Δεν πρόκειται για μεμονωμένα ή τυχαία περιστατικά, αλλά για οργανωμένη δράση που εντάσσεται σε έναν ευρύτερο κύκλο αντιπαραθέσεων», λέει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Οι επόμενες φράσεις είναι κατηγορηματικές. Η ένταση των χτυπημάτων είναι τέτοια, που δεν χωρά αμφιβολία. Οι επιτελείς σε Λ. Κατεχάκη και Λ. Αλεξάνδρας είναι πεπεισμένοι πως τέτοια χτυπήματα «…καταδεικνύουν όχι μόνο την πρόθεση εξόντωσης των αντιπάλων, αλλά και την επίδειξη ισχύος, στοιχεία που αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του “εγκληματικού πολέμου” που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα», συμπληρώνουν. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς και ποιος ξεκίνησε τον εγχώριο, κατά τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., «εγκληματικό πόλεμο».

Διαβάστε: Ο "Έντικ" και η δολοφονία του Μοσχούρη στο Χαλάνδρι: Οι προειδοποιητικές "βολές" πριν από την εκτέλεση του "Θαμνάκια"

Και είναι αλήθεια πως η ΔΑΟΕ ήρθε στο «παιχνίδι» ακριβώς πάνω στην ώρα, αν και φαινομενικά μπορεί κανείς να πει πως αυτό ίσως και να μην είναι αρκετό. Χωρίς αυτήν, η έννοια του «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» θα παρέμενε αόριστη. Τώρα, όμως, ο «πόλεμος» έχει ονόματα, πρόσωπα και πλευρές. Οι κυνικοί θα υποστήριζαν πως έχει και… σκορ, όμως δεν πρόκειται για κάποιον ευ γενικό διαγωνισμό που διέπεται από κανόνες.

Η δολοφονία του Γιώργου Μοσχούρη στο Χαλάνδρι, στις 24 Απριλίου, αναδεικνύει απλώς τη μετρονομική συνέπεια των λεγόμενων «τσιγαράδων» απέναντι στις φατρίες της Greek Mafia. Άλλοτε ως «απάντηση», άλλοτε ως στρατηγική ενέργεια, οι «τσιγαράδες», η οργάνωση, δηλαδή, των ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, «χτυπούν» ασύμμετρα, δείχνοντας πως δεν έχουν φραγμούς και όρια. Και πίσω από αυτούς κρύβεται ο άνθρωπος-κλειδί, ο επονομαζόμενος «Έντικ», ο οποίος έχει βαλθεί να βρεθεί αντιμέτωπος με όλους και με όλα.


Η περίφημη "τράπουλα" των πλέον καταζητούμενων αξιωματούχων και η αντιστοίχιση με τους "άσους" της Greek Mafia

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν δημιουργήσει την περίφημη «τράπουλα» των πλέον καταζητούμενων αξιωματούχων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Σε μια χαλαρή αντιστοίχιση, οι «τσιγαράδες» έχουν καταφέρει, σύμφωνα με τις Αρχές, να θέσουν εκτός «παιχνιδιού» τουλάχιστον δύο από τους τέσσερις «άσους» της Greek Mafia. Ο λόγος για τον Γιάννη Σκαφτούρο και τον Βαγγέλη Ζαμπούνη. Ο πρώτος δολοφονήθηκε στα Σκούρτα Βοιωτίας το Πάσχα του 2022, ενώ ο δεύτερος έξω από πρατήριο καυσίμων στον Νέο Κόσμο λίγο μετά την Πρωτοχρονιά του 2024. Οι εκτιμήσεις των Αρχών θέτουν τους ομογενείς ποινικούς στην πρώτη γραμμή των υπόπτων για τη δολοφονία και του Γιώργου Μοσχούρη, του οποίου η αξία της επιρροής ήταν εφάμιλλη, αν όχι μεγαλύτερη, των προηγούμενων.

Στην ΕΛ.ΑΣ. γνωρίζουν πως το «κυνήγι» δεν έχει τελειώσει. Μένει ακόμα ένας «άσος» στην τράπουλα, ο οποίος, μάλιστα, φέρεται να έχει ενημερωθεί για τις προθέσεις των «τσιγαράδων». Ο λόγος για τον διαβόητο «Πανάγο», ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο δέχτηκε επίθεση στις Φυλακές Κορυδαλλού, όπου εκτίει ποινή. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε χωρίς προγραμματισμό και οργάνωση. Ήταν μία επί τούτου συνάντηση, που προκάλεσε κάποιους ελαφριούς τραυματισμούς. «Αυτό είναι από τον “Έντικ”», φέρεται να είπε ο αποκαλούμενος και «Μπόντι μπίλντερ με τη Φεράρι». Για λίγες ημέρες οι «τσιγαράδες» τον προφύλαξαν. Τώρα, ο μεσήλικος ποινικός αποφυλακίστηκε. Κάτω από τη μύτη των σκληρών της ελληνικής μαφίας, κάποιοι άλλαξαν πλευρές και έστησαν κλοιό γύρω από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ελληνικού υποκόσμου. Η επιρροή της σλαβόφωνης μαφίας και στις φυλακές είναι πλέον εμφανής. Η επίθεση στον ίδιο τον «Πανάγο» δεν ήταν η μοναδική προειδοποιητική βολή.

Αστυνομικές πηγές σημείωναν πως ό,τι συνέβαινε με ανθρώπους που είχαν οποιαδήποτε σχέση με τον Γιώργο Μοσχούρη συνέβη και με πρόσωπα που ήταν έστω γνωστοί με τον «Πανάγο». Το «πρέσινγκ» είναι ασφυκτικό. Για τους «τσιγαράδες», μάλιστα, δεν είχε σημασία αν αυτά που είχαν ακούσει για τον εκάστοτε «συνεργάτη» των Μοσχούρη και «Πανάγου» ήταν αληθινά. Τον περασμένο Ιανουάριο πρόσωπο που απλώς φημολογούνταν πως παραχώρησε θωρακισμένα οχήματα στον Μοσχούρη δέχτηκε επίθεση από αγνώστους. Ποινικός ο οποίος απλώς γνωριζόταν με τον «Πανάγο» είχε την ίδια τύχη.


Ασφυκτικό το "πρέσινγκ"

Τον περασμένο Μάρτιο η Δίωξη Εκβιαστών συγκέντρωσε στοιχεία για μια σειρά από συμβάντα που υποδείκνυαν τη στρατηγική που ακολούθησαν οι «τσιγαράδες». Την αντίστοιχη τύχη που είχαν οι ποινικοί που συνδέονταν παντοιοτρόπως με τους δυνατούς της Greek Mafia. Σε αυτό το σημείο, όμως, διαφαίνεται και η στρατηγική προσέγγιση των ανθρώπων του «Έντικ» απέναντι στους φερόμενους ως υπόχρεους επιχειρηματίες σε Αθήνα και Μύκονο. Από τα όσα είναι σε θέση, πάντως, να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ», οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δεν είναι άμοιροι ευθυνών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υπόθεσης που αφορά πολυτελές εστιατόριο στη Μύκονο, το οποίο μάλιστα έγινε ακόμα πιο γνωστό από την πριν από κάποια χρόνια παρουσία εκεί του εξ απορρήτων του προέδρου των ΗΠΑ Έλον Μασκ. Σε εκείνη την υπόθεση άτομα του περιβάλλοντος των ιδιοκτητών έβαλαν από μόνοι τους στο «παιχνίδι» τους πρώην Σοβιετικούς ομογενείς, προσπαθώντας να λύσουν διαφορές που είχαν μεταξύ τους.

Όπως και να ’χει, όμως, η απόβαση των ανθρώπων του «Έντικ» και στη Μύκονο ήταν καθαρά θέμα χρόνου, καθώς υπάρχουν αναφορές που τους θέλουν να «συνεργάζονται» με μικρομέτοχο ξενοδοχειακής μονάδας ιταλικών και λιβανέζικων συμφερόντων. Στην Αθήνα, πάλι, η εισβολή των «τσιγαράδων» στον τομέα της «προστασίας» έγινε με τον παραδοσιακό τρόπο. Δεν είναι διόλου τυχαίο πως οι Αρχές αποδίδουν μια σειρά από απανωτά χτυπήματα στα καταστήματα του πασίγνωστου εμπόρου χρυσού Ριχάρδου στους πρώην Σοβιετικούς ομογενείς.

Σε άλλη περίπτωση δε, στο πλαίσιο της πίεσης σε βάρος των Αθηναίων ιδιοκτητών, καθιστούσαν σαφές πως θα έπρεπε να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους και προπαντός να κόψουν κάθε επαφή με τις παραδοσιακές δυνάμεις του ελληνικού υποκόσμου: «Εγώ σου είπα, θέλεις να είσαι μαζί μας ή θέλεις να είσαι με την π… την κ…, που έχει ημερομηνία λήξης, μη του γ…. Αυτή την π… που πληρώνεις κάθε μήνα. Σ’ το είπα κιόλας Α… . Εγώ σου λέω, θέλω να είμαστε φίλοι. Δεν σ’ το είπα. Και ξέρεις πολύ καλά εκ μέρους ποια νού είμαι και μιλάω». Οι παραπάνω απειλές καταγράφηκαν από τους έμπειρους αστυνομικούς στο πλαίσιο της παρακολούθησης της πολύ επικίνδυνης οργάνωσης.

Ήταν σαφές πως οι άνθρωποι του «Έντικ» δεν αστειεύονταν, ενώ οι «προτάσεις» τους για «συνεργασία» στο πλαίσιο της «προστασίας» ήταν εξοντωτικές. Δεν είναι τυχαίο πως φέρονται να απαίτησαν 200.000 ευρώ μηνιαίως από επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη διασκέδαση και την εστίαση για το σύνολο των επιχειρήσεών του. Πέραν, όμως, των πράξεων, υπάρχουν και εκείνα τα λόγια που συμπληρώνουν με περιτύλιγμα τον πανικό που θέλουν οι «τσιγαράδες» να σπείρουν. Να επιδείξουν πως, ακόμα κι αν κάποιος καταφέρει να ξεφύγει από την όποια πίεση, οι πόροι τους παραμένουν ανεξάντλητοι. Απολύτως χαρακτηριστική είναι συνομιλία που αλίευσαν οι ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όταν παροικούντες την Ιερουσαλήμ διαλαλούσαν τις δυνατότητες της οργάνωσής τους: «Η μισή Ουκρανία είναι δικιά του (σ.σ.: του «έντικ») να φανταστείς. Έχουν στρατό στρατό, όχι μ… ίες στρατό. Σοβαρό στρατό», είχε πει ένας από τους «αξιωματικούς» του Ελληνογεωργιανού, ενώ ένας άλλος υποστήριζε πως «…στη Θεσσαλονίκη έχουν όλοι τρομοκρατηθεί και σύντομα θα κατέβουν εδώ (σ.σ.: Αττική)».

Η συρροή των δολοφονιών, από τη μία πλευρά, και οι απανωτές εκρήξεις, απότοκο κυρίως της έτερης και αμιγώς ελληνικής πλευράς, φέρονται να προκάλεσαν κάποιους τριγμούς στις τάξεις των «τσιγαράδων». Αν και δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για λιποψυχία, ένα από τα μέλη της οργάνωσης φέρεται να εξέφρασε την αντίθεσή του απέναντι στην ολοένα και αυξανόμενη ένταση.

Σύμφωνα με όσα έχουν συλλέξει οι Αρχές από μαρτυρίες, καταγγελίες, νόμιμες επισυνδέσεις και παρακολουθήσεις, ο «λιπόψυχος» ομογενής φέρεται να έχει μπει και εκείνος στο στόχαστρο του «Έντικ». Φαίνεται πως η γενική εντολή είναι «ούτε μισό βήμα πίσω» και, ως εκ τούτου, τέτοιες συμπεριφορές και απόψεις δεν γίνονται ανεκτές.


Δύσκολη η επικοινωνία

Παρά το γεγονός πως οι ελληνικές Αρχές φέρονται να έχουν χαρτογραφήσει σε μεγάλο βαθμό τη δράση και τα μέλη της οργάνωσης των ομογενών, υπάρχουν σοβαρά εμπόδια που δεν βοηθούν την άμεση εξάρθρωσή της. Τον περασμένο Μάρτιο η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να βάλει στο χέρι το γνωστό ένα τρίτο της εγκληματικής οργάνωσης, χωρίς όμως να συλλάβει τον διαβόητο «Έντικ», ο οποίος, κατά πληροφορίες, κατοικεί μόνιμα στο Ντουμπάι.

Παρά το γεγονός πως ο 50χρονος Ελληνογεωργιανός αντιμετωπίζει ποινικά ζητήματα και στη χώρα της Μέσης Ανατολής, το ζήτημα της έκδοσής του στη χώρα μας είναι ένας γρίφος δυσεπίλυτος. Η φημολογούμενη σύλληψή του και ο κατ’ οίκον περιορισμός του τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν διευκόλυναν την κατάσταση, ενώ, παρά τις εκκλήσεις της ΕΛ.ΑΣ. προς την ελληνική Δικαιοσύνη για να μεσολαβήσει για την έκδοσή του, κάθε άλλο παρά επιτυχής είναι η εξέλιξη.

Η ανεπίσημη αιτιολογία γι’ αυτό το κώλυμα αγγίζει το ιδιαίτερο καθεστώς που επικρατεί στα Εμιράτα αναφορικά με την αναγνώριση των διεθνών φορέων Αστυνομίας και Δικαιοσύνης. Παρά το γεγονός πως οι ελληνικές Αρχές ήρθαν σε επαφή με την Interpol, παρά το γεγονός πως υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψης, τα Εμιράτα δεν συνηθίζουν να προ χωρούν στην έκδοση ποινικών.

Σημειώνεται πως οι όποιες ενέργειες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εξάρθρωσης του ενός τρίτου της οργάνωσης, τον περασμένο Μάρτιο. Οι Αρχές ελπίζουν πως μια νέα, στοιχειοθετημένη σύνδεση της οργάνωσης και, συνεπώς, του «Έντικ» με τη δολοφονία του Μοσχούρη θα ανοίξει και πάλι τις συζητήσεις με τις Αρχές των Εμιράτων για το ζήτημα της έκδοσής του στη χώρα μας.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά