Της Σοφίας Σπίγγου

Αναβλήθηκε η συζήτηση της αίτησης αναίρεσης κατά της εφετειακής απόφασης που κηρύσσει το γάμο δυο γυναικών, που παντρεύτηκαν το 2008 με πολιτικό γάμο, ανυπόστατο.

Ειδικότερα, πρόκειται για δύο γυναίκες, ηλικίας 46 και 49 ετών, οι οποίες αποφάσισαν μετά από μακροχρόνια σχέση, να επισημοποιήσουν τον δεσμό τους. Αφού προχώρησαν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, παντρεύτηκαν το καλοκαίρι του 2008 στη Τήλο, με την "έγκριση" του δημάρχου του νησιού.

Ωστόσο, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου να ασκεί λίγες μέρες αργότερα αγωγή κατά του ζευγαριού και του δημάρχου Τήλου, ζητώντας να αναγνωριστεί ως ανυπόστατος και ανύπαρκτος ο γάμος των δύο ζευγαριών.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου εκδίκασε την αγωγή τον Δεκέμβριο του 2008, κάνοντας την δεκτή. Το ζευγάρι άσκησε τον Σεπτέμβριο του 2009 ένσταση στο Εφετείο Δωδεκανήσου, το οποίο την έκανε τυπικά δεκτή κατά του αναιρεσιβλήτου αλλά την απέρριψε επί της ουσίας. Η απόφαση δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2011, αλλά δεν είχε κοινοποιηθεί ακόμα στο ζευγάρι, το οποίο και προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ζητώντας να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου, καθώς παραβιάζει άρθρα του Αστικού Κώδικα, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εισήγηση του αρεοπαγίτη Χαράλαμπου Μαχαίρα είναι αρνητική και ζητά να απορριφθεί η αίτηση του ζευγαριού καθώς - όπως αναφέρει στην εισήγηση του "η αναφορά των διατάξεων του ΑΚ, σε «συζύγους» και «μελονύμφους», ουδόλως οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έγινε για να καταδείξει ότι εφεξής «αναγνωρίζει» πολιτικό γάμο και μεταξύ ομοφύλων, αλλά μάλλον ότι υιοθετήθηκε αυτή η φρασεολογία για λόγους νομοτεχνικούς", ενώ ξεκαθαρίζει ότι η παραπάνω σκέψη ενισχύεται με την ρητή αναφορά στον Ν.3719/2008 - Σύμφωνο Συμβίωσης-, όπου "γίνεται χρήση ρητώς της έννοιας των «ετερόφυλων»".

ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

"Η υπόθεση των γάμων των ομοφύλων που θα εκδικαστεί στον Άρειο Πάγο δίνει την ευκαιρία στον Ανώτατο Δικαστήριό μας να εγκαταλείψει την εσωστρέφεια στην νομολογία του και να προχωρήσει σε μια ερμηνεία της νομοθεσίας που θα είναι σύμφωνη με τα σύγχρονα δεδομένα και τις αλλαγές που έχουν επέλθει στα ήθη και στην κοινωνία. Οι καιροί έχουν αλλάξει και ήδη πάνω από 10 ευρωπαϊκά κράτη έχουν θεσμοθετήσει νομοθεσία για να μπορούν να συναφθούν γάμοι ομοφύλων και πολλά ανώτατα δικαστήρια σε όλο τον κόσμο δίνουν νομολογιακές λύσεις ακόμα και εναντίον απαγορευτικής νομοθεσίας.

Ήδη το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει νομοσχέδιο που επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η νομιμοποίηση μιας ερωτικής σχέσης μέσω του συμφώνου συμβίωσης να μην επεκταθεί και στην πιο ώριμη και σοβαρή μορφή της σχέσης, τον γάμο. Η λύση δεν πρέπει να είναι κομματιαστή αλλά συνολική. Δεν μπορεί να παραβιάζονται τα δικαιώματα των ομοφύλων όσον αφορά το σύμφωνο συμβίωσης αλλά να μην παραβιάζονται ταυτόσημα δικαιώματα όσον αφορά τον γάμο.

Ας ελπίσομε ότι η νομοθετική και η δικαστική εξουσία θα μπορούν να ανταποκριθούν στα σύγχρονα δεδομένα και θα δώσουν μια λύση που ήδη έχει δοθεί στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Ας μην ήμαστε συνεχώς ουραγοί σε όλα...", δηλωσε ο συνήγορος του Βασιλης Χειρδαρης.