Μια σπάνια εμφάνιση στο ανοιξιάτικο Αιγαίο έκαναν ζωνοδέλφινα αποτυπώνοντας τη μαγεία και τη σημασία τους. Πρόκειται για ένα είδος δελφινιού που σπάνια παρατηρείται κοντά στις ακτές.

Συγκεκριμένα, η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος» και ο Θοδωρής Τσιμπίδης καταγράφουν μοναδικές εικόνες από το πέλαγος και θυμίζουν σε όλους τον ρόλο των δελφινιών στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας των θαλασσών.

«Παρότι μοιάζουν οικεία, τα ζωνοδέλφινα (Stenella coeruleoalba) είναι ένα είδος δελφινιού που σπάνια συναντάται, καθώς ζουν στο ανοιχτό πέλαγος, αποφεύγοντας τις παράκτιες περιοχές και τα αλιευτικά εργαλεία», σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση Αρχιπέλαγος, με αφορμή μία σπάνια αποτύπωση στο ανοιξιάτικο Αιγαίο, από τον Θοδωρή Τσιμπίδη.

Τα ζωνοδέλφινα αναγνωρίζονται εύκολα από τη χαρακτηριστική μαύρη «ζώνη» που εκτείνεται από το μάτι μέχρι τα πλάγια του σώματός τους. Είναι εντυπωσιακοί ακροβάτες της θάλασσας, καθώς τα άλματά τους μπορούν να φτάσουν τα 7 μέτρα έξω από το νερό, συχνά συνοδευόμενα από περιστροφές στον αέρα.

Όπως όλα τα δελφίνια, έτσι και τα ζωνοδέλφινα επιτελούν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση υγιών πληθυσμών ψαριών και των υπόλοιπων θηραμάτων τους, όπως τα καλαμάρια και τα χταπόδια. Χωρίς την παρουσία τους, δεν μπορούν να διατηρηθούν υγιή και βιώσιμα αποθέματα ψαριών.

Ως ανώτεροι θηρευτές, τα δελφίνια τρέφονται με τα πιο ασθενή ή αδύναμα θηράματα. Με αυτή την επιλεκτική θήρευση, συμβάλλουν στη φυσική επιλογή και ενισχύουν την επιβίωση και αναπαραγωγή των πιο υγιών ατόμων στους πληθυσμούς των ψαριών και άλλων οργανισμών — κάτι που διασφαλίζει όχι μόνο την ποιότητα αλλά και τη βιωσιμότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε ψάρι μπορεί να απελευθερώσει χιλιάδες ή και εκατομμύρια αυγά ανάλογα με το είδος. Για παράδειγμα, ο μπακαλιάρος απελευθερώνει έως και 5 εκατομμύρια αυγά σε κάθε αναπαραγωγική περίοδο. Πολλά από αυτά περιέχουν γενετικές ατέλειες ή εξελίσσονται σε οργανισμούς με μειωμένη βιωσιμότητα. Τα δελφίνια, μέσα από τον ρόλο τους στη φυσική επιλογή, λειτουργούν ως φυσικοί «εξυγιαντές» των ιχθυαποθεμάτων.

«Καλή δύναμη σε όλους, από το Αιγαίο», καταλήγει ο Θοδωρής Τσιμπίδης.