Μόνο με ιατρική συνταγή η χορήγηση του Mounjaro
Στη χώρα μας από τα µέσα Νοεµβρίου του 2024
Την άμεση ένταξη της τιρζεπατίδης στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ζητά η Ένωση Παθολόγων για την προστασία της δημόσιας υγείας

Τον δηµόσιο διάλογο στην εγχώρια επιστηµονική ιατρική κοινότητα άνοιξε την περασµένη εβδοµάδα η εκτενής ανακοίνωση που εξέδωσε η Επαγγελµατική Ενωση Παθολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΕ), µε την οποία ζητεί να συνταγογραφείται υποχρεωτικώς ηλεκτρονικά το νέο, καινοτόµο φάρµακο κατά του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας, το Mounjaro. Το σκεύασµα κυκλοφορεί στη χώρα µας, χωρίς να αποζηµιώνεται ασφαλιστικά, από τα µέσα του Νοεµβρίου του 2024. «Παρεξηγηθήκαµε», εξηγεί στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πρόεδρος της ΕΕΠΕ, Ευάγγελος Τούλης, ο οποίος διευκρινίζει ότι «εκείνο το οποίο ζητάµε µε την ανακοίνωσή µας είναι η υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση του Mounjaro, για την προστασία των ίδιων των ασθενών και της δηµόσιας υγείας, και όχι η θέση του συγκεκριµένου φαρµάκου σε καθεστώς ασφαλιστικής αποζηµίωσης. Αυτό δεν κατέστη κατανοητό και παρεξηγηθήκαµε».
*Διαβάστε επίσης: Mounjaro: Η αμφιλεγόμενη ανακοίνωση της ΕΕΠΕ και ορισμένες εύλογες απαντήσεις για το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας
Σύµφωνα µε όσα διευκρινίζει, µάλιστα, στα «Παραπολιτικά» ο κ. Τούλης: «Η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΕΠΕ για την υποχρεωτική µεν ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ως µη αποζηµιούµενου σκευάσµατος δε, που αφορά το νεοεισαχθέν στην Ελλάδα φάρµακο για την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (Μounjaro) ήταν άκρως απαραίτητη. Η τιρζεπατίδη, όπως είναι το όνοµα της δραστικής του σύνθεσης, είναι ένα φάρµακο το οποίο κυκλοφορεί εδώ και λίγα χρόνια στις ΗΠΑ και σχετικά πρόσφατα στην Ευρώ πη. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε πρόσφατα ως µη αποζηµιούµενο σκεύασµα κατά της παχυσαρκίας, µε την υποχρέωση όµως επίδειξης απλής ιατρικής συνταγής. Επειδή ως παθολόγοι υπηρετούµε την Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας σε αυτή τη χώρα εδώ και πάνω από έναν αιώνα και λόγω της πλήρους επίγνωσης των ιδιαιτεροτήτων ενός πολύ καλού φαρµάκου ως προς τις δυνητικές ανεπιθύµητες ενέργειες, παρενέργειες και προφυλάξεις, αλλά και της κάκιστης µεταχείρισης ανάλογου σκευάσµατος στο πρόσφατο παρελθόν, προτείνουµε στον ΕΟΠΥΥ την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση του φαρµάκου ως µη αποζηµιούµενου στην παρούσα φάση, όπως είναι η απόφαση της εταιρείας διάθεσης του φαρµάκου και του υπουργείου».
Στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Νικόλαος Νίτσας, ο οποίος δηλώνει χαρακτηριστικά στα «Πσραπολιτικά» ότι ο ΙΣΘ έχει ήδη ζητήσει, επίσης, την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των φαρµάκων, έτσι ώστε «η χορήγηση να γίνεται µόνο ύστερα από ιατρική εκτίµηση, µε πλήρη ενηµέρωση για ενδείξεις, αντενδείξεις και παρακολούθηση. Η ελεύθερη διάθεσή τους όχι µόνο θέτει σε κίνδυνο όσους τα χρησιµοποιούν αλόγιστα, αλλά προκαλεί και ελλείψεις για ασθενείς που τα έχουν πραγµατικά ανάγκη. Με τη ζητούµενη νοµοθέτηση διασφαλίζεται η αποφυγή των καταχρήσεων, των αυτοδι αγνώσεων, της αλόγιστης χρήσης φαρµάκων, των παρενεργειών εξαιτίας αλληλεπιδράσεων µεταξύ φαρµάκων και εν γένει της πολυφαρµακίας και κυρίως διασφαλίζεται η ασφάλεια του ασθενούς».
