Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα οι 28 συλληφθέντες στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων οι 13 είναι ανήλικοι, που κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης υπό τον μανδύα της ακροδεξιάς συλλογικότητας, διαπράττοντας βιαιοπραγίες με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ληστείες, κλοπές και πλήθος άλλων παράνομων πράξεων.

Διαβάστε: Defend Salonica: Καρέ καρέ η δράση της ακροδεξιάς οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη - 28 συλληφθέντες (Εικόνες)



thessaloniki_defend_salonica__2_
thessaloniki_defend_salonica__3_
thessaloniki_defend_salonica__5_
thessaloniki_defend_salonica__6_
thessaloniki_defend_salonica__7_
thessaloniki_defend_salonica__8_
thessaloniki_defend_salonica__9_
thessaloniki_defend_salonica__1_



Θεσσαλονίκη: Η δομή της ακροδεξιάς οργάνωσης και η στρατολόγηση ανηλίκων

Η οργάνωση, γνωστή ως «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης» ή «Defend Salonica», είχε ιδιαίτερα ανησυχητικά χαρακτηριστικά, καθώς σχεδόν οι μισοί από τους συλληφθέντες είναι ανήλικοι. Αυτοί «στρατολογούνταν» συστηματικά από τα παλαιότερα, ενήλικα μέλη της οργάνωσης. Ένας ακόμη ανήλικος ταυτοποιήθηκε, αλλά δεν συνελήφθη, διότι βρίσκεται στο εξωτερικό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εμπλεκόμενων ανηλίκων στην ακροδεξιά ομάδα.

Ο τρόπος δράσης της εγκληματικής ομάδας είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ακολουθούσε προκαθορισμένη μεθοδολογία. Ο «πυρήνας» της ομάδας φαίνεται να αποτελούνταν από 19 άτομα, τα οποία χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα ώστε να αποφεύγουν τον εντοπισμό από τις διωκτικές Αρχές.
Τα έξοδά της φαίνεται να καλύπτονταν από εισφορές των μελών της. Με τα χρήματα αυτά προμηθεύονταν από πανό και τρικάκια μέχρι ρόπαλα, κράνη και άλλα. Τα μέλη της ακροδεξιάς συμμορίας διατηρούσαν πολλαπλούς λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα, για να προβάλλουν την ιδεολογία τους, αλλά και τις έκνομες ενέργειές τους. Παρότι ήταν ιδιαίτερα ενεργοί στο Instagram και στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), μετά τις συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη, οι λογαριασμοί τους εμφανίζονται απενεργοποιημένοι ή σε αναστολή.

defence-salonica-ethnikistiki-neolaia__1_


Η οργάνωση είχε σαφή ιεραρχική δομή. Τα ενήλικα και παλαιότερα μέλη λάμβαναν τις αποφάσεις για τις ενέργειες (νόμιμες και παράνομες) και έδιναν οδηγίες στα υπόλοιπα, κυρίως ανήλικα, μέλη. Τα μέλη αναλάμβαναν προμήθεια υλικού για τις δράσεις της οργάνωσης, εντοπισμό και παρακολούθηση στόχων στη Θεσσαλονίκη, αναγραφή ακροδεξιών συνθημάτων σε δημόσιους χώρους, διάπραξη ληστειών και πρόκληση σωματικών βλαβών, παρακολούθηση ατόμων αντίπαλης ιδεολογίας, κυρίως του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η εξάρθρωση της συγκεκριμένης ακροδεξιάς οργάνωσης αποτελεί σημαντικό πλήγμα στη δράση παρόμοιων ομάδων στη Θεσσαλονίκη, ενώ η έρευνα των Αρχών συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν συνδέσεων με άλλες εγκληματικές οργανώσεις.



Το ιστορικό δράσης της ακροδεξιάς ομάδας στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης είχαν απασχολήσει τις Αρχές και σε παλαιότερα περιστατικά. Οι κατηγορούμενοι φέρεται να εμπλέκονται -είτε ως φυσικοί αυτουργοί είτε ως συνεργοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί- σε αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2024 έως και τον Μάρτιο του 2025, αν και η δράση της εθνικιστικής οργάνωσης ξεκινά τουλάχιστον από το 2019. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επίθεση τον Σεπτέμβριο του 2021 στη δυτική Θεσσαλονίκη, όταν μέλη φοιτητικών παρατάξεων δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής διαμαρτυρίας έξω από σχολείο. Η οργάνωση έχει αρκετά χρόνια ιστορίας και δράσης στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο παρελθόν έχει συνδεθεί με επιθέσεις σε μέλη του ΚΚΕ και σε μέλη διαφόρων συλλογικοτήτων. Επίσης, τα μέλη της συμμετείχαν ενεργά στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, ενώ υπάρχουν αναφορές για προγραμματισμένες συγκρούσεις με αναρχικά στοιχεία.


Η διαδικτυακή παρουσία και οι μέθοδοι επικοινωνίας

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα για τις μεταξύ τους επικοινωνίες. Παράλληλα διατηρούσαν πολλαπλούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων προέβαλαν την ακροδεξιά ρητορική τους και τα «κατορθώματά» τους. Η έντονη διαδικτυακή δραστηριότητα των μελών της οργάνωσης περιελάμβανε αναρτήσεις με μηνύματα προτροπής σε βία με ρατσιστικά κίνητρα. Μάλιστα, «διαφήμιζαν» τις περιπολίες τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με σκοπό να τρομοκρατήσουν αλλοδαπούς και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενώ δημοσίευαν και απολογισμούς των επιθέσεων που διέπρατταν.

defense-salonicaεθνικιστικη_νεολαια_θεσσαλονικης_4_περιπολια-003
defense-salonicaεθνικιστικη_νεολαια_θεσσαλονικης_5-004
defense-salonicaεθνικιστικη_νεολαια_θεσσαλονικης_2-001
defense-salonicaεθνικιστικη_νεολαια_θεσσαλονικης_3-002
defense-salonicaεθνικιστικη_νεολαια_θεσσαλονικης_6-005
defense-salonicaεθνικιστικη_νεολαια_θεσσαλονικης_7-006
defense-salonicaεθνικιστικη_νεολαια_θεσσαλονικης_8-007
defense-salonicaεθνικιστικη_νεολαια_θεσσαλονικης_9-008
defense-salonicaεθνικιστικη_νεολαια_θεσσαλονικης_10-009
defense-salonicaεθνικιστικη_νεολαια_θεσσαλονικης_11-010


Η επιχείρηση της Αστυνομίας και τα ευρήματα

Οι αστυνομικές Αρχές εστίασαν στη δράση της Defend Salonica ή ΕΝΕΘ (Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης), καθώς εδώ και μήνες υπήρχαν συνεχείς καταγγελίες για τη δράση των ακροδεξιών στοιχείων στη Θεσσαλονίκη. Η επιχείρηση περιελάμβανε σχεδόν ταυτόχρονες εφόδους σε 30 σπίτια, όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τα 28 άτομα που φέρονται να συνδέονται με την οργάνωση.

Η δράση των μελών της οργάνωσης δεν περιοριζόταν μόνο στη ρητορική μίσους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν εμπλακεί κατά περίπτωση σε:
  • Ληστείες και κλοπές
  • Ξυλοδαρμούς με ρατσιστικά κίνητρα
  • Παραβάσεις του νόμου περί όπλων
  • Περιστατικά αθλητικής βίας
  • Επιθέσεις σε άτομα με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις
Συνολικά στην ακροδεξιά οργάνωση φέρονται να ανήκαν 29 άτομα, με τον τελευταίο να έχει διαφύγει στο εξωτερικό ή να βρισκόταν εκτός Ελλάδας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη.