Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας του νέου κορονοϊου, αλλά και εν μέσω φημολογιών και κατηγοριών σχετικά με την κατάσταση η οποία σοβούσε στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) – COVID του νοσοκομείου Αγρινίου, την παραίτησή του είχε υποβάλει στις 5 Ιουνίου 2021, και μάλιστα για λόγους «επαγγελματικής συνείδησης και αξιοπρέπειας», ο τότε διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου, Ανδρέας Τσώλης, στον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.


Νοσοκομείο Αγρινίου: Ποινική δίωξη για θανάτους 40 ασθενών στη ΜΕΘ Αγρινίου κατά την πανδημία 

Εις βάρος του Ανδρέα Τσώλη διενεργείτο τότε διοικητική έρευνα εκ μέρους της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Δυτικής Ελλάδας, αφού, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που πραγματοποιούσαν τότε κλιμάκια της γενικής γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας και του ΟΔΙΠΥ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, είχε διαπιστωθεί πολύ αυξημένο ποσοστό θνητότητας στη ΜΕΘ-COVID του ιδρύματος, της τάξης σχεδόν του 100%, όταν η θνητότητα στις κλίνες ΜΕΘ – COVID μέχρι εκείνο το χρονικό διάστημα προσδιοριζόταν στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας όχι πάνω από 50% - 60%.

Το συγκεκριμένο θέμα αναδείχθηκε την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021, κατά την επίσκεψη στην έδρα της διοίκησης της 6ης Υγειονομική Περιφέρεια κλιμακίου του υπουργείου Υγείας, αποτελούμενο από τον τότε γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο, και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ, Νίκο Παπαευσταθίου. Ήταν η ημέρα κατά την οποία ζητήθηκαν από το διοικητή του νοσοκομείου ΓΝ Αγρινίου, Ανδρέα Τσώλη, οι απαραίτητες διευκρινίσεις σε σχέση με τις ενέργειες που όφειλε να κάνει η διοίκηση του νοσοκομείου.


Τα ερωτήματα προς τον διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου

Από τον Ανδρέα Τσώλη ζητήθηκε από το κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Γιατί το ΓΝ Αγρινίου δεν ενημέρωσε την ΥΠΕ σε σχέση με την αυξημένη θνητότητα στη ΜΕΘ-COVID, όπως αποκαλύφθηκε στην επίσκεψη του κλιμακίου του Υπουργείου Υγείας;
2. Έθεσε το θέμα ως όφειλε στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου;
3. Γιατί δεν ζήτησε εγκαίρως τη συνδρομή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας;

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της τότε διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, “ο Διοικητής του Νοσοκομείου δεν απάντησε στα ερωτήματα, αλλά ούτε σε σχετικό έγγραφο που του απέστειλε στις 28 Μαΐου ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης. Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας διερευνούν ήδη μέσω των αρμόδιων κλιμακίων τις όποιες διοικητικές παραλείψεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ακυρώσει ή να αμφισβητήσει την τιτάνια προσπάθεια που με αυτοθυσία καταβάλλουν οι υγειονομικοί μας, τόσο στο Αγρίνιο όσο και σε κάθε μονάδα Υγείας της χώρας”.

Σημειώνεται ότι χθες έγινε γνωστό πως ο εισαγγελέας Αγρινίου άσκησε ποινική δίωξη για την υψηλή θνησιμότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Η δίωξη, όπως αποκαλύπτει η «Πελοπόννησος», αφορά το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο σε βαθμό κακουργήματος και στρέφεται κατά μελών της διοίκησης του νοσοκομείου, της νοσηλευτικής υπηρεσίας, καθώς και κατά άλλων προσώπων που ενδεχομένως προκύψουν από την ανάκριση. Συνολικά, κατά την περίοδο της πανδημίας, στη ΜΕΘ Αγρινίου νοσηλεύτηκαν 41 ασθενείς με Covid-19. Από αυτούς, οι 40, ηλικίας 40 έως 67 ετών, κατέληξαν εντός του νοσοκομείου, ενώ ένας ακόμη απεβίωσε την επομένη του εξιτηρίου του. Η υπόθεση αφορά τους 40 θανάτους που σημειώθηκαν κατά τη νοσηλεία και έχει παραπεμφθεί σε τακτική ανάκριση, όπου θα κληθούν να καταθέσουν οι κατηγορούμενοι, συγγενείς των θανόντων, ιατροδικαστές και πραγματογνώμονες. Η ποινική διερεύνηση ξεκίνησε έπειτα από τέσσερα χρόνια νομικών ενεργειών από 17 οικογένειες θανόντων, οι οποίες ζητούν απαντήσεις για τις συνθήκες των θανάτων.