Ο Λέκκας προβλέπει σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη - "Θα ισοπεδώσει το 1/3 των παλαιών κατασκευών (Bίντεο)
Νέα προειδοποίηση
Τι υποστηρίζει ο Ευθύμιος Λέκκας ότι θα συμβεί με τα κτίρια, νέα και παλιά

Για το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρότερου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, μετά τον σεισμό τον 6,4 Ρίχτερ μίλησε ο καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας. Ο κ. Λέκκας προβλέπει για το μέλλον σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τα 17.000.000 πληθυσμού που ζουν σε περιορισμένο χώρο. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Στούντιο 4», στην ΕΡΤ, υπενθύμισε τη συσχέτιση σεισμικών δονήσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ανατρέχοντας στο παρελθόν: «Το 1999 είχαμε στις 17 Αυγούστου τον σεισμό στη Νικομήδεια. Στις 7 Σεπτεμβρίου ακολούθησε ο σεισμός στην Αθήνα. Τότε, διαπιστώσαμε ότι υπήρξε κάποια επίδραση από τον έναν στον άλλον. Δύο μήνες μετά, σημειώθηκε άλλος ένας μεγάλος σεισμός στην Τουρκία, ο οποίος όμως δεν επηρέασε τον ελληνικό χώρο. Άρα, όταν ο σεισμός αφορά το ρήγμα της Ανατολίας, υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστούμε, ενώ σε άλλες περιπτώσεις όχι».
Διαβάστε: Ρήγματα, σεισμοί και υποθαλάσσια μυστήρια: Ανησυχία στις τάξεις των επιστημόνων
Ο φόβος για την Κωνσταντινούπολη και το ενδεχόμενο νέου σεισμού
Αναφερόμενος στον πρόσφατο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι αυτός μπορεί να είναι προάγγελος μεγαλύτερου γεγονότος, τονίζοντας την εκτίμηση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας: «Προβλέπεται σεισμός της τάξεως των 7,8 Ρίχτερ, βάσει των διαστάσεων του ρήγματος που παραμένει ανέπαφο. Ένας τέτοιος σεισμός θα ισοπεδώσει το ένα τρίτο των παλαιών κατασκευών στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και το ένα τρίτο των νέων που δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές. Μόνο το υπόλοιπο ένα τρίτο θεωρείται ανθεκτικό».
Αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, ωστόσο, δεν είναι μόνο οι κατασκευές, αλλά ο πληθυσμός. «Στην Κωνσταντινούπολη ζουν 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε έναν περιορισμένο χώρο. Η ανθρώπινη έκθεση είναι το μεγαλύτερο ρίσκο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Λέκκας: «Νομοτελειακά θα σπάσει το ρήγμα»
Ο καθηγητής υπενθύμισε πως μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999, η επιστημονική κοινότητα είχε προβλέψει ότι ένας μεγάλος σεισμός 7,8 Ρίχτερ θα εκδηλωνόταν έως το 2020. «Η πρόβλεψη δεν επαληθεύτηκε. Όμως, όσο περνά ο καιρός, το ρήγμα συγκεντρώνει ενέργεια, και αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη ένταση στο επόμενο χτύπημα. Είναι βέβαιο, είναι νομοτέλεια, ότι θα σπάσει» υπογράμμισε.
Όπως εξήγησε, το ρήγμα της Ανατολίας αποτελείται από 12 τμήματα, εκ των οποίων τα 11 έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Το μοναδικό που παραμένει άθικτο είναι αυτό που αφορά την Κωνσταντινούπολη.
«Μπορεί να γίνει από μέρα σε μέρα. Δεν το αποκλείουμε. Κατά μέσο όρο, ένας επόμενος μεγάλος σεισμός εκδηλώνεται μέσα σε δύο-τρία χρόνια. Όταν συμβεί, θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά, για να διαπιστωθεί αν οι δυνάμεις που θα απελευθερωθούν μπορούν να επηρεάσουν τον ελλαδικό χώρο» κατέληξε ο Ευθύμιος Λέκκας.