Όλα έτοιµα για την επιστροφή-επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα! Πρώτη φορά εµφανίζεται τόσο ανοιχτός σε µορφή συνεργασίας µε την Ελλάδα για τα κλεµµένα από τον Έλγιν ελληνικά Γλυπτά ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νίκολας Κάλιναν.


Γλυπτά του Παρθενώνα: Η αποκάλυψη των "Times" για την επανένωση

Σε συνέντευξή του στους «Times» -αποκλειστικότητές τους στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και των «Sunday Times», διαβάζουµε στην εφηµερίδα «Παραπολιτικά»- µίλησε για «περισσότερο δηµιουργική προσέγγιση στη διαχείριση των διεκδικήσεων», αναφέροντας ξεκάθαρα τη λέξη «δανεισµό». «Έτσι θα µοιραζόµαστε γνώση και ευκαιρίες αντί να συζητάµε για την κυριότητα», υπογράµµισε.

«Τα σχέδια αρχίζουν να λαµβάνουν µορφή. Θα θέλαµε µια καινοτόµο συνεργασία µε την Ελλάδα, κατά την οποία εµείς θα δανείζουµε αντικείµενα και εκείνοι θα δανείζουν άλλα». Μιλάµε δηλαδή για ανταλλαγή -προφανώς- αρχαιοτήτων, όπως εξάλλου ήταν το κυρίαρχο εξαρχής σενάριο. Το σηµαντικό, όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά η «Απογευµατινή» και σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της στις 25 Απριλίου µε τίτλο «Αποµένουν τα τυπικά για την επιστροφή των Γλυπτών», είναι ότι ο Κάλιναν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το καλοκαίρι του 2024, εµφανίζεται θετικός στον επ’ αόριστον δανεισµό των Γλυπτών.

«Υπάρχουν µόλις 15 τέτοιες περιπτώσεις», σηµείωσε, εστιάζοντας σε χαρακτηριστικά παραδείγµατα: στο αίτηµα της Αιθιοπίας για επαναπατρισµό της συλλογής Μακντάλα, καθώς και στην εκστρατεία των ιθαγενών της Αυστραλίας για την επιστροφή της ασπίδας Gweagal. «Αλλά η πιο γνωστή, η πιο διάσηµη περίπτωση», παραδέχθηκε, «είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα». Όταν ρωτήθηκε αν προτίθεται να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Αθήνα, απάντησε: «Περισσότερο θα επρόκειτο για µια συνεργασία που θα µπορούσε να βασιστεί στην εµπιστοσύνη και να αποκτήσει βάθος. Είναι εµβληµατικά αντικείµενα για το µουσείο (σ.σ. το Βρετανικό). Στην επιγραφή αναφέρουµε ότι αποτελούν αντικείµενο συζήτησης. ∆εν το αποσιωπούµε, αλλά πρέπει να είµαστε ισορροπηµένοι, όχι εµπρηστικοί».