«Από τη ΔΕΗ είμαστε», φώναζαν στα θύματά τους οι τρεις άνδρες, οι οποίοι κρύβονται πίσω από 8 κλοπές και ληστείες σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Οι δύο από τους τρεις δράστες, έπειτα από πολυήμερες έρευνες των αστυνομικών, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από στελέχη του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ενώ στην κατοχή τους εντοπίστηκαν κάποια από τα κλοπιμαία. Από τις οκτώ επιθέσεις που έχουν αποκαλυφθεί έως τώρα, η συμμορία φαίνεται πως είχε αποκομίσει κέρδη άνω των 170.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες είναι «παλιοί γνώριμοι» των Αρχών, αφού είχαν συλληφθεί ξανά κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα και βρίσκονταν εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους, τους οποίους αυτή τη φορά παραβίασαν.

Η ομάδα των Ρομά είχε βρει το κόλπο και εμφανιζόταν συνήθως ως συνεργείο της ΔΕΗ ή συντηρητές ανελκυστήρων. Εντόπιζαν σπίτια όπου διέμεναν ηλικιωμένοι και τους έπειθαν πως έπρεπε να μπουν στο εσωτερικό για να ελέγξουν τις καλωδιώσεις, μιας και υπήρχε συναγερμός στο σύστημα για ύπαρξη διαρροής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρκαγιά.

Κεντρικά πρόσωπα της συμμορίας φαίνεται να είναι οι δύο συλληφθέντες, ένας 39χρονος και ένας 43χρονος. Στην ίδια υπόθεση φαίνεται να εμπλέκεται και ένας νεαρός 23 ετών.

Τα κλοπιμαία της ομάδας Ρομά στην Αττική
Τα κλοπιμαία της ομάδας Ρομά στην Αττική


Ο ειδικός κώδικας επικοινωνίας της συμμορίας Ρομά

Αυτό που έχει ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι πως χρησιμοποιούσαν ειδικό κώδικα επικοινωνίας, λέξεις-κλειδιά δηλαδή προκειμένου να μη γίνονται αντιληπτοί από τα θύματά τους. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούσαν τον όρο «καλώδιο» σε φράσεις όπως «να ανέβει το καλώδιο», «να έρθει το καλώδιο κοντά» κ.λπ., δηλώνοντας έτσι τη στιγμή εισόδου ή αποχώρησης των συνεργών τους από την οικία-στόχο τους. Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν ψεύτικα ονόματα για να απευθύνεται ο ένας στον άλλο, προκειμένου να παραπλανούν τους ανυποψίαστους ηλικιωμένους.

Ηγετικό ρόλο στην ομάδα είχε ο 39χρονος, ο οποίος συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις επιθέσεις, προσέγγιζε τα θύματα και τα έπειθε πως όντως είχαν έρθει για να τους… γλιτώσουν από τα χειρότερα. Στη συνέχεια τους απασχολούσε είτε στον χώρο του ασανσέρ είτε στον χώρο της κουζίνας με διάφορα προσχήματα προκειμένου να διευκολύνει το έργο των συνεργών του, οι οποίοι «αλώνιζαν» μέσα στο σπίτι.

Την ίδια στιγμή οι δύο συνεργοί του, ο 23χρονος και ο 43χρονος, έκαναν άνω-κάτω τις οικίες αναζητώντας χρήματα, κοσμήματα, τιμαλφή και οτιδήποτε είχε αξία. Στα σπίτια τους οι αστυνομικοί εντόπισαν πλήθος χρυσαφικών και κοσμημάτων, όπως αλυσίδες λαιμού, κολιέ, μενταγιόν, βραχιόλια, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, δεκάδες ηλεκτρονικές συσκευές, ρολόγια, κινητά τηλέφωνα, κάμερες ασφαλείας, μια συσκευή ανίχνευση μετάλλων-χρυσού αλλά και προσωποποιημένες κάρτες τυχερών παιγνίων και καζίνο.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης των αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας διαπιστώθηκε πως οι δράστες είχαν «χτυπήσει» σε Αθήνα, Εξάρχεια, Κυψέλη, Πατήσια, Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία και Άλιμο. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές, τετελεσμένες, κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, που το συνολικό τους όφελος ξεπερνά τις 120.000 ευρώ και οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα Αθηνών, από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν.