«Η μαζική παγίδευση λύκων, μιλάμε για περίπου 50 άτομα λύκων στην περιοχή της Πάρνηθας, είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολυδάπανη επιχείρηση, ενώ είναι εύλογο το ερώτημα τι θα γίνουν αυτοί οι λύκοι όταν τους πάρουμε και τους πάμε σε ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως ακούστηκε», τόνισε ο διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», Σπύρος Ψαρούδας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

«Το 2014, ύστερα από 60 χρόνια απουσίας, οι λύκοι ακολουθώντας πιθανότατα αγριογούρουνα, που ο αριθμός τους έχει αυξηθεί πολύ σε όλη την Ελλάδα, έφτασαν στην περιοχή και βρήκαν εύκολη λεία τα ελάφια. Ένα ποσοστό 60 με 65%, ίσως και 70% της διατροφής των λύκων στηρίζεται στα ελάφια πλέον», πρόσθεσε.





Σπύρος Ψαρούδας: Η συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1

Σχετικά με την εισαγγελική εντολή να απομακρυνθούν οι λύκοι από την περιοχή της Πάρνηθας

Σ.ΨΑΡΟΥΔΑΣ: Μετά τις πυρκαγιές 2000-2010, ενώ αρχικά ο πληθυσμός των ελαφιών επηρεάστηκε αρνητικά, στη συνέχεια επειδή δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να αυξηθεί ο πληθυσμός τους, φτάσαμε σε έναν αριθμό ο οποίος εκτιμάται ότι ήταν μεγαλύτερος από 1.000 άτομα. Αυτό άρχισε να ασκεί πιέσεις ακόμα και στην αναγέννηση του δάσους, από την άλλη πλευρά προσέλκυσε λύκους.

Σ.ΨΑΡΟΥΔΑΣ: Το 2014, ύστερα από 60 χρόνια απουσίας, οι λύκοι ακολουθώντας πιθανότατα αγριογούρουνα, που ο αριθμός τους έχει αυξηθεί πολύ σε όλη την Ελλάδα, έφτασαν στην περιοχή και βρήκαν εύκολη λεία τα ελάφια. Ένα ποσοστό 60 με 65%, ίσως και 70% της διατροφής των λύκων στηρίζεται στα ελάφια πλέον.

Σ.ΨΑΡΟΥΔΑΣ: Ένας νομικός δεν μπορεί να πει πώς ακριβώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ειδικοί δασολόγοι, βιολόγοι, ειδικοί στη διαχείριση της άγριας πανίδας πρέπει να τοποθετηθούν γιατί είναι προφανές ότι η μεταφορά των λύκων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι ακατάλληλη μέθοδος. Η μαζική παγίδευση λύκων -μιλάμε για περίπου 50 άτομα λύκων στην περιοχή της Πάρνηθας- είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολυδάπανη επιχείρηση, ενώ είναι εύλογο το ερώτημα τι θα γίνουν αυτοί οι λύκοι όταν τους πάρουμε και τους πάμε σε ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως ακούστηκε.

Ερωτηθείς αν η μεταφορά των λύκων ενέχει κίνδυνους για το οικοσύστημα στην Πάρνηθα

Σ.ΨΑΡΟΥΔΑΣ: Προφανώς και υπάρχει γιατί θα έχουμε μια διαταραχή της σχέσης αυτής θηρευτή και λείας, αλλά σύντομα υπολογίζουμε ότι αγέλες λύκων από γειτονικές περιοχές θα καταλάβουν εκ νέου την περιοχή την οποία θα αδειάσουμε από λύκους, άρα είναι τόσο ανεφάρμοστη αυτή η μέθοδος όσο και αναποτελεσματική.

Ερωτηθείς αν ο εισαγγελέας προστασίας ζώων διαθέτει επιπλέον κατάρτιση πάνω στο ζήτημα της προστασίας

Σ.ΨΑΡΟΥΔΑΣ: Όχι νομικός είναι και όπως καταλαβαίνει ο καθένας, δεν μπορεί να προσδιορίσει ο ίδιος τη μεθοδολογία, δεν είναι αντικείμενο της επιστήμης του. Δεν υπάρχει λόγος προσφυγής, εμείς θεωρούμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να οργανώσουν μια σύσκεψη με την επιστημονική κοινότητα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να προστατευτούν τα ελάφια της περιοχής

Σ.ΨΑΡΟΥΔΑΣ: Έχουμε ήδη καταθέσει σχετικές προτάσεις εδώ και χρόνια όταν είχαμε διαπιστώσει την επανάκαμψη του λύκου στην περιοχή. Αυτό που θέλουμε είναι να εξεταστούν μαζί με την επιστημονική κοινότητα.