Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το Kids Wallet παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για ένα μέσο επιτήρησης με ποινές, αλλά για ένα εργαλείο υπεύθυνης χρήσης, που ενισχύει τον ρόλο των γονιών. «Δεν θα κυνηγάμε τα παιδιά για το αν το χρησιμοποιούν. Το μήνυμα είναι στους γονείς: αξιοποιήστε το», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Το Kids Wallet είναι μια απλή εφαρμογή γονικού ελέγχου για να μπορούν οι γονείς να ελέγχουν το κινητό του παιδιού τους και τατόχρονα ένα εργαλείο ταυτοποίησης», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων. Όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, πριν από πέντε μήνες ο πρωθυπουργός παρουσίασε την πολιτική της κυβέρνησης για τον εθισμό στο Διαδίκτυο. «Τότε παρουσίασαμε το parco.gov.gr, το οποίο δέχθηκε πάνω από 70.000 επισκέψεις. Έκτοτε παρουσιάστηκε το Kids Wallet προτρέποντας τους γονείς και τους κηδεμόνες να το εγκαταστήσουν. Αγαπητοί γονείς, κάντε το. Είναι πολύ απλό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.

6551014
6551012


Kids Wallet: Τι θα περιλαμβάνει 

Όπως τόνισε o υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η εφαρμογή είναι προσβάσιμη μέσω των κωδικών TaxisNet του γονέα. Μόλις γίνει η είσοδος, εμφανίζονται αυτόματα τα ανήλικα τέκνα από το Μητρώο Πολιτών. Ο γονέας μπορεί να προχωρήσει σε ρυθμίσεις ασφαλείας, να δημιουργήσει προσωπικό κωδικό και να διαμορφώσει εξατομικευμένο πρόγραμμα χρήσης ανάλογα με τις ώρες, τις ημέρες και τις συνήθειες του παιδιού. Σημείωσε μάλιστα ότι το Kids Wallet παρέχει στατιστικά στοιχεία για τη χρήση των κινητών, δίνοντας στους γονείς πληρέστερη εικόνα για τη συμπεριφορά των παιδιών τους στον ψηφιακό χώρο.

Μιλώντας για την εφαρμογή γονικού ελέγχου που δημιούργησε το υπουργείο και είναι από τις πλέον καινοτόμες στο είδος στην Ευρώπη, έρχεται να αντιμετωπίσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν, δηλαδή την επιβεβαίωση της ηλικίας του παιδιού, καθώς είναι ευρέως γνωστό ότι οι ανήλικοι χρήστες των ηλεκτρονικών μέσων συχνά δηλώνουν ψευδή ηλικία, βλέποντας έτσι ακατάλληλο υλικό.

Mιλώντας για το Kids Wallet ο κ. Παπαστεργίου κωδικοποίησε τα τρία θέματα στα οποία παρεμβαίνει: Αρχικά τον γονικό έλεγχο (parental control), δεύτερον την επιβεβαίωση της ηλικίας (age verification) και τρίτον λειτουργεί ως εργαλείο ταυτοποίησης.

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η επιβεβαίωση της ηλικίας. Με το Kids Wallet δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στις πλατφόρμες την πραγματική ηλικία του κάθε παιδιού», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, τονίζοντας παράλληλα ότι αναζητείται πανευρωπαϊκά ένα κοινό πρωτόκολλο συνεργασίας με τις ψηφιακές πλατφόρμες καλώντας τες σε συνεργασία.

«Ελάτε να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε πλέον να σώσουμε τα παιδιά και ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες ηλικίες. Το πώς αυτό θα γίνει το μελετά και η Ευρώπη και μάλιστα η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που επίσημα συμμετέχει στο πιλοτικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβεβαίωση της ηλικίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές αγορές, δήλωσε ότι ένα παιδί μπορεί πλέον να έχει την ψηφιακή του ταυτότητα στο Kids Wallet. Oδηγίες θα μπορέσουν να βρουν οι γονείς και τα παιδιά στο kidswallet.gov.gr.

Πηγή: ΕΡΤ