∆ιαρρήκτες έκαναν τα drones τσιλιαδόρους: Φόβοι για αύξηση των τεχνολογικά προηγμένων εγκλημάτων - Τι λένε στα Παραπολιτικά οι ειδικοί
"Φάκελος" σύγχρονο έγκλημα
Οι ειδικοί και χτυπάνε "καμπανάκι" για τα σύγχρονα όπλα των ποινικών

Διαβάστε: Αποκαλυπτικά στοιχεία για την εγκληματικότητα στην Ελλάδα - Ανησυχητικά τα μηνύματα για τους δείκτες το 2024
Καλλιακµάνης: "Η Αστυνοµία πρέπει να προχωρήσει µπροστά από άποψη υλικοτεχνικού εξοπλισµού και τεχνογνωσίας"
«Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδοµένα περιστατικό», τονίζει ο Γιώργος Καλλιακµάνης, επίτιµος πρόεδρος της Ένωσης Αστυνοµικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, µιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και προσθέτει: «Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνοµίας οφείλει να προβληµατιστεί, ειδικά οι υπηρεσίες που ασχολούνται µε κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες, γιατί ίσως να έχουν χρησιµοποιηθεί drones και σε άλλες εγκληµατικές ενέργειες στο παρελθόν και απλώς δεν έγιναν αντιληπτά. Και το χειρότερο είναι πως πιθανότατα να χρησιµοποιηθούν και στο µέλλον, ακόµα και για τροµοκρατικά χτυπήµατα, ρίψεις χειροβοµβίδων ή και εκρηκτικών µηχανισµών. Ετσι, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η νέα πραγµατικότητα και η Αστυνοµία να προχωρήσει µπροστά και από άποψη υλικοτεχνικού εξοπλισµού και τεχνογνωσίας, ώστε να αντιµετωπίσει όλο αυτό που έρχεται».
«Και παρόλο που η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει drones, χρησιµοποιούνται σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην επιτήρηση διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων, και όχι στην αντιµετώπιση αυτού του είδους της εγκληµατικότητας. Εποµένως, είναι απαραίτητο η Αστυνοµία να αποκτήσει δικά της µη επανδρωµένα αεροσκάφη, που θα έχουν ως προορισµό να ανιχνεύουν άλλα drones που αποτελούν µέρος εγκληµατικών δράσεων και να τα καταρρίπτουν, αν χρειαστεί. Μιλάµε για µια σύγχρονη πραγµατικότητα, µε την οποία οφείλουµε να εναρµονιστούµε», εξηγεί ο ίδιος.
Ποιες είναι οι δυνατότητες παρακολούθησης που παρέχουν τα σύγχρονα drones
Σύµφωνα µε τον Νικόλαο Τσούµα, εκπαιδευτή χειριστών drones από την Dronexprts, που µιλά στα «Π», «τα σύγχρονα drones έχουν εξελιχθεί σε εξαιρετικά εργαλεία παρακολούθησης, µε δυνατότητες που µέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν αποκλειστικές των στρατιωτικών συστηµάτων. Συγκεκριµένα, διαθέτουν κάµερες υψηλής ανάλυσης, θερµικούς αισθητήρες, ζουµ έως και 200x, λειτουργίες νυχτερινής όρασης, καθώς και δυνατότητα µετάδοσης εικόνας σε πραγµατικό χρόνο σε αποστάσεις πολλών χιλιοµέτρων. Επιπλέον, µέσω τεχνολογιών Τεχνητής Νοηµοσύνης, µπορούν να αναγνωρίζουν πρόσωπα, πινακίδες, κινήσεις ή και να ακολουθούν στόχους αυτόνοµα. Και ακριβώς λόγω αυτής της τεχνολογικής τους εξέλιξης, µπορούν να διευκολύνουν τη δράση εγκληµατιών. Κατ’ αρχάς, το µικρό µέγεθος και η σχετικά αθόρυβη πτήση τους επιτρέπουν την προσέγγιση σε ευαίσθητους χώρους χωρίς να γίνουν αντιληπτά. Επιπλέον, η δυνατότητα µετάδοσης ζωντανής εικόνας υψηλής ανάλυσης και νυχτερινής όρασης επιτρέπει σε κάποιον να παρακολουθήσει την καθηµερινότητα ενός στόχου, να εντοπίσει σηµεία εισόδου ή να καταγράψει ευαίσθητες πληροφορίες. Υπάρχουν και drones µε δυνατότητα µεταφοράς µικρών φορτίων, εποµένως δυνητικά θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν για λαθραία µεταφορά αντικειµένων ή ακόµα και για σαµποτάζ. Αλλωστε, το αυτόνοµο flight planning δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να προγραµµατίσει πτήση χωρίς να βρίσκεται καν κοντά στο σηµείο. Έτσι, χωρίς σωστή ρύθµιση και έλεγχο, η τεχνολογία µπορεί να χρησιµοποιηθεί και για µη νόµιµους σκοπούς».
Αντισυστήµατα για drones
Πάντως, όπως σηµειώνει ο κ. Τσούµας, «υπάρχουν διαθέσιµα και αντισυστήµατα για drones, µε την τεχνολογία αυτή να έχει εξελιχθεί σηµαντικά τα τελευταία χρόνια. Στην ουσία, µιλάµε για συστήµατα που µπορούν είτε να εντοπίσουν ένα drone που πετάει σε απαγορευµένο χώρο είτε να το εξουδετερώσουν µε ασφάλεια. Χρησιµοποιούνται, δηλαδή, ραντάρ µικρής εµβέλειας, αισθητήρες ραδιοσυχνοτήτων, ακόµα και κάµερες µε Τεχνητή Νοηµοσύνη που αναγνωρίζουν το εκάστοτε drone από την κίνηση ή τη θερµική υπογραφή του. Μάλιστα, σε πιο εξειδικευµένες περιπτώσεις -κυρίως από δυνάµεις ασφαλείας ή για προστασία κρίσιµων υποδοµώνυπάρχουν και ενεργητικά συστήµατα, όπως παρεµβολείς σήµατος (jammers), αλλά και όπλα anti-drone τύπου "καραµπίνα", που µπλοκάρουν την επικοινωνία του drone και το αναγκάζουν να επιστρέψει ή να προσγειωθεί. Ωστόσο, η χρήση τέτοιων τεχνολογιών από ιδιώτες είναι αυστηρά περιορισµένη, ειδικά όταν µιλάµε για παρεµβολές σήµατος, που σε πολλές χώρες θεωρούνται παράνοµες. Αυτό σηµαίνει ότι, αν ένας πολίτης αντιληφθεί drone να πετάει επανειληµµένα πάνω από την κατοικία του, η ενδεδειγµένη κίνηση είναι να απευθυνθεί στις Αρχές».Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα
Όσον αφορά το νοµικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα για τα drones, βασίζεται στον ενιαίο ευρωπαϊκό κανονισµό της EASA, του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Ασφάλειας της Αεροπορίας. «Πρόκειται για ένα θετικό στοιχείο, γιατί προσφέρει µια ενιαία προσέγγιση σε όλα τα κράτη-µέλη της Ε.Ε., µε κοινές απαιτήσεις για κατηγοριοποίηση των πτήσεων, εγγραφές, πτυχία χειριστών και διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνου, ιδιαίτερα στη “Specifi c Category”, όπου υπάγονται οι πιο απαιτητικές και σύνθετες αποστολές. Στην πράξη, όµως, η εφαρµογή του πλαισίου στην Ελλάδα παρουσιάζει αδυναµίες, κυρίως σε επίπεδο ελέγχου και πρόληψης κακόβουλης χρήσης. Με λίγα λόγια, η τεχνολογία των drones εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα από την κρατική αντίδραση», κατέληξε ο κ. Τσούµας.
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά