Στη φυλακή οδηγούνται μετά την καταδίκη τους σε πενταετή κάθειρξη (έκαστος) οι δύο άνδρες στη Θεσσαλονίκη που κατηγορούνταν ότι κατείχαν ένα σπάνιο αγαλματίδιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το άγαλμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ. Οι δύο άνδρες διαπραγματεύονταν την πώλησή του έναντι 7 εκατ. ευρώ.

Το δευτεροβάθμιο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τούς έκρινε εκ νέου ένοχους για υπεξαίρεση αρχαιοτήτων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, από κοινού, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί για την ίδια πράξη σε 8ετή κάθειρξη, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή τότε του Εφετείου. Οι δικαστές, με την απόφασή τους, τους... έδειξαν τον δρόμο για τις φυλακές προκειμένου να εκτίσουν την ποινή τους.

Διαβάστε: Αμφιλοχία: "Σκοτεινό" το παρελθόν του 67χρονου πατροκτόνου - "Είχε αποταχθεί από την ΕΛΑΣ, είχε κάνει και φυλάκιση"



Θεσσαλονίκη: Το χρονικό της σύλληψης των αρχαιοκάπηλων - Στο πορτμπαγκάζ είχε εντοπιστεί το αγαλματίδιο 

Οι δύο καταδικασθέντες -ένας 63χρονος επιχειρηματίας και ένας 66χρονος αγροκτηνοτρόφος- είχαν συλληφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2010 στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της διασταύρωσης της Καβάλας. Το συγκεκριμένο αγαλματίδιο είχε εντοπιστεί στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν, ενώ είχε προηγηθεί πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών Αρχών. Οι ίδιοι αμφισβήτησαν τη γνησιότητά του, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για δώρο που τους έκανε ένας Τούρκος, ύστερα από επαγγελματικό ταξίδι που πραγματοποίησαν στη γειτονική χώρα, χωρίς όμως να γνωρίζουν το περιεχόμενο της συσκευασίας. Εκτός από το συγκεκριμένο άγαλμα, το οποίο απεικονίζει όρθιο τον Μακεδόνα βασιλιά και έχει ύψος 60 εκατ., στα σπίτια τους είχαν βρεθεί και κατασχεθεί μια μπρούντζινη προτομή αγοριού που τοποθετείται στον 2ο αιώνα μ.Χ., καθώς και δύο νομίσματα, εκ των οποίων το πρώτο τοποθετείται μεταξύ 525-500 π.Χ. και το δεύτερο στους βυζαντινούς χρόνους.

Ειδικοί που εξέτασαν τα αρχαία ευρήματα γνωμοδότησαν ότι περιλαμβάνονται στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με έγγραφα της δικογραφίας που επικαλέστηκε ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή του, ο Μέγας Αλέξανδρος τοποθετείται χρονικά στον 2ο αιώνα π.Χ. και η αξία του αποτιμάται σε 900.000 ευρώ. «Γνώριζαν ότι κατέχουν αρχαία και μάλιστα σπουδαία», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ζητώντας την καταδίκη των δύο κατηγορουμένων, πρόταση που έγινε δεκτή από το δικαστήριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