Τέλος, ο κ. Τούλης συµπληρώνει σχετικά: «Φυσικά και δεν θα ήµασταν ποτέ αντίθετοι στην πλήρη αποζηµίωση ενός τόσο καλού σκευάσµατος, ώστε να δύναται να το λάβουν όλοι όσοι το χρειάζονται». Και καταλήγει: «Κανένα απολύτως φάρµακο δεν πρέπει να χορηγείται από κανέναν φαρµακοποιό σε κανέναν ασθενή χωρίς συνταγή, όπως προβλέπουν οι εδώ και πολλά χρόνια καταστρατηγούµενοι νόµοι αυτού του κράτους. Η αυτοχορήγηση φαρµάκων και η αυτοθεραπεία, όπως και η χορήγηση υποχρεωτικώς συνταγογραφούµενων φαρµάκων από µη ιατρούς του υγειονοµικού τοµέα µπορεί δυνητικά να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία των συνανθρώπων µας. Αλλωστε, ο νόµος περί υποχρεωτικής συνταγογράφησης φαρµάκων από ιατρούς (λίστα ΣΥΦΑ) ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα φάρµακα».
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «Παραπολιτικά», το Σάββατο 3 Μαΐου
*Διαβάστε επίσης: Mounjaro: Η αμφιλεγόμενη ανακοίνωση της ΕΕΠΕ και ορισμένες εύλογες απαντήσεις για το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας
Mounjaro: Μόνο με ιατρική συνταγή η χορήγησή του
Αξίζει να σηµειωθεί ότι η ΕΕΠΕ αναφέρει, µεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωσή της: «Ζητούµε από τον ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας την άµεση ένταξη της τιρζεπατίδης (Mounjaro) στο σύστηµα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως συµβαίνει µε άλλα φάρµακα αυτής της κατηγορίας. Κρίνουµε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ενηµερωθεί το κοινό και να ληφθούν ρυθµιστικά µέτρα από την Πολιτεία. Η πρόσβαση στο φάρµακο πρέπει να γίνεται µόνο κατόπιν ιατρικής εκτίµησης, µε πλήρη ενηµέρωση του ασθε νούς για τις ενδείξεις, τις αντενδείξεις, αλλά και παρακολούθηση της θεραπείας. Η τιρζεπατίδη είναι ένα ενέσιµο φάρµακο, που ενδείκνυται για τη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας (δηλαδή όταν ο ∆ΜΣ είναι µεγαλύτερος του 30). Παρά την αποτελεσµατικότητά του, πρόκειται για έναν ισχυρό αγωνιστή GIP/ GLP-1 υποδοχέων, µε πολύπλοκους µηχα νισµούς δράσης και δυνητικά σοβαρές ανε πιθύµητες ενέργειες».
Άκρως απαραίτητη η ανακοίνωση της ΕΕΠΕ
Σύµφωνα µε όσα διευκρινίζει, µάλιστα, στα «Παραπολιτικά» ο κ. Τούλης: «Η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΕΠΕ για την υποχρεωτική µεν ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ως µη αποζηµιούµενου σκευάσµατος δε, που αφορά το νεοεισαχθέν στην Ελλάδα φάρµακο για την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (Μounjaro) ήταν άκρως απαραίτητη. Η τιρζεπατίδη, όπως είναι το όνοµα της δραστικής του σύνθεσης, είναι ένα φάρµακο το οποίο κυκλοφορεί εδώ και λίγα χρόνια στις ΗΠΑ και σχετικά πρόσφατα στην Ευρώ πη. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε πρόσφατα ως µη αποζηµιούµενο σκεύασµα κατά της παχυσαρκίας, µε την υποχρέωση όµως επίδειξης απλής ιατρικής συνταγής. Επειδή ως παθολόγοι υπηρετούµε την Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας σε αυτή τη χώρα εδώ και πάνω από έναν αιώνα και λόγω της πλήρους επίγνωσης των ιδιαιτεροτήτων ενός πολύ καλού φαρµάκου ως προς τις δυνητικές ανεπιθύµητες ενέργειες, παρενέργειες και προφυλάξεις, αλλά και της κάκιστης µεταχείρισης ανάλογου σκευάσµατος στο πρόσφατο παρελθόν, προτείνουµε στον ΕΟΠΥΥ την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση του φαρµάκου ως µη αποζηµιούµενου στην παρούσα φάση, όπως είναι η απόφαση της εταιρείας διάθεσης του φαρµάκου και του υπουργείου».Στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Νικόλαος Νίτσας, ο οποίος δηλώνει χαρακτηριστικά στα «Πσραπολιτικά» ότι ο ΙΣΘ έχει ήδη ζητήσει, επίσης, την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των φαρµάκων, έτσι ώστε «η χορήγηση να γίνεται µόνο ύστερα από ιατρική εκτίµηση, µε πλήρη ενηµέρωση για ενδείξεις, αντενδείξεις και παρακολούθηση. Η ελεύθερη διάθεσή τους όχι µόνο θέτει σε κίνδυνο όσους τα χρησιµοποιούν αλόγιστα, αλλά προκαλεί και ελλείψεις για ασθενείς που τα έχουν πραγµατικά ανάγκη. Με τη ζητούµενη νοµοθέτηση διασφαλίζεται η αποφυγή των καταχρήσεων, των αυτοδι αγνώσεων, της αλόγιστης χρήσης φαρµάκων, των παρενεργειών εξαιτίας αλληλεπιδράσεων µεταξύ φαρµάκων και εν γένει της πολυφαρµακίας και κυρίως διασφαλίζεται η ασφάλεια του ασθενούς».
Πλήρης ενημέρωση των ασθενών για ενδείξεις και αντενδείξεις
Από τη δική της πλευρά, η καθηγήτρια Επιδηµιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, δηλώνει στα «Παραπολιτικά»: «H χρήση του φαρµάκου (Mounjaro) πρέπει να γίνεται κατόπιν ιατρικής εκτίµησης και επίβλεψης, µε πλήρη ενηµέρωση του ασθενούς για τις ενδείξεις, τις αντενδείξεις, αλλά και την παρακολούθηση της θεραπείας. Η τιρζεπατίδη είναι ένα ενέσιµο φάρµακο, που ενδείκνυται για τη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας (δηλαδή όταν ο ∆είκτης Μάζας Σώµατος, ∆ΜΣ, είναι µεγαλύτερος του 30 ή πάνω από 27,0 µε συνοδά σχετικά προβλήµατα υγείας). Παράλληλα µε την αποτελεσµατικότητά του, πρόκειται για έναν αγωνιστή GIP/GLP-1 υποδοχέων, µε πολύπλοκους µηχανισµούς δράσης και σπάνιες, δυνητικά σοβαρές, ανεπιθύµητες ενέργειες. Προφανώς, γενικά χρειάζεται η συνταγογράφηση των φαρµάκων και, σε ιδεατό επίπεδο, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Βέβαια, η υποχρεωτικότητα υπάρχει ήδη στα αντιβιοτικά για να παταχθεί η αντίσταση σε αυτά και στα φάρµακα που προκαλούν εξάρτηση. Από την άλλη πλευρά, εάν το εν λόγω φάρµακο είναι υποχρεωτικά συνταγογραφούµενο, θα υπάρχει συζήτηση για να είναι και αποζηµιούµενο ασφαλιστικώς, κάτι το οποίο είναι δύσκολο για τα συ στήµατα Υγείας».Τέλος, ο κ. Τούλης συµπληρώνει σχετικά: «Φυσικά και δεν θα ήµασταν ποτέ αντίθετοι στην πλήρη αποζηµίωση ενός τόσο καλού σκευάσµατος, ώστε να δύναται να το λάβουν όλοι όσοι το χρειάζονται». Και καταλήγει: «Κανένα απολύτως φάρµακο δεν πρέπει να χορηγείται από κανέναν φαρµακοποιό σε κανέναν ασθενή χωρίς συνταγή, όπως προβλέπουν οι εδώ και πολλά χρόνια καταστρατηγούµενοι νόµοι αυτού του κράτους. Η αυτοχορήγηση φαρµάκων και η αυτοθεραπεία, όπως και η χορήγηση υποχρεωτικώς συνταγογραφούµενων φαρµάκων από µη ιατρούς του υγειονοµικού τοµέα µπορεί δυνητικά να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία των συνανθρώπων µας. Αλλωστε, ο νόµος περί υποχρεωτικής συνταγογράφησης φαρµάκων από ιατρούς (λίστα ΣΥΦΑ) ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα φάρµακα».
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «Παραπολιτικά», το Σάββατο 3 Μαΐου