«Η μείωση των λιμενικών τελών και των λιμενικών εξόδων, που ήταν μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσουμε την επιπλέον αύξηση του τελικού κόστους λόγω της αλλαγής του καυσίμου έρχεται σε συνδυασμό με τη μείωση της τιμής της διεθνής τιμής του καυσίμου να δημιουργεί ένα τέτοιο περιβάλλον που δεν αυξάνεται επιπλέον, το λειτουργικό κόστος των πλοίων λόγω της αλλαγής του καυσίμου» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Διονύσης Θεοδωράτος.

Εξέφρασε, δε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, την εκτίμηση ότι το κόστος στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δεν θα ανέβει την καλοκαιρινή περίοδο, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν ίδιες οι συνθήκες σε ό,τι αφορά στις διεθνείς τιμές των καυσίμων. «Τα πλοία από 1η Μαΐου, τα μεγάλα φέρρυ που ταξιδεύει ο κόσμος στα νησιά μας έχουν αλλάξει καύσιμο το οποίο είναι 20% ακριβότερο από αυτό που είχαν στις 30 Απριλίου. Η μία ενέργεια της κυβέρνησης και η διεθνής τιμή του καυσίμου δημιουργούν ένα περιβάλλον το οποίο βλέπουμε ότι θα υπάρχει μία σταθερότητα στις τιμές. (…) Εφόσον οι συνθήκες θα παραμένουν αυτές που είναι δεν βλέπω τον λόγο να υπάρξουν αυξήσεις» ανέφερε ο κ. Θεοδωράτος.

Θεοδωράτος: Γιατί δεν επηρεάζεται το κόστος των εισιτηρίων προς το κάτω δεδομένης της πτωτικής πορείας των καυσίμων

Απαντώντας στο γιατί δεν επηρεάζεται το κόστος των εισιτηρίων προς το κάτω δεδομένης της πτωτικής πορείας των καυσίμων, ο κ. Θεοδωράτος εξήγησε ότι αν δεν είχαμε την αλλαγή του τύπου καυσίμου, θα φαινόταν η πτώση των διεθνών τιμών στα εισιτήρια. Ωστόσο, από τη στιγμή που υπάρχει η αλλαγή του τύπου καυσίμου, το οποίο είναι 20% ακριβότερο από το καύσιμο που έκαιγαν τα πλοία δεν μπορεί να υπάρξει αυτή η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους.

«Στα ταχύπλοα τα οποία εμφανίζονται στην καλοκαιρινή περίοδο και ταξιδεύουν στα νησιά, επειδή δεν αλλάζει ο τύπος αυτών των καυσίμων που είχαν τα ταχύπλοα, νομίζω εκεί μειώνεται το λειτουργικό κόστος, οπότε η κάθε εταιρεία θα κρίνει το πώς θα κινηθεί στην αγορά» σημείωσε.

Ο κ. Θεοδωράτος παραδέχθηκε ότι πράγματι είναι ακριβά τα ακτοπλοϊκά στη χώρα μας, λέγοντας τα εξής. «Δεν θα διαφωνήσω, έχουμε ένα ακριβό εισιτήριο γιατί είναι πολύ ακριβό το λειτουργικό κόστος των πλοίων. Σαφώς είναι ακριβό το εισιτήριο. Πολλοί είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές των εισιτηρίων. Είναι τα κόστη τα οποία δημιουργούν αυτό το θέμα, είναι πετρέλαιο είναι περίπου το 40% του κόστους λειτουργίας, ένα περίπου 20% είναι το μισθολογικό κόστος, αλλά υπάρχουν και άλλα κόστη τα οποία διαμορφώνουν τις τιμές των εισιτηρίων. Έχουμε έναν κλάδο ο οποίος, η απόδοσή του είναι περίπου 3%, δεν μιλάμε για υπεραπόδοση, μιλάμε για πολύ χαμηλή απόδοση. (…) Ποτέ δεν έχουμε πει ότι η ακτοπλοΐα είναι ένας τομέας της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος αποφέρει στις εταιρείες υψηλά κέρδη. Αυτό που ουσιαστικά κάνει η ελληνική ακτοπλοΐα είναι ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο προσφέρει συνδέσεις των νησιών».

Τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί το κόστος των εισιτηρίων 

Ως προς το τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί το κόστος, ο κ. Θεοδωράτος αναφέρθηκε στην αναμόρφωση παραγόντων που θα μπορέσουν να κάνουν την ακτοπλοΐα πιο προσιτή, όπως είναι ο ΦΠΑ, όπου σημείωσε πως έχουμε το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν 5%-10% και άλλες έχουν μηδέν.

Σχετικά με το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός στα περισσότερα δρομολόγια, κρατώντας ψηλά το κόστος των εισιτηρίων, ο κ. Θεοδωράτος επισήμανε ότι η ελληνική ακτοπλοΐα διέπεται από νόμους για τη λειτουργία της, η οποία δίνει τη δυνατότητα να είναι ο καθένας που θέλει να επενδύσει, να δρομολογήσει πλοία στις ελληνικές ακτοπλοϊκές γραμμές, ελεύθερος, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί.

«Το ότι δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός πρέπει να μας απασχολήσει, διότι έρχεται σε απάντηση της συναδέλφου σας που μου είπατε, γιατί το κάναμε αυτό; Είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά, οπότε πολλές γραμμές αυτή τη στιγμή δεν παράγουν κέρδη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετούς. Άρα το μονοπώλιο δεν το δημιουργεί η εταιρία αλλά το δημιουργεί η αγορά με την έννοια της μη ύπαρξης βιώσιμων δρομολογίων σε πολλές γραμμές της ελληνικής ακτοπλοΐας» τόνισε.