Νέες απάτες για να αποσπούν το συντομότερο δυνατό χρήματα από τα θύματά τους είχαν βρει τα μέλη της συμμορίας που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων του Αγρινίου πριν από δύο 24ωρα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η συμμορία κατάφερνε να πείθει τα θύματα να μεταφέρουν χρήματα μέσω της εφαρμογής «Iris», τα οποία στησ υνέχεια μετέφεραν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα σε ψηφιακές τράπεζες, όπως Revolut κ.λπ. και με ανέπαφη συναλλαγή σε οποιοδήποτε μηχάνημα ΑΤΜ στην Ελλάδα έπαιρναν τα χρήματα στα χέρια τους.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Ο τρόπος δράσης των μελών της Defend Salonica, η ιεραρχία και η μαζική στρατολόγηση ανηλίκων



Δομημένη σε δύο ομάδες η συμμορία στο Αγρίνιο - Ο βιρτουόζος του κλαρίνου και ο "θρησκευόμενος" αρχηγός με το τάμα

Οι αστυνομικοί του Αγρινίου παρακολουθούσαν από το περασμένο καλοκαίρι τη δράση της συμμορίας, η οποία αποδείχθηκε πως ήταν δομημένη σε δυο διαφορετικές ομάδες. Η μια ομάδα επέλεγε ως θύματά της, ως επί τo πλείστoν γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και λίγους φαρμακοποιούς, ενώ η δεύτερη ομάδα επέλεγε ηλικιωμένους. Τα πρόσωπα και στις δύο ομάδες ήταν «φρέσκα», δηλαδή δεν είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές και σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, δρούσαν την τελευταία 4ετία.

Στη μια ομάδα, αρχηγός ήταν γνωστός βιρτουόζος του κλαρίνου, ενώ στη δεύτερη ένας άνδρας που δήλωνε θρήσκος και συχνά ανέβαζε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο από την παρουσία του σε εκκλησίες. Ανάμεσα στο οπτικό υλικό, είναι και το παρακάτω βίντεο που αποκαλύπτει το parapolitika.gr Είναι ο φερόμενος ως αρχηγός της συμμορίας, ο οποίος γονυπετής ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας στην Τήνο για να εκπληρώσει… το τάμα του.





Οι φωτογραφίες του αρχηγού της συμμορίας στο Αγρίνιο στα πολυτελή σπίτια για... χαλάρωση

Την ίδια ώρα, όμως, ο ίδιος και τα μέλη της ομάδας του «έγδυναν» ηλικιωμένες γυναίκες δίχως ηθικό φραγμό, δίχως να ενδιαφέρονται εάν τα θύματα θα είχαν άλλα χρήματα για να ζήσουν. O φερόμενος ως θρήσκος αρχηγός πάλευε να μην επιδεικνύει τα κέρδη του, όμως συχνά δεν το κατάφερνε. Ανέβαζε φωτογραφίες από πολυτελή ενοικιαζόμενα σπίτια σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εκεί, συνδύαζε σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα χαλάρωση αλλά και δουλειά.



Οι "λογιστές", ο Όμηρος και οι τηλεφωνικές απάτες εν κινήσει με λεία 630.000 ευρώ

Το ενδιαφέρον τρικ που επέλεγαν οι απατεώνες που επέλεγαν τους γιατρούς, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του parapolitika.gr, ήταν πως τους έλεγαν στις τηλεφωνικές συνομιλίες πως καλούν από τα λογιστήρια γνωστών μαιευτικών κλινικών της Αθήνας. Ο γιατρός ευκολόπιστα είτε έδινε χωρίς δεύτερη σκέψη τα στοιχεία που του ζητούσαν είτε «πάσαρε» το τηλεφώνημα στην ιδιαιτέρα του, η οποία θεωρώντας πως μιλάει με πραγματικούς εργαζόμενους του λογιστηρίου έδινε όλα όσα της ζητούσαν. Μάλιστα, σε μια περίπτωση οι αστυνομικοί έχουν καταγεγραμμένη συνομιλία 4 ωρών όπου ο απατεώνας Ρομά έχει καταφέρει να κεντρίσει τόσο πολύ το ενδιαφέρον ενός γιατρού από νησί του Ανατολικού Αιγαίου, όπου ο γιατρός τού απάγγειλε Όμηρο. Δυστυχώς, ελάχιστα μετά την απαγγελία, ο γιατρός έχασε μερικές χιλιάδες ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Οι δύο συμμορίες ακολουθούσαν ένα μοτίβο που δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους αστυνομικούς. Έκαναν τις τηλεφωνικές απάτες τους εν κινήσει. Ξεκινούσαν από τα Εξαμίλια, την Κόρινθο ή το Ζευγολατιό και κατευθύνονταν προς το Ναύπλιο ή άλλες περιοχές της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο ο εντοπισμός τους γινόταν δύσκολη διαδικασία, αφού λόγω της μετακίνησής τους άλλαζαν συνεχώς κεραίες σήματος από περιοχή σε περιοχή, αναγκάζοντας τους αστυνομικούς να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές μεθόδους παρακολούθησης των κλήσεων και των ίδιων των δραστών.

Τα επιβεβαιωμένα θύματα της «συμμορίας των γιατρών» είναι 80, χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός να είναι σημαντικά πιο μεγάλος, ενώ η συμμορία που επέλεγε τους ηλικιωμένους διαπιστώθηκε πως είχε εξαπατήσει τουλάχιστον 40 άτομα. Οι απώλειες των χρημάτων από τις επιβεβαιωμένες απάτες αγγίζουν τις 630.000 ευρώ.



Απάτες και στην Κύπρο

Οι επτά συλληφθέντες φαίνεται πως είχαν βρει πρόσφορο έδαφος στην Κύπρο. Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκαν τηλεφωνικές απάτες με θύματα πολίτες στη Λευκωσία, την Πάφο και τη Λεμεσό. Επειδή όμως δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης και αστυνομικής έρευνας των θυμάτων στην Κύπρο, ήδη οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση στο Αγρίνιο έχουν ενημερώσει τους Κύπριους συναδέλφους τους. Προς το παρόν, όμως, ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει ανεπιβεβαίωτος.