Δημογραφικό: Εθνική αντεπίθεση με 100 δράσεις και Παρατηρητήριο - Σχέδιο ανάταξης 20 δισ. ευρώ
Το Παρατηρητήριο θα παρακολουθεί, θα αναλύει και θα αξιολογεί δημογραφικά δεδομένα
Από αρχές καλοκαιριού οι δράσεις που πρόκειται να νομοθετηθούν σύντομα για το Δημογραφικό από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Με δύναμη πυρός 20 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2035 και τη νομοθέτηση 5 αλλαγών για την ενίσχυση της απασχόλησης των ευάλωτων ομάδων, ταυτόχρονα µε τη δημιουργίαα Παρατηρητηρίου για το Δημογραφικό, ξεκινούν από αρχές καλοκαιριού οι δράσεις που πρόκειται να νομοθετηθούν σύντομα από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα θα προβλέπει τη σύσταση «Παρατηρητήριου για τη Δηµογραφική Πολιτική», ώστε να υπάρξει συντονισμένη καταγραφή όλων των δημογραφικών δεδομένων και ακολούθως να προκρίνονται πολιτικές και λύσεις. Το Παρατηρητήριο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για το δημογραφικό, θα καταγράφει διαρκώς τι συμβαίνει ανά νομό σε όλα τα επίπεδα, όπως είναι οι γεννήσεις και οι θάνατοι, οι μεταβολές πληθυσμού, τα εργασιακά δεδομένα και πόσες νέες δουλειές ανοίγουν ή κλείνουν, τι συμβαίνει µε τις δυνατότητες των σχολείων και ειδικά των παιδικών σταθμών.
Διαβάστε: Δυσοίωνη πρόβλεψη Λιαργκόβα στα Παραπολιτικά 90,1: "Το 2070 θα είμαστε 7 εκατομμύρια Έλληνες"
Το Παρατηρητήριο θα παρακολουθεί, θα αναλύει και θα αξιολογεί δημογραφικά δεδομένα, ενώ θα παρέχει τεχνική υποστήριξη και επιστημονική τεκμηρίωση σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Η πιλοτική εφαρμογή ξεκινά από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, περιοχή µε υψηλό ποσοστό πληθυσμιακής μείωσης και γεωπολιτική σημασία.
Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή
Διαβάστε: Δυσοίωνη πρόβλεψη Λιαργκόβα στα Παραπολιτικά 90,1: "Το 2070 θα είμαστε 7 εκατομμύρια Έλληνες"
Το Παρατηρητήριο θα παρακολουθεί, θα αναλύει και θα αξιολογεί δημογραφικά δεδομένα, ενώ θα παρέχει τεχνική υποστήριξη και επιστημονική τεκμηρίωση σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Η πιλοτική εφαρμογή ξεκινά από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, περιοχή µε υψηλό ποσοστό πληθυσμιακής μείωσης και γεωπολιτική σημασία.
Επίσης, θα προβλέπονται μέτρα για το Δημογραφικό, όπως:
- Η ενίσχυση γεννήσεων µε την εξισορρόπηση οικογενειακής και εργασιακής ζωής, τις ίσες ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες. Προβλέπονται 17 δράσεις, οι οποίες περιλαµβάνουν την αύξηση του επιδόματος παιδιού κατά 60,7% για τους δικαιούχους της 3ης κλίμακας, την απαλλαγή φόρου των οικειοθελών παροχών από εργοδότες προς εργαζόµενους γονείς, την πλήρη εξίσωση των τριτέκνων µε τους πολύτεκνους µε όλα τα ευνοϊκά μέτρα (ελεύθερες μετεγγραφές φοιτητών, αυξημένη μοριοδότηση για διαγωνισμούς ΑΣΕΠ κ.ά).
- Την ενίσχυση της απασχόλησης για πολίτες κάτω των 30 ετών, ώστε να ξεκινήσουν την εργασιακή τους πορεία και να μπορούν να έχουν προοπτικές δημιουργίας οικογένειας, αλλά και την ενίσχυση της απασχόλησης για γυναίκες. Προβλέπονται 5 δράσεις, µε έμφαση στην αύξηση της απασχόλησης των γυναικών και των συνταξιούχων µε εκτιμώμενο κόστος 25 εκατ. ευρώ έως το 2027.
- Τη διαχείριση της γήρανσης των πολιτών που αυξάνεται ραγδαία. Προβλέπονται 7 δράσεις µε θεσμοθέτηση της γηριατρικής, την αναβάθμιση των ΚΑΠΗ, αλλά και πρόγραμμα για τη φοίτηση ηλικιωμένων στα πανεπιστήμια. Το κόστος ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ έως το 2027.
- Την τοπική ανάπτυξη και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής που έχει να κάνει µε το βιοτικό επίπεδο, άμεσα σχετιζόμενο µε τη δημιουργία οικογένειας. Προβλέπονται 9 δράσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την κατασκευή σύγχρονων φοιτητικών εστιών, την ανάπτυξη τηλεϊατρικής, την πρόσληψη γονέων σε δήµους µε κριτήριο την εντοπιότητα, την κοινωνική κατοικία κ.ά. Το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 710 εκατ. ευρώ έως το 2030.
- Την έρευνα και την ενημέρωση, µέσω του παρατηρητηρίου για το δημογραφικό, για θέματα γονιμότητας και δράσεις που στοχεύουν στον συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Το χρονοδιάγραμμα των δράσεων για το Δημογραφικό
Για το 2025 εκτιμάται ότι μπορούν να υλοποιηθούν 44 δράσεις, ενώ οι υπόλοιπες 56 θα τρέξουν σταδιακά τα επόμενα έτη. Μια σειρά μέτρων, όπως η αύξηση στο επίδομα γέννησης, που αρχίζει από τα 2.400 και φτάνει έως τα 3.500 ευρώ, τα vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που ανέρχονται στα 77 εκατ. ευρώ, η αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» υλοποιούνται ήδη, ενώ άλλα μέτρα, όπως η αύξηση του επιδόματος παιδιού και τα κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης σε στενευμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι νέοι άνω των 30 ετών και οι γυναίκες, αναμένεται να νομοθετηθούν.Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή