Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραµµα προστασίας δασών «AntiNero» σε πληθώρα περιοχών της χώρας, αποτελώντας βασικό εργαλείο για την πρόληψη πυρκαγιών και την προστασία των δασών. Στο πλαίσιο του προγράµµατος δηµιουργούνται µικτές αντιπυρικές ζώνες, µε πολλαπλά πλεονεκτήµατα, όπως: µείωση του κινδύνου µετάδοσης και εξάπλωσης όλων των ειδών πυρκαγάς (εδάφους, επιφανείας και κόµης), µείωση της ταχύτητας εξάπλωσης και έντασης των πυρκαγιών και του κινδύνου δηµιουργίας mega fire, διευκόλυνση της προσέγγισης των δασοπυροσβεστών στην περιοχή µε ασφάλεια και της µετακίνησης των πυροσβεστικών οχηµάτων.


Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραµµα προστασίας δασών «AntiNero

Επίσης, δηµιουργούνται ζώνες αµιγούς ή µικτής βλάστησης µε πλατύφυλλα είδη, τα οποία χαρακτηρίζονται από πιο αργή και ελεγχόµενη εξάπλωση της πυρκαγιάς µέσω φυτεύσεων εµπλουτισµού, µε έµφαση σε θέσεις δασών ή δασικών εκτάσεων χωροθετηµένων πλησίον ή σε µίξη µε οικιστικές περιοχές. Ακόµα, πραγµατοποιούνται εργασίες όπως: καθαρισµοί δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών κ.λπ.

Το πρόγραµµα «AntiΝero», το οποίο έχει ενταχθεί προς χρηµατοδότηση στο Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας από το 2021, παρουσιάζει άκρως ικανοποιητική πορεία µέχρι και σήµερα. Ειδικότερα, το 2022 πραγµατοποιήθηκαν 42 συµβάσεις, Π/Y 65,74 εκατ. ευρώ. Σε αυτές συµπεριλαµβάνονταν 11 αντιπυρικές µελέτες, ύψους 9,15 εκατ. ευρώ. Το 2023 έγιναν 47 συµβάσεις, Π/Y 86 εκατ. ευρώ και το σύνο λο των εργασιών αφορούσε δασοτεχνικές εργασίες (π.χ. κα θαρισµοί δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρηση οδικού δασικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών), συνολικής έκτασης άνω των 218.000 στρεµµάτων. Το 2024 υλοποιήθηκαν 73 συµβάσεις, Π/Y 240 εκατ. ευρώ, για δασοτεχνικές εργασίες συνολικής έκτασης άνω των 288.000 στρεµµάτων, ενώ προς άµεση ολοκλήρωση βρίσκονται οι εργασίες σε Ηλεία, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Λέσβο, Αττική, Κόρινθο, Σκόπελο, Εύβοια (πολλές εξ αυτών αφορούν µόνο τις φυτεύσεις των µικτών). Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι οι εργασίες δηµιουργίας µικτών αντιπυρικών ζωνών, οι οποίες πρόσφατα συµβασιοποιήθηκαν σε Εύβοια, Εβρο, Μεσση νία και Λακωνία


Και οι αρχαιολογικοί χώροι στο επίκεντρο

Χάρη στην επιτυχία του προγράµµατος και στο πλαίσιο όρων και διαδικασιών του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, εγκρίθηκε µε πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η πίστωση επιπλέον 50 εκατοµµυρίων ευρώ για την υλοποίηση έργων για φέτος. Στον σχεδιασµό έχουν δροµολογηθεί έργα ύψους συνολικά περίπου 210 εκατοµµυρίων ευρώ, εκ των οποίων 86 εκατοµµυρίων ευρώ µέσω εγκεκριµένων µελετών, εκπονηθεισών από τις δασικές υπηρεσίες. Στο νέο πρόγραµµα έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες αναθέσεων έργων και εργασιών δασοπροστασίας, ενώ έχουν δηµοσιευθεί 26 διαδικασίες αναθέσεων για την υλοποίηση έργων ύψους 149,3 εκατοµµυρίων ευρώ σε Κόρινθο, Αργολίδα, Ηλεία, Λακωνία, Αχαΐα, Αρκαδία, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Τρίκαλα, Λάρισα, Καρδίτσα, Σποράδες, Πιερία, Πέλλα, Σέρρες, ∆ράµα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αρτα, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία, Φλώρινα, Ιωάννινα, Ηµαθία, Εβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Ζάκυνθο, ∆ωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη, Εύβοια και Αττική.

O σχεδιασµός περιλαµβάνει δασοκοµικές εργασίες πέριξ των εξής αρχαιολογικών χώρων: Κάστρου Ζακύνθου, Αιγών (θέατρο και ανάκτορο), Μαρώνειας, Κάστρου Πλαταµώνα, Επικούρειου Απόλλωνα, ∆ίου, Νιόκαστρου Πύλου και Ολυµπίας Παράλληλα, για την πρόληψη εδαφικών διαβρώσεων και πληµµυρικών φαινοµένων έπειτα από δασικές πυρκαγιές, προωθούνται τα έργα ορεινής υδρονοµίας, τα οποία περιλαµβάνουν ιδίως τεχνικά δασοτεχνικά έργα, όπως κορµοδέµατα-κορµοφράγµατα, φράγµατα βάρους και φυτοτεχνικές παρεµβάσεις στις κοίτες ορεινών ρεµάτων. Ηδη έχουν υλοποιηθεί έργα ύψους 10,6 εκατ. ευρώ σε Αλεξανδρούπολη, Σουφλί και Ροδόπη, ενώ σε εξέλιξη είναι αντιπληµµυρικά ύψους 56,5 εκατ. ευρώ σε Εβρο και Πάρνηθα.

Σε χρόνο-ρεκόρ μελέτη αποκατάστασης

Για την αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου στη Βορειοανατολική Αττική εκπονήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ πλήρης µελέτη αποκατάστασης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 19 Σεπτεµβρίου 2024, εγκρίθηκε και τέθηκε σε εφαρµογή στις αρχές Οκτωβρίου 2024. Με ισάριθµες αποφάσεις, τέσσερις ιδιώτες ανάδοχοι αποκατάστασης, η ∆ΕΗ, ο ∆Ε∆∆ΗΕ, η HELLENiQ Energy και η Τράπεζα Πειραιώς, µε τον συντονισµό της Γενικής ∆ιεύθυνσης ∆ασών του ΥΠΕΝ, της Επιθεώρησης Αττικής και των ∆ασαρχείων Πεντέλης και Καπανδριτίου, εκτέλεσαν επείγοντα έργα σε 25.000 στρέµµατα, που καλύπτουν όλη την πληγείσα περιοχή 110.000 στρεµµάτων. Εχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 95% και στα τέσσερα τµήµατά τους, στα τµήµατα Βαρνάβα-Γραµµατικού, Ραπεντώσας, Λίµνης Μαραθώνα-∆ιονύσου-Αγ. Ιωάννη Προδρόµου και ∆ιώνης. Εκατόν ογδόντα µέλη 14 δασικών συνεταιρισµών από όλη τη χώρα έχουν συνεργαστεί αποτελεσµατικά, για να παραδοθούν και τα τελευταία τµήµατα.

Κορµοδέµατα, κορµοφράγµατα, σανιδότοιχοι τουλάχιστον 150 χλµ. και άλλα υδρονοµικά και υλοτοµικά έργα έχουν προστατεύσει αποτελεσµατικά την πληγείσα περιοχή κατά τη διάρκεια του χειµώνα. Οπως δηλώνει χαρακτηριστικά στα «Παραπολιτικά» ο γενικός γραµµατέας ∆ασών, Στάθης Σταθόπουλος: «Παρακολουθούµε από την πρώτη στιγµή συχνά στο πεδίο την εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών και αντιπληµµυρικών έργων. Ολοι στο ΥΠΕΝ, η Γενική ∆ιεύθυνση ∆ασών και το ∆ασαρχείο συνεργάστηκαν µε τους εκπροσώπους των αναδόχων, τα µέλη των ∆ΑΣΕ για ένα γρήγορο και αποτελεσµατικό έργο. Σε λίγες µέρες το σηµαντικό αυτό έργο ολοκληρώνεται. Το 2025 θα είναι το έτος που η µεγάλη τεχνητή αναδάσωση της Πεντέλης σε εκτάσεις 18.000 στρ. αλλά και της Πάρνηθας µέσω του “AntiΝero”, µε πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης, θα εκκινήσει µε την έγκριση των τελευταίων τµηµάτων µελετών που αποµένουν».

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «Παραπολιτικά», το Σάββατο 3 Μαΐου