Θεσσαλονίκη: Στη φάκα οπαδοί-βαποράκια - Η ποντιακή διάλεκτος, τα πακέτα από το εξωτερικό και το κυλικείο... πολυκατάστηµα στο γήπεδο
Τα ονόματα που χρησιμοποιούσαν
Η ∆ίωξη εξάρθρωσε δύο συµµορίες "φιλάθλων" οµάδας της Θεσσαλονίκης, που διακινούσαν ναρκωτικά εντός και εκτός γηπέδου

Τη διαρκή και δεδοµένη σύνδεση του οπαδικού κινήµατος µε τον κόσµο των ποινικών αναδεικνύει ακόµη µία φορά η υπόθεση ναρκωτικών που ήρθε στην επιφάνεια στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά 20 από τα... εκλεκτά ονόµατα της εξέδρας του ΠΑΟΚ βρίσκονται στα χέρια των Αρχών, µε σαφείς ενδείξεις για διακίνηση ναρκωτικών και µάλιστα µέσα στο γήπεδο της Τούµπας, την ώρα των ποδοσφαιρικών αγώνων. Επιπροσθέτως, ακόµη πέντε άτοµα αναζητούνται από τις Αρχές, καθώς άπαντες συνθέτουν, κατά την αρµόδια Υποδιεύθυνση Αντιµετώπισης της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, δύο παράλληλες εγκληµατικές οργανώσεις µε σκοπό τη διακίνηση κάνναβης. Είναι η πολλοστή φορά που οργανωµένοι οπαδοί των λεγόµενων Big 4 εµπλέκονται σε έκνοµες δραστηριότητες, καθώς, πέρα από τα όσα διαδραµατίζονται στη Θεσσαλονίκη, οπαδοί και των τριών µεγάλων της Αθήνας έχουν πιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια µε τη... γίδα στην πλάτη για κατά περίπτωση υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, «προστασίας» καταστηµάτων, ξυλοδαρµών, εκβιάσεων κ.ά.
Αυτή τη φορά στο επίκεντρο µπαίνουν οργανωµένοι οπαδοί από τη ∆υτική Θεσσαλονίκη. Από τα όσα προκύπτουν από τις αστυνοµικές έρευνες, δεν δίσταζαν να χρησιµοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του γηπέδου της Τούµπας για τις δράσεις τους, καθώς µέλη της α' εγκληµατικής οργάνωσης έφτασαν στο σηµείο να νοικιάσουν τον χώρο κυλικείου του γηπέδου. Η εν λόγω οργάνωση δρούσε από τον Σεπτέµβριο του 2023 και εξασφάλιζε σηµαντικά πακέτα ναρκωτικών, κυρίως κάνναβης, µέσω... ΕΛ.ΤΑ., τα οποία δέµατα έφταναν από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ολλανδία. Σαφώς και το πελατολόγιο αφορούσε κατά κύριο λόγο τους οπαδούς της οµάδας, καθώς αρκετές από τις συναλλαγές φέρονται κατά πληροφορίες να έχουν καταγραφεί από τις κάµερες ασφαλείας του γηπέδου.
Θεσσαλονίκη: Το προφίλ και ο τρόπος δράσης των συµµοριών-"φιλάθλων"
Η αστυνοµική έρευνα δεν ήταν αποσπασµατική, αλλά κράτησε αρκετές εβδοµάδες, ενώ καταγράφηκαν συνοµιλίες µεταξύ των εµπλεκοµένων. Εξού και προκύπτουν και διάφορες εκφράσεις που κάλυπταν την αναφορά στα ναρκωτικά κατά τη διάρκεια των συνοµιλιών. Ξεχωρίζει το «παλαλό», το «τρελό» κατά την ποντιακή διάλεκτο, δείγµα και της καταγωγής κάποιων εκ των εµπλεκοµένων. Όλοι οι συλληφθέντες ελληνικής υπηκοότητας, αλλά µεταξύ αυτών και γόνοι οµογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Σηµειώνεται πως κατά τη διάρκεια των ερευνών συνελήφθησαν ακόµη τέσσερα άτοµα, τα οποία όµως βαρύνονται µε κατηγορίες για παράβαση του νόµου περί όπλων και δεν προκύπτει συµµετοχή τους στις δύο εγκληµατικές οργανώσεις.
Η «μπλούζα», τα «κλειδιά», το «φούτερ», μερικά από τα ονόματα που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες για την κάνναβη στις μεταξύ τους συνομιλίες
Τα µέλη της οργάνωσης αποκαλούσαν την κάνναβη «µπλούζα», «κλειδιά», «φούτερ», «πλαν» (σ.σ. επίσης ποντιακό), «έργο». Όσον αφορά δε τον κύκλο εργασιών των δύο οργανώσεων, φαίνεται πως οι... δουλειές πήγαιναν αρκετά καλά, καθώς κατά τη διάρκεια των εφόδων εντοπίστηκαν περί τα 75.000 ευρώ, ενώ δεν υπάρχει ακριβής εκτίµηση για το συνολικό βάρος των ναρκωτικών που διακινήθηκαν όλο αυτό το διάστηµα. Κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν περίπου 5 κιλά κάνναβης. Σε κάθε περίπτωση, τα ηγετικά µέλη εξασφάλιζαν τέτοια ποσά που τους επέτρεπαν να προχωρήσουν σε αγορές ακριβών οχηµάτων, χωρίς βέβαια τέτοιες αγορές να δικαιολογούνται από το νόµιµο εισόδηµά τους. Βασικό ρόλο στην οργάνωση φέρονται να είχαν τέσσερα αδέρφια µε όνοµα που παραπέµπει σε βετεράνο άσο του ΠΑΟΚ.
Οι "σημαντικές" επαφές των μελών
Αυτό που έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως κάποια από τα µέλη των οργανώσεων φέρονται να είχαν επαφές µε περιφερειακά µέλη της διοίκησης της ΠΑΕ, καθώς διαπιστώνεται πως, ιδίως στην περίπτωση της β' εγκληµατικής οργάνωσης, µέλος της είχε εξασφαλισµένη παρουσία στο γήπεδο µέσω διαπίστευσης, παρά το γεγονός πως του είχε επιβληθεί περιοριστικός όρος απαγόρευσης παρουσίας στο γήπεδο κατά τις ηµέρες τέλεσης των αγώνων, ένεκα εµπλοκής του σε επεισόδια. Ιδίως για την περίπτωση της β' εγκληµατικής οργάνωσης, οι έρευνες αναµένεται να συνεχιστούν, καθώς διαπιστώθηκε πως οι εµπλεκόµενοι προµηθεύονταν από τοπικούς προµηθευτές τα ναρκωτικά µε σκοπό να τα διοχετεύσουν στους οπαδούς κατά τις ηµέρες των αγώνων ή κατά τη διάρκεια των εκδροµών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σηµειώνεται πως σε αυτή την περίπτωση η οργάνωση εκτιµάται πως ξεκίνησε τη δράση της από τον Οκτώβριο του 2024.
Η έκταση των ερευνών πάντως ήταν αρκετά µεγάλη και δεν επικεντρώθηκε µόνο στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά πραγµατοποιήθηκαν έφοδοι σε 27 σπίτια στις περιοχές του Ευόσµου, της Σταυρούπολης, της Ηλιούπολης, της Πολίχνης, στα Γιαννιτσά µέχρι και στη... Μήλο των Κυκλάδων, καθώς εκεί διαπιστώθηκε πως ένας από τους εµπλεκόµενους έχει εξοχικό. Σηµειώνεται πάντως πως η πλειονότητα των εµπλεκοµένων έχουν ποινικό ιστορικό, καθώς έχουν απασχολήσει για υποθέσεις που αφορούν αθλητική βία, όπως επίσης έχουν αντιµετωπίσει κατηγορίες που αφορούν κοινά ποινικά αδικήµατα.
Οι απολογίες όλων των εµπλεκοµένων αναµένεται να περαιωθούν µέχρι και την προσεχή ∆ευτέρα, όπου θα βρεθούν χωρισµένοι σε τρία γκρουπ ενώπιον του αρµόδιου ανακριτή. Αντιµετωπίζουν διώξεις σε βαθµό κακουργήµατος, καθώς, πέρα από τη σύσταση και συµµετοχή σε εγκληµατική οργάνωση και τη διακίνηση ναρκωτικών, κατηγορούνται και για «ξέπλυµα» χρήµατος.
Δημοσιεύτηκε στη Κυριακάτικη Απογευματινή.