Χωρίς ρεύμα έμεινε ξαφνικά παραμονές της Ανάστασης πολύτεκνη οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη, καθώς κανείς δεν γνώριζε από πού προέρχεται η διακοπή. Στην εφαρμογή που χρησιμοποιούσε ο ιδιοκτήτης αναφερόταν ότι δεν υπήρχε καμία οφειλή προς τη ΔΕΗ. Υπήρχε όμως μία εκκρεμότητα: Πριν έναν χρόνο ειδοποιήθηκαν από τον ΔΕΔΔΗΕ ότι υπάρχει υποψία ρευματοκλοπής.


Ρευματοκλοπές: Καταγγελίες για αυθαίρετες διαδικασίες από καταναλωτές

Κατέθεσαν τη σαφή αντίρρησή τους και υποστήριξαν πως η μείωση της κατανάλωσης που διαπιστώθηκε οφείλεται στη μετακόμιση κάποιων μελών της οικογένειας στο διαμέρισμα άλλου ορόφου της ίδιας οικοδομής. Αυτός ήταν τελικά ο λόγος της διακοπής. Μόνον που δεν ειδοποιήθηκαν ποτέ από τον ΔΕΔΔΗΕ.

«Δεν τηρείται καμία διαδικασία, είναι αυθαίρετα όσα κάνουν», είπε στη Voria.gr ο δικηγόρος Γιάννης Κοτζαμανίδης, ο οποίος ασχολείται με την υπόθεση και έχει αναλάβει πολλές παρόμοιες που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια. «Υπάρχουν διαδικασίες που έχει θεσπίσει ο νομοθέτης για τη διαφάνεια των ενεργειών. Δεν τις τηρούν», συμπλήρωσε και παρέθεσε μία σειρά παρατυπιών, όπως ανέφερε, στις διαδικασίες διαπίστωσης και βεβαίωσης ρευματοκλοπής, όπως ότι δεν παρίσταται στον έλεγχο εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής, ότι δεν παρίσταται ούτε καλείται αστυνομικός και κυρίως δεν καλείται ποτέ ο καταναλωτής να είναι παρών.

Η οικογένεια της Θεσσαλονίκης περίμενε επί μήνες την απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ για την υποψία της ρευματοκλοπής, όπως τους είχαν μεταφέρει. «Ποτέ δεν πήραμε κανένα έγγραφο, είμαστε διαρκώς στο σπίτι», τόνισε ο ιδιοκτήτης. Πράγματι, όπως μετέφερε ο συνήγορός του, πληροφορήθηκαν τους λόγους της διακοπής ρεύματος μόνον όταν επισκέφτηκαν τα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ. Εκεί είδαν έναν φάκελο που έγραφε «επιστράφηκε», επιβεβαιώνοντας ότι δεν παραδόθηκε ποτέ. Στην απόφαση που υπήρχε στο εσωτερικό του φακέλου γινόταν λόγος για ρευματοκλοπή χωρίς ο ίδιος να έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τις απόψεις του και τεχνική έκθεση. Επίσης του επιβλήθηκε πρόστιμο, έγινε δοσοποίηση και η μη καταβολή της πρώτης δόσης οδήγησε στη διακοπή, καθώς η οικογένεια δεν γνώριζε τίποτε για όλες τις διαδικασίες. «Έχουμε καταθέσει αίτηση να πάρουμε στα χέρια μας όλα τα έγγραφα για να δούμε τi ακριβώς συμβαίνει», σημείωσε ο κ. Κοτζαμανίδης.

revmatoklopes1


Ρευματοκλοπή από το παρελθόν

Η περίπτωση του ιδιοκτήτη διαμερίσματος δεν είναι η μοναδική. Αντίθετα, στα δικαστήρια τα πινάκια έχουν γεμίσει με υποθέσεις ρευματοκλοπών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχειρηματία στη δυτική Θεσσαλονίκη στον οποίο διαπιστώθηκε ρευματοκλοπή που ξεκίνησε εννέα χρόνια μετά την εγκατάστασή του στο κατάστημα. Μάλιστα στον χώρο είχαν προηγηθεί δύο άλλες εταιρείες και τελικά ο ΔΕΔΔΗΕ κατέληξε να καταλογίσει στον ίδιο τα… σπασμένα για τα τελευταία χρόνια. Το παράδοξο είναι ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είχε διενεργήσει έλεγχο πριν την έναρξη λειτουργίας της τελευταίας επιχείρησης.

«Σας καλώ όπως απέχετε από οποιαδήποτε ενέργεια, ιδίως διακοπή παροχής ρεύματος έως ότου εκκαθαρισθεί πλήρως η διαφορά μας από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης. Άλλως θα φέρετε την ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκληθεί εν σχέσει με απώλεια εισοδημάτων ως και ηθική βλάβη, επιφυλασσόμενοι προς άσκηση οποιασδήποτε αξίωσης από ενδεχόμενες παράνομες ενέργειές σας. Σας ενημερώνω προσέτι ότι δεν πρόκειται να πληρώσω έτερη δόση του δοσολογίου σας, τη στιγμή που ουδέν οφείλω και φυσικά σας προκαλώ να προσφύγετε τόσο στην ποινική όσο και στην αστική δικαιοσύνη, εκεί που κι εγώ θα προσφύγω», αναφέρει στο εξώδικο που έστειλε στον ΔΕΔΔΗΕ αγανακτισμένος επιχειρηματίας.

«Απειλούν ότι θα κόψουν το ρεύμα, κάνουν δοσολόγιο εν αγνοία του καταναλωτή και γενικότερα δεν τηρούν καμία διαδικασία. Μας είπαν ότι ο μετρητής που αφαίρεσαν βρίσκεται στο Ρουφ στην Αθήνα και στείλαμε εκεί τεχνικό σύμβουλο να παραστεί στον έλεγχο και μετά μας ενημέρωσαν ότι ο έλεγχος έγινε στον Εύοσμο απουσία μας», τόνισε στη Voria.gr ο νομικός εκπρόσωπος του επιχειρηματία Γιάννης Φωτίου. Ακόμη όμως και οι υπολογισμοί της ρευματοκλοπής σε χρήμα προέρχονται από άγνωστους τύπους υπολογισμού, όπως υποστηρίζουν οι θιγόμενοι καταναλωτές. «Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι από την εξέταση του ιστορικού των καταναλωτών δεν προκύπτει ότι είμαι ο υπαίτιος της ρευματοκλοπής. Ωστόσο με μαγικούς υπολογισμούς (με τη μεθοδολογία σας) προκύπτει ακριβής ρευματοκλοπή …… KWh για τη χρονική περίοδο από …-6-2020 μέχρι …-12-2024 . Όμως την …-5-2019 υπέγραψα σύμβαση με την εταιρεία ….. και o ΔΕΔΔΗΕ επιμελήθηκε της σύμβασης με αυτοψία, ηλεκτροδοτώντας το ακίνητο», τονίζεται στην εξώδικη δήλωση του επιχειρηματία.


«Δεν το δέχομαι, είναι μομφή»

«Πέφτουν από τα σύννεφα οι περισσότεροι, αντιδρούν και δεν το δέχονται. Είναι οικογενειάρχες και επαγγελματίες οι οποίοι μπλέκουν, επιβαρύνονται με έξοδα, χωρίς να έχουν ευθύνη». Η δικηγόρος Χριστίνα Σωτηράκογλου έχει αναλάβει την περίπτωση ακόμη ενός επιχειρηματία που κατηγορείται για ρευματοκλοπή και καλείται να πληρώσει χρήματα για ρεύμα που κατανάλωσε αλλά κατά τον ΔΕΔΔΗΕ έκλεψε. «Δεν το δέχομαι, είναι πολύ μεγάλη μομφή για μένα, δεν έχω κάνει τίποτα τέτοιο», είπε ο επιχειρηματίας στη συνήγορό του όταν συζητήθηκε να καταβάλει τα χρήματα της πρώτης δόσης. «Πληρώνω κανονικά το ρεύμα, δεν οφείλω τίποτα ούτε έκλεψα οτιδήποτε», τόνισε.

Στον συγκεκριμένο επιχειρηματία, χωρίς να ειδοποιηθεί, του άλλαξαν τον μετρητή τον Νοέμβριο του 2019. Από τότε δεν κινητοποιήθηκε κανείς και τον Απρίλιο του 2024 έλαβε κλήση για δίκη, ενώ πέντε μήνες αργότερα έλαβε ειδοποιητήριο για αγωγή που κατατέθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ και διεκδικούν 4.800 ευρώ για δύο χρόνια. «Βασίζονται σε προηγούμενες μετρήσεις και όχι σε συγκεκριμένα στοιχεία. Ούτε η μείωση της κατανάλωσης είναι στοιχείο όταν στην Ελλάδα έχει μεσολαβήσει οικονομική κρίση και στη συνέχεια η πανδημία του κορωνοϊού», σημείωσε η κ. Σωτηράκογλου. Τόνισε ότι και στην περίπτωση του εντολέα της δεν έχει εξεταστεί ο μετρητής, όπως ζητούν οι ίδιοι, «καθώς είναι πεταμένος σε μία αποθήκη όπως μας είπαν», ανέφερε η δικηγόρος.


Οι προκηρύξεις και το bonus

Ο ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με τους ειδικούς καταλογίζει ποσά από ρευματοκλοπές που αφορούν την τελευταία πενταετία, καθώς αυτό το διάστημα δικαιούται να καταθέσει αγωγή. Ο διπλωματούχος μηχανολόγος – μηχανικός Λάμπρος Γκλαβόπουλος είναι δικαστικός πραγματογνώμονας και ασχολείται με υποθέσεις ρευματοκλοπής. «Ο ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού τοποθετεί ψηφιακούς μετρητές. Όμως όταν στους αναλογικούς που αφαιρεί βρει ότι μπορεί να έχουν αφαιρεθεί για παράδειγμα μολυβδοσφραγίδες, που συμβαίνει συχνά χωρίς να είναι απαραίτητα ύποπτο, θεωρεί ότι είναι εικαζόμενη ρευματοκλοπή. Αυτό μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε και να μπλέξει σε μία αέναη διαδικασία με υψηλό κόστος», τόνισε στη Voria.gr. Τονίζει μάλιστα ότι η διαδικασία που ακολουθείται δεν είναι σωστή, καθώς η εταιρεία φτάνει σε σημείο να υπολογίζει με βάση την τελευταία πενταετία. «Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις έγινε ρευματοκλοπή. Κάθε μήνα ή δίμηνο γίνεται μέτρηση με φυσική παρουσία για να καταγραφεί η κατανάλωση. Αν υπήρχε ρευματοκλοπή θα είχε διαπιστωθεί τότε. Με αυτό που κάνουν ουσιαστικά παραδέχονται ότι δεν διενεργούν έλεγχο τα τελευταία πέντε χρόνια», υπογράμμισε ο πραγματογνώμονας.

Αυτό πάντως που προξενεί εντύπωση είναι ότι σύμφωνα με τον κ. Γκλαβόπουλο «έχουμε δει προκηρύξεις του ΔΕΔΔΗΕ όπου αναφέρεται προμήθεια του ιδιώτη καταμετρητή για διαπίστωση ρευματοκλοπών». Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες ή τα φυσικά πρόσωπα που συμβάλλονται με τον ΔΕΔΔΗΕ για την καταμέτρηση των ρευματοκλοπών επιδοτούνται για τον εντοπισμό τους. Από τη μία μπορεί αυτό να λειτουργήσει ως κίνητρο για τον εντοπισμό, από την άλλη όμως οι δικηγόροι που αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό καταγράφονται ρευματοκλοπές χωρίς να υπάρχουν.

Το βέβαιο είναι, όπως αποδεικνύεται από μία πρόχειρη έρευνα σε κείμενα προκηρύξεων για πρόσληψη εταιρειών ή φυσικών προσώπων για μετρήσεις κατανάλωσης, ότι οι ρευματοκλοπές κοστολογούνται. Συγκεκριμένα, στη στήλη που αναφέρεται το πλήθος των μετρήσεων που καλείται να κάνει ο προσλαμβανόμενος με σύμβαση και το κόστος της κάθε μέτρησης, υπάρχει τομέας στη στήλη είδος παρεχόμενης υπηρεσίας που αναφέρει «περιπτώσεις πιστοποιημένων ρευματοκλοπών».

Στη στήλη του πλήθους εργασιών αναφέρεται ο αριθμός 100 και στην τιμή ανά εργασία 25 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο προσλαμβανόμενος καταμετρητής εισπράττει τόσα χρήματα για κάθε ρευματοκλοπή που βρίσκεται και πιστοποιείται. Όμως προξενεί εντύπωση ότι υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ρευματοκλοπών που πληρώνεται σε κάθε σύμβαση και αυτές είναι 100. Δηλαδή εάν ο συμβασιούχος καταμετρητής στον χρόνο της σύμβασης διαπιστώσει περισσότερες ρευματοκλοπές δεν θα πληρωθεί για τις υπόλοιπες; Στην περίπτωση που βρει λιγότερες θα χάσει τα χρήματα μέχρι τις 100 που προβλέπει η σύμβαση; Είναι ερωτήματα που διατυπώνονται από την πλευρά των καταναλωτών οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για ρευματοκλοπές τις οποίες αμφισβητούν ευθέως.

revmatoklopes2


Από την άλλη, από δικηγόρους τίθεται το ζήτημα της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «σύμφωνα με την οποία μετά την ενεργειακή κρίση απαγορεύεται διά ροπάλου η διακοπή ρεύματος. Εάν αυτή η οδηγία είχε ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο, όπως υπάρχει υποχρέωση, τότε θα σταματήσουν τέτοιες ενέργειες», είπε από την πλευρά του ο δικηγόρος Γιάννης Φωτίου.

Πηγή: voria.gr