Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης "ειδικός συνεργάτης" του Γιάννη Δραγασάκη
O πρώην αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς στον σκληρό πυρήνα του Μαξίμου
Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ένα ισχυρό και πολύπειρο τραπεζικό στέλεχος, που υπήρξε στενός συνεργάτης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, λόγω της συμμετοχής του στο οικονομικό επιτελείο των κυβερνήσεων 1980-1989, εντάχθηκε πρόσφατα στον κεντρικό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου. Πρόκειται για τον πρώην αντιπρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ο οποίος, όπως αποκαλύπτουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», συμμετέχει στην ομάδα των –εξωτερικών- συνεργατών του γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, αναλαμβάνοντας σημαντικές αποστολές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο, με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2015, ο κ. Ρουμελιώτης μαζί με την εκπρόσωπο της κυβέρνησης στο Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κερασίνα Ραυτοπούλου, με την ιδιότητα των εξωτερικών συνεργατών του γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, μετέβησαν «για επείγοντες υπηρεσιακούς λόγους από την Αθήνα στη Φρανκφούρτη στις 03/03/2015, με επιστροφή αυθημερόν, για συνάντηση με τους εκπροσώπους των τεσσάρων Δ/νσεων εποπτείας του SSM (Ενιαία Εποπτεία Τραπεζών της ΕΚΤ)».
COLLATERAL. Η εξέλιξη αυτή συνέπεσε με τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Λευκωσία, στις 5 Μαρτίου, όπου ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απέκλεισε το ενδεχόμενο, στην παρούσα φάση, η τράπεζα να δεχθεί εκ νέου ως collateral τα ελληνικά ομόλογα για την άντληση ρευστότητας, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην ελληνική κυβέρνηση. «Ο κ. Ρουμελιώτης συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών ώστε να μπορέσει να αναπνεύσει η χώρα», αναφέρει κυβερνητική πηγή, με συνεργάτες του κ. Δραγασάκη να ξεκαθαρίζουν ότι ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης όχι τακτικά, αλλά όταν του ζητηθεί. «Στόχος της κυβέρνησης είναι η αποφυγή ενός ατυχήματος, για το οποίο έχουν ήδη σχεδιαστεί “αμυντικές” κινήσεις, και ο κ. Ρουμελιώτης έχει και γνώσεις και εμπειρία για να συνδράμει προς αυτήν την κατεύθυνση», εξηγούν οι ίδιες πηγές.
ΤΟ ΤΧΣ. Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, εξάλλου, είναι γνωστό ότι βρίσκεται κοντά στην κυβέρνηση Τσίπρα το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι το όνομά του συζητήθηκε ως αντικαταστάτη του Χρ. Σκλαβούνου στη θέση του προέδρου του ΤΧΣ, πρόταση όμως που δεν προχώρησε, καθώς σκόνταψε στο ασυμβίβαστο που προβλέπεται με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή την απαγόρευση πρόσληψης στο ΤΧΣ στελέχους που δούλευε τα τελευταία τρία χρόνια σε τραπεζικό ίδρυμα με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος, οπότε τα όποια εμπόδια είναι πολύ πιθανόν να αρθούν και να ανοίξει ο δρόμος για τον γνωστό τραπεζίτη.
Σημειώνεται ότι οι κ. Ρουμελιώτης και Δραγασάκης γνωρίζονται από παλιά και ήρθαν πιο κοντά την περίοδο της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, όταν ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, που είχε διατελέσει υπουργός Οικονομίας του Ανδρέα Παπανδρέου την εποχή 1987-1989, ήταν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Από τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζητούσαν τακτικά για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και ανέπτυξαν μια ειλικρινή φιλία. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2012 δείπνησαν σε γνωστό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, συνάντηση στην οποία τα ρεπορτάζ της εποχής είχαν δώσει πολιτική χροιά, λόγω του ότι ο ένας μόλις είχε αποχωρήσει από τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ και ο άλλος ήταν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και επιμελήθηκε το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του.
Είχε προταθεί και για πρωθυπουργός
Η συνεργασία του Π. Ρουμελιώτη με το επιτελείο της κυβέρνησης ενδεχομένως να προκαλέσει πολλά σχόλια και συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Η εμπειρία του στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν τον τραπεζικό τομέα, αλλά και το γεγονός ότι έχει βρεθεί στο παρελθόν σε σημαντικές πολιτικές θέσεις είναι δεδομένα και χρήσιμα στοιχεία αυτή τη χρονική στιγμή», αναφέρει στέλεχος της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κ. Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς τον Νοέμβριο του 2011 είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί στη θέση του πρωθυπουργού, πριν καταλήξουν στη λύση Παπαδήμου. Η πολιτική καριέρα του κ. Ρουμελιώτη ξεκίνησε το 1978, οπότε και ανέλαβε οικονομικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου.
Όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του 1981, ο κ. Ρουμελιώτης τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας του τότε υπουργείου Συντονισμού και στη συνέχεια υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 1982. Τη χρονιά εκείνη ο Α. Παπανδρέου τον διόρισε υφυπουργό Οικονομικών και στη συνέχεια, το 1984, υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, χαρτοφυλάκιο το οποίο κράτησε μέχρι το 1987. Στις ευρωεκλογές του 1989 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής, ενώ τον Φεβρουάριο του 2010 ο κ. Ρουμελιώτης διορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, κατόπιν απόφασης του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η επαγγελματική δραστηριότητά του είναι επίσης πλούσια και έχει αναλάβει μια ευρεία γκάμα καθηκόντων. Συμμετείχε σε διάφορες αποστολές των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συμβουλεύσει τις κυβερνήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Υπήρξε, τέλος, σύμβουλος του πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Ξενοφώντα Ζολώτα, στην Υπηρεσία Ελέγχου των Εισαγωγών και Εξαγωγών.