειρά από σημαντικές επισκέψεις σε ξένους ηγέτες. Αλλωστε, είναι ο δεύτερος νεότερος (μετά τον Χρ. Σαρτζετάκη) Πρόεδρος μεταπολιτευτικά (μόλις 64 ετών), όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανέλαβε την πρώτη θητεία του όταν ήταν 73 ετών, ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος περίπου στα 70 χρόνια του, ο Κάρολος Παπούλιας στα 76 και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος επίσης στα 76. Με αυτό το δεδομένο (ότι θα προωθήσει στον βαθμό που του επιτρέπουν οι αρμοδιότητές του τις διεθνείς θέσεις της χώρας στο εξωτερικό), θεωρείται βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει ανθρώπους από το διπλωματικό σώμα και η επιλογή του να αναλάβει γραμματέας της Προεδρίας ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Γεννηματάς, από τους κορυφαίους διπλωμάτες που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από το ΥΠ.ΕΞ., το αποδεικνύει. Επίσης, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, από την εποχή που ήταν στο πλευρό του Κωνσταντίνου Καραμανλή και στη συνέχεια του Μιλτιάδη Εβερτ και του Κώστα Καραμανλή, είναι βέβαιο πως θα έχει προσωπική επαφή με τους εκπροσώπους του Τύπου, με τους οποίους φρόντιζε πάντα να έχει έναν έντιμο δίαυλο επικοινωνίας, χωρίς εντάσεις, ακόμα και στις περιπτώσεις που είχε αντιπαραθέσεις μαζί τους.