Ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από δημοσιογράφους, παρουσιάστηκε σήμερα Τρίτη (13/5) στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).Η ΠΟΕΣΥ είναι η πρώτη δημοσιογραφική ένωση στην Ευρώπη και η πρώτη επαγγελματική οργάνωση στην Ελλάδα που φτιάχνει Κώδικα Δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα ΜΜΕ. Ιστορική ημέρα για την ενημέρωση στη χώρα με την ΠΟΕΣΥ να πρωτοπορεί σε εθνικό αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα μέλη του Διοικητικου Συμβουλίου που συνέταξε τον Κώδικα Δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ είχε ορίσει συγκεκριμένη επιτροπή ,που θα συντάξει τον Κώδικα και έπειτα την ενέκριναν και οι Ενώσεις Συντακτών μέλη της Ομοσπονδίας. Πρόεδρος της Επιτροπής,ορίστηκε ο καθηγητής της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Βλαχόπουλος και μέλη οι Ανδρέας Παναγόπουλος, Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΥ και συντονιστής της Επιτροπής, Βασίλης Βασιλόπουλος, δημοσιογράφος, Βάλια Καϊμάκη, δημοσιογράφος, Νίκος Ελευθερόγλου, μέλος Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ, Άρης Βραχάτης, επίκουρος καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, Σπύρος Τάσσης, δικηγόρος, πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Ιδιωτικότητας, και Μαρία Τσίπρα νομική σύμβουλος της ΠΟΕΣΥ. Η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της σε ένα χρόνο από τη σύστασή της.

Σπύρος Βλαχόπουλος: «Κεντρικός ο ρόλος του δημοσιογράφου»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ανέφερε ότι η χρησιμότητα του Κώδικα Δεοντολογίας είναι μεγάλη και αποτελεί κείμενο γραμμένο σε απλή γλώσσα ,ώστε να μπορεί να τον κατανοήσει ο καθένας. Κεντρικό ρόλο έχει ο άνθρωπος, ο δημοσιογράφος. Ανέφερε χαρακτηριστικά οτι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον άνθρωπο, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον δημοσιογράφο στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.Μπορεί,ωστόσο, να τον βοηθήσει στο έργο του. Ακόμα, τόνισε πως πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχεται η σωστή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλλου ανέφερε: «Η σημερινή είναι μια ημέρα για την οποία είμαστε υπερήφανοι. Το συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσιογράφων πρωτοπορεί και επιχειρεί μια πολύ σημαντική παρέμβαση τόσο στη δημόσια συζήτηση, όσο και στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Είμαστε οι πρώτοι που συντάσσουμε Κώδικα Δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από ΜΜΕ και δημοσιογράφους. Βάζουμε πρώτοι το πλαίσιο και θεσπίζουμε κανόνες για τη χρήση της».

Παύλος Μαρινάκης: «Η σύνταξη του Κώδικα γράφει ιστορία και αφήνει παρακαταθήκη».

Μιλώντας κατά την παρουσίαση ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε ότι η σύνταξη του Κώδικα γράφει ιστορία και αφήνει παρακαταθήκη.

Ακόμη, οι εκπρόσωποι Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς και του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος συνεχάρησαν την ΠΟΕΣΥ για την πρωτοβουλία της και στάθηκαν στη μεγάλη σημασία του Κώδικα Δεοντολογίας.

Στη παρουσίαση βρέθηκαν ,επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης,Δημήτρης Γαλαμάτης, οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, της ΕΣΠΗΤ,  Θέμης Μπερεδήμας, της ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ,  Δημήτρης Χορταργιάς, του ΕΔΟΕΑΠ, Σταύρος Καπάκος, του Οργανισμού «Ξενοφών» Μάχη Νικολάρα, του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Αιμίλιος Περδικάρης, της ΕΔΙΠΤ Πένυ Καλύβα, ο αντιπρόεδρος της ΕΝΕΔ, Δημήτρης Ηλιόπουλος, η νομική σύμβουλος της ΕΙΤΗΣΕΕ, Εύα Κοκοτσάκη, ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ, Γιωργανδρέας Ζάννος, και εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας.