Τέμπη: "Μετωπική" κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα πορίσματα Καρώνη και Τσακιρίδη - Το συμπεράσματα για την έκρηξη, την πυρόσφαιρα και τα έλαια σιλικόνης
Τέλος στις θεωρίες για το ξυλόλιο
Στην πραγματογνωμοσύνη του Δημήτρη Καρώνη για τα Τέμπη αναφέρεται ότι τα έλαια σιλικόνης υπό θερμοκρασίες άνω των 330 βαθμών αναφλέγονται - Ευθεία επίθεση στον καθηγητή του ΕΜΠ και από τη Μαρία Καρυστιανού

Σφοδρή κόντρα με ανακοινώσεις εκατέρωθεν έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την τραγωδία στα Τέμπη. Το κύριο σημείο που έχει προκαλέσει την έντονη αντιπαράθεση είναι η αναφορά στο πόρισμα ότι «έλαια σιλικόνης συμμετείχαν» στην πυρόσφαιρα κατά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Ειδικά η Έκθεση του καθηγητή Τσακιρίδη καταρρίπτει το σενάριο που προβλήθηκε στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ - που «έδειχνε» ως χώρο τοποθέτησης του παράνομου φορτίου την κενή, δεύτερη ηλεκτρομηχανή της εμπορικής αμαξοστοιχίας, αφού δεν βρήκε ίχνη φωτιάς, αλλά μόνον παραμορφώσεις λόγω της σύγκρουσης των τρένων
Η πρώτη πραγματογνωμοσύνη του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου - που ανατέθηκε από τον εφέτη ανακριτή στον καθηγητή Δημήτρη Καρώνη – καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι τα έλαια των μηχανών (έλαια σιλικόνης) υπό τις συνθήκες του δυστυχήματος μπορεί να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα καθώς κρίνεται ότι από τον πραγματογνώμονα ότι το έλαιο αυτό μπορεί υπό θερμοκρασίες 330 βαθμών και άνω να αναφλέγεται.
Η πραγματογνωμοσύνη Καρώνη - για την οποία τεχνικοί σύμβουλοι όπως ο Κώστας Λακαφώσης είχαν υπονοήσει ότι δεν θα προσχωρούσε στο σενάριο για τα έλαια σιλικόνης - είναι βασισμένη σε αναλύσεις και δεδομένα του Γενικού Χημείου του Κράτους, αυτοψίες και λήψη υλικών από το χώρο του δυστυχήματος, διεθνή επιστημονικά δεδομένα, συγκρίσεις και αξιολογήσεις.
Διαβάστε ΕΔΩ την πραγματογνωμοσύνη του Δημήτρη Καρώνη του ΕΜΠ
Διαβάστε ΕΔΩ το πρώτο μέρος και ΕΔΩ το δεύτερο μέρος από την πραγματογνωμοσύνη του κ. Τσακιρίδη
«Είναι δε τόσο αδίστακτος ο κ. Καρώνης, που διαπράττει τη ΜΕΓΙΣΤΗΝ ΥΒΡΙΝ! ΤΟΛΜΑ να αφιερώνει ΑΥΤΟ το «έκτρωμα» στους νεκρούς μας», σημειώνει μεταξύ άλλων.
«ΜΗΝ πιάνετε στο στόμα σας την κόρη μου κ. Καρώνη, ούτε και όσους πέθαναν μαρτυρικά, γιατί τη μνήμη τους τη βεβηλώσατε με τον χειρότερο τρόπο! Κρατήστε την αφιέρωση για τον εαυτό σας…» αναφέρει.
«Εσείς και όλοι όσοι στάθηκαν δίπλα στο ΜΑΥΡΟ που μας χτυπά αλύπητα και νομίζει ότι θα μας γονατίσει. Πλανάστε όλοι πλάνην οικτράν! Προς το παρόν έχετε τον έλεγχο, αλλά όχι για πολύ…» καταλήγει.
«Σε πραγματικές συνθήκες σύγκρουσης δύο ηλεκτρικών τρένων, ένας Καθηγητής Χημικός Μηχανικος θεώρησε ότι υπήρχε ο χρόνος και οι προϋποθέσεις ώστε υποθετικά τα έλαια σιλικόνης να προκαλέσουν την τεράστια πυρόσφαιρα που κατέκαψε ζωντανά τα παιδιά μας», σχολίασε η Μαρία Καρυστιανού, ενώ για «όσα υποθετικά και αόριστα» δηλώνει ο καθηγητής, τονίζει πως «παραπέμπει στα αμφιβόλου γνησιότητας τουλάχιστον ως προς την ημερομηνία της 28.02.2023 βίντεο Καπερνάρου, για να μας εξηγήσει ότι δεν είδε παράνομο φορτίο στα video ….αυτά που βρέθηκαν δύο χρόνια μετά στον κάδο σκουπιδιών υπολογιστή! …. απλά τραγικό!!!».
«Σε ό,τι αφορά τα δύο πορίσματα τα οποία έχουν κατατεθεί, θέλω να επισημάνω ότι είναι και τα δύο εξαιρετικά σημαντικά. Το πόρισμα μάλιστα του κ. Τσακιρίδη είναι κάτι το οποίο εισφέρει πολλά στοιχεία στη δικογραφία. Κατά βάση αποκλείεται το παράνομο φορτίο με βάση αυτό το πόρισμα, διότι φαίνεται ότι στο κόκπιτ της δεύτερης μηχανής της εμπορικής αμαξοστοιχίας δεν υπήρξε καμία εκτόνωση αερίου, κάτι το οποίο έχει δηλώσει ο κύριος Τσακιρίδης και για το τέταρτο βαγόνι που είχε το εμπορευματοκιβώτιο και συνεπώς έτσι αποκλείεται το παράνομο φορτίο. Είναι ένα εξαιρετικό πόρισμα το οποίο συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας.
Και βέβαια το πόρισμα Καρώνη, το οποίο έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα, αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα. Ότι δηλαδή η διάρρηξη των μετασχηματιστών με τα έλαια σιλικόνης υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου είναι ικανές να δημιουργήσουν το φαινόμενο της πυρόσφαιρας» επισήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα από την πλευρά του, ο Λεωνίδας Κουμπούρας, δικηγόρος της οικογένειας Πλακιά, της οικογένειας του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας και ακόμη τριών οικογενειών θυμάτων και ενός πολυτραυματία.
Με δριμείς χαρακτηρισμούς απάντησε στα παραπάνω το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «ο κ. Μαρινάκης πιστός στην γκεμπελική προπαγάνδα επιτέθηκε με ψέματα και λασπολογίες στο ΠΑΣΟΚ.
Του υπενθυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας βασιζόμενο στο κρατικό πόρισμα για την τραγωδία των Τεμπών που εξέδωσε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Το άλλοτε "ευαγγέλιο εθνικής αυτογνωσίας" κατά το Μέγαρο Μαξίμου, που σήμερα περιφέρουν ως κουρελόχαρτο μετά τις παλινωδίες του πρώην επικεφαλής του, που η Νέα Δημοκρατία διόρισε.
Το κείμενο, δε, της πρότασης δυσπιστίας είναι δημόσιο και μπορεί να ανατρέξει οποιοσδήποτε για να διακριβώσει ότι το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε έκανε αναφορά σε θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό το κείμενο συνυπογράφηκε και επ’ αυτού δόθηκε η κοινοβουλευτική μάχη της πρότασης μομφής».
Μιλώντας, δε, για τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «χυδαίους διακινητές ψεμάτων». «Χρησιμοποίησαν αυτό το δυστύχημα που έχει πολύ σοβαρά αίτια, έχτισαν ένα αφήγημα για να θυμώσουν τον κόσμο. Έλεγαν ψέματα συνειδητά στον κόσμο για να μεταθέσουν τη συζήτηση από τα λάθη τα ανθρώπινα και του κράτους, μας συκοφάντησαν. Δεχθήκαμε απειλές, εκπομπές από χιουμοριστικές μετατράπηκαν σε δικαστήρια χωρίς κάτι να αποδειχθεί» συμπλήρωσε.
«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντί να κρύβεται πίσω από ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου, οφείλει να βγει και να απολογηθεί δημοσίως γιατί είναι βαρύτατα εκτεθειμένος, μετά τη σημερινή δημοσιοποίηση του πορίσματος του Πολυτεχνείου για την τραγωδία των Τεμπών» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σημειώνει ότι μία ημέρα πριν από τα συλλαλητήρια της 28ης Φεβρουαρίου, ο κ. Ανδρουλάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη και ενώ ακόμα συνεχιζόταν η παρουσίαση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, είχε μετατρέψει μία πιθανολόγηση του τότε πορίσματος σε βεβαιότητα, προκειμένου να υιοθετήσει τις βαρύτατες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού περί «συγκάλυψης».
«Παράλληλα, σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε δημόσιες εμφανίσεις τους μιλούσαν για "παράνομα φορτία" και υιοθετούσαν ακόμα και θεωρίες συνωμοσίας που κορυφώθηκαν σε αναφορές από το βήμα της Βουλής μέχρι και για «χαμένα βαγόνια»» προσθέτει.
Επίσης, ο κ. Μαρινάκης υπογραμμίζει ότι ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει δηλώσει ακόμα και ότι δεν εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη, έφτασε στο σημείο, πως χαρακτηριστικά αναφέρει, να αποκαλέσει τον πρωθυπουργό «ενορχηστρωτή» της συγκάλυψης, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το κορυφαίο κοινοβουλευτικό όπλο και να συνυπογράψει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, μαζί με τους πιο ακραίους εκφραστές του απόλυτου παραλογισμού.
«Και όλα αυτά, χωρίς να περιμένει τα πορίσματα των επίσημα ορισμένων από τη δικαιοσύνη εμπειρογνωμόνων, αλλά ούτε και την κρίση της ίδιας της δικαιοσύνης» σημειώνει.
Καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι «τώρα που οι θεωρίες περί "συγκάλυψης" κατέρρευσαν από τα επιστημονικά στοιχεία, ο κ. Ανδρουλάκης είναι βαθιά υπόλογος απέναντι στους πολίτες γιατί, μαζί με τους όψιμους πολιτικούς του "συμμάχους", προσπάθησε να παραπλανήσει την κοινή γνώμη».
«Το δυστύχημα των Τεμπών ήταν μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες για τη χώρα μας και αποτελεί μία από τις πιο βαθιές ανοιχτές πληγές. Κάθε αιτία του ερευνάται από τη δικαιοσύνη και αίτημα του συνόλου της κοινωνίας αποτελεί να αποδοθεί δικαιοσύνη, χωρίς καμία εξαίρεση. Επάνω, όμως, σε μια εθνική τραγωδία, η αντιπολίτευση προσπάθησε να χτίσει το πιο χυδαίο αφήγημα, αυτό της συγκάλυψης. Τώρα που τα ψέματά τους κατέρρευσαν, οφείλουν να απολογηθούν. Γιατί η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και η παραπλάνηση της κοινής γνώμης με σκοπό τον πολλαπλασιασμό της οργής, ειδικά επάνω σε μια τραγωδία, συνιστά ύψιστο πολιτικό ατόπημα» συμπληρώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Πραγματικά απορώ, που η κυβέρνηση νομίζει ότι η κοινωνία δεν αντιλαμβάνεται ότι οργιάζουν οι μεθοδεύσεις, οργιάζουν οι πιέσεις, οργιάζουν οι εκβιασμοί και οι μέθοδοι εξαγοράς. Ο κύριος Καρώνης νομίζω ότι θα πρέπει να δώσει αρκετές εξηγήσεις, διότι όσα σήμερα δημοσιεύονται ως πορίσματά του έρχονται σε ευθεία αντίφαση με τα πειράματα που έχει διεξαγάγει, με τις κατά καιρούς διαπιστώσεις γύρω από τα πειράματα που έχει διεξαγάγει και βέβαια με την επιστήμη», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε:
«Μου προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ένας επιστήμονας χρειάστηκε 14 μήνες για να καταθέσει ένα πόρισμα που θα έπρεπε να έχει κατατεθεί εδώ και έναν χρόνο, μου προξενεί αλγεινή εντύπωση η δημόσια πίεση για την αλλοίωση των στοιχείων και βέβαια θα ξέρουν εκείνοι οι οποίοι απεργάζονται την αλλοίωση στοιχείων γύρω από κακουργήματα, ότι αυτή η αλλοίωση στοιχείων στοιχειοθετεί αυτοτελές έγκλημα».
Η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε τη στάση του κόμματός της αναφορικά με το δυστύχημα των Τεμπών, τονίζοντας την αλληλεγγύη της προς τις οικογένειες των θυμάτων. «Η δική μου θέση και στάση είναι αταλάντευτη. Είμαι στο πλευρό των οικογενειών, που μόνες τους μάχονται για την αλήθεια, απέναντι σε ένα σύστημα που τις πολεμά. Είμαι στο πλευρό των πολιτών που διεκδικούν αλήθεια και δικαιοσύνη και ξέρουν πολύ καλά ότι θέλει πολύ αγώνα για να φέρουμε τη δικαιοσύνη. Είμαι στο πλευρό του δικαίου και ξέρω, πολύ καλά, ότι τον αγώνα αυτόν θα τον κερδίσουμε».
Τι ισχύει όμως πραγματικά; Και από αυτό το πόρισμα προκύπτει ξανά πως με απόλυτο τρόπο και ελλείψει στοιχείων εξαιτίας του μπαζώματος Μητσοτάκη, Τριαντόπουλου στο σημείο του εγκλήματος, ουδείς μπορεί να αποφανθεί κατηγορηματικά για το τι προκάλεσε την πυρόσφαιρα.
Ο καθηγητής επίσης αναφέρει στη σελίδα 122 (113 του υπομνήματος υπογραμμίζοντας μάλιστα τις λέξεις) ότι "τα έλαια σιλικόνης δεν μπορούν να σχηματίσουν πύρινη σφαίρα" έστω και αν σε άλλο σημείο που υιοθετεί η κυβέρνηση αφήνει το ενδεχόμενο ανοικτό. Αυτό βέβαια, αν ισχύει, εγείρει δυνητικά ένα τεράστιο ζήτημα ασφάλειας για τις σιδηροδρομικές αμαξοστοιχίες που θα πρέπει να απαντηθεί.
Σε κάθε περίπτωση κάθε πόρισμα ή έκθεση αξιολογείται συνολικά από τη Δικαιοσύνη, όμως η εργαλειοποίηση του όπως αυτή που επιχειρεί σήμερα η κυβέρνηση μόνο την αναζήτηση της Αλήθειας και την απόδοση Δικαιοσύνης δεν εξυπηρετεί. Είναι ήδη καταδικασμένη η ΝΔ για τα Τέμπη στη συνείδηση του ελληνικού λαού».
«Συνιστά πρόκληση και φθηνό αντιπερισπασμό από τη μεριά της κυβέρνησης να “πανηγυρίζει” για το πόρισμα του ΕΜΠ, την ώρα που υπάρχουν εκθέσεις με διαφορετικά συμπεράσματα, την ώρα που η έρευνα σκοντάφτει διαρκώς στην αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος και την απώλεια κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων και φυσικά την ίδια ώρα που η κυβέρνηση είναι υπόλογη για το κύριο έγκλημα, δηλαδή τη σύγκρουση των δύο τρένων».
«Το σημερινό συντονισμένο μπαράζ δηλώσεων από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι κατατέθηκε πόρισμα του καθηγητή Καρώνη για τα αίτια της πυρόσφαιρας, αποτελεί άλλη μία ωμή κυβερνητική παρέμβαση σε εκκρεμούσα δικαστική υπόθεση», αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
«Με τις τοποθετήσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη παρεμβαίνουν αντισυνταγματικά στο έργο της δικαιοσύνης, στην οποία κατά τα άλλα δήθεν ομνύουν», σημειώνει και εστιάζει στην παρέμβαση Φλωρίδη. «Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να καλέσει την αντιπολίτευση να αφήσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να αποφανθεί. Την ίδια στιγμή που ο ίδιος προκαταλαμβάνει την κρίση του, μιλώντας για «ψεύδη και κατηγορίες που κατέρρευσαν» πριν καν το Συμβούλιο προλάβει να συσταθεί και να συνεδριάσει για την υπόθεση Τριαντόπουλου. Αλλά ο κύριος Φλωρίδης προχωράει κι ένα βήμα παραπέρα: καλεί τη δικαστική εξουσία να «αποδώσει ευθύνες» σε όλους τους «δήθεν πραγματογνώμονες που τοποθετήθηκαν για την υπόθεση»».
Με μία πολύ σκληρή ανακοίνωση το Κίνημα Δημοκρατίας απορρίπτει τα συμπεράσματα που περιλαμβάνει το πόρισμα Καρώνη για την πυρόσφαιρα στα Τέμπη και αποδίδει στον καθηγητή του Πολυτεχνείου προσπάθεια συγκάλυψης. Εκτιμά δε ότι ουσιαστικά το πόρισμα αυτό λειτουργεί ως πολιτική ασπίδα και στερείται κοινής λογικής και επιστημοσύνης. «132 σελίδες χρειάστηκαν για να μην απαντηθούν τα βασικά. Και για να στηριχθούν κρίσιμα τεχνικά συμπεράσματα… σε ένα βίντεο» αναφέρει το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη και τονίζει ότι «το Πόρισμα Καρώνη ντύνεται με επιστημονικό κύρος, αλλά γυμνώνεται μπροστά στην κοινή λογική.
“Το πόρισμα Καρώνη και όχι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έκοψε την καρωτίδα της Δικαιοσύνης. Ο κος Καρώνης, πραγματικά θα είχε βαρύτητα να κάνει πραγματογνωμοσύνη, βασισμένος σε βίντεο, τα οποία ήταν υπαρκτά” σημειώνει από πλευράς του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Τα πορίσματα που βγήκαν στο «φως» για τα Τέμπη
Συγκεκριμένα, δύο πορίσματα καθηγητών του ΕΜΠ - του Δημήτρη Καρώνη και του Πέτρου Τσακιρίδη που κατατέθηκαν την Τρίτη στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πυρόσφαιρα που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων οφείλεται στα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών.Ειδικά η Έκθεση του καθηγητή Τσακιρίδη καταρρίπτει το σενάριο που προβλήθηκε στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ - που «έδειχνε» ως χώρο τοποθέτησης του παράνομου φορτίου την κενή, δεύτερη ηλεκτρομηχανή της εμπορικής αμαξοστοιχίας, αφού δεν βρήκε ίχνη φωτιάς, αλλά μόνον παραμορφώσεις λόγω της σύγκρουσης των τρένων
Η πρώτη πραγματογνωμοσύνη του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου - που ανατέθηκε από τον εφέτη ανακριτή στον καθηγητή Δημήτρη Καρώνη – καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι τα έλαια των μηχανών (έλαια σιλικόνης) υπό τις συνθήκες του δυστυχήματος μπορεί να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα καθώς κρίνεται ότι από τον πραγματογνώμονα ότι το έλαιο αυτό μπορεί υπό θερμοκρασίες 330 βαθμών και άνω να αναφλέγεται.
Η πραγματογνωμοσύνη Καρώνη - για την οποία τεχνικοί σύμβουλοι όπως ο Κώστας Λακαφώσης είχαν υπονοήσει ότι δεν θα προσχωρούσε στο σενάριο για τα έλαια σιλικόνης - είναι βασισμένη σε αναλύσεις και δεδομένα του Γενικού Χημείου του Κράτους, αυτοψίες και λήψη υλικών από το χώρο του δυστυχήματος, διεθνή επιστημονικά δεδομένα, συγκρίσεις και αξιολογήσεις.
Διαβάστε ΕΔΩ την πραγματογνωμοσύνη του Δημήτρη Καρώνη του ΕΜΠ
Πόρισμα Τσακιρίδη για Τέμπη: Δεν κάηκε η ηλεκτρομηχανή της εμπορικής αμαξοστοιχίας
Ο καθηγητής της Σχολής Μεταλλουργών - Μεταλλειολόγων του Πολυτεχνείου Πέτρος Τσακιρίδης, παρέδωσε στον εφέτη ανακριτή την πραγματογνωμοσύνη του και σύμφωνα με το συμπέρασμά του από την αυτοψία στην περιοχή Κουλούρι που έγινε από την αρμόδια υπηρεσία (ΔΑΕ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο πραγματογνώμονας καθηγητής καταλήγει ότι τα κομμάτια του πιλοτηρίου και τα πλαίσια της ηλεκτρομηχανής που εξετάστηκαν και από όλα τα δείγματα που ελήφθησαν, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι δεν είναι καμένα, δεν δηλώνουν δηλαδή έκρηξη ή φωτιά, αλλά φέρουν μόνον παραμορφώσεις από χτυπήματα που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση των τρένων.Διαβάστε ΕΔΩ το πρώτο μέρος και ΕΔΩ το δεύτερο μέρος από την πραγματογνωμοσύνη του κ. Τσακιρίδη
Οργή Καρυστιανού: Έκτρωμα με υποθετικά συμπεράσματα, βεβηλώνει αδίστακτα τη μνήμη των παιδιών μας
Η πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τέμπη κάνει λόγο για πόρισμα φιάσκο και ξεκαθαρίζει ότι οι συγγενείς θα επιδιώξουν να σταλεί σε όλη τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, καθώς ο καθηγητής του ΕΜΠ «τολμά αδίστακτα με υποθετικές αναφορές, να διαψεύδει πολλούς συναδέλφους του».«Είναι δε τόσο αδίστακτος ο κ. Καρώνης, που διαπράττει τη ΜΕΓΙΣΤΗΝ ΥΒΡΙΝ! ΤΟΛΜΑ να αφιερώνει ΑΥΤΟ το «έκτρωμα» στους νεκρούς μας», σημειώνει μεταξύ άλλων.
«ΜΗΝ πιάνετε στο στόμα σας την κόρη μου κ. Καρώνη, ούτε και όσους πέθαναν μαρτυρικά, γιατί τη μνήμη τους τη βεβηλώσατε με τον χειρότερο τρόπο! Κρατήστε την αφιέρωση για τον εαυτό σας…» αναφέρει.
«Εσείς και όλοι όσοι στάθηκαν δίπλα στο ΜΑΥΡΟ που μας χτυπά αλύπητα και νομίζει ότι θα μας γονατίσει. Πλανάστε όλοι πλάνην οικτράν! Προς το παρόν έχετε τον έλεγχο, αλλά όχι για πολύ…» καταλήγει.
«Σε πραγματικές συνθήκες σύγκρουσης δύο ηλεκτρικών τρένων, ένας Καθηγητής Χημικός Μηχανικος θεώρησε ότι υπήρχε ο χρόνος και οι προϋποθέσεις ώστε υποθετικά τα έλαια σιλικόνης να προκαλέσουν την τεράστια πυρόσφαιρα που κατέκαψε ζωντανά τα παιδιά μας», σχολίασε η Μαρία Καρυστιανού, ενώ για «όσα υποθετικά και αόριστα» δηλώνει ο καθηγητής, τονίζει πως «παραπέμπει στα αμφιβόλου γνησιότητας τουλάχιστον ως προς την ημερομηνία της 28.02.2023 βίντεο Καπερνάρου, για να μας εξηγήσει ότι δεν είδε παράνομο φορτίο στα video ….αυτά που βρέθηκαν δύο χρόνια μετά στον κάδο σκουπιδιών υπολογιστή! …. απλά τραγικό!!!».
Για ακόμα μια φορά ντροπή, θυμός και αποστροφή από τη σήψη μετά τη δημοσίευση του περίφημου «πορίσματος Καρώνη» !
— Maria Karystianou (@mkaristianou) May 13, 2025
Έτσι θα μείνει στην ιστορία το φιάσκο ενός πορίσματος που περίμενε ΟΛΗ η κοινωνία για περισσότερο από ένα χρόνο.
Σε πραγματικές συνθήκες σύγκρουσης δύο… pic.twitter.com/hLsNFdSpLX
«Σε ό,τι αφορά τα δύο πορίσματα τα οποία έχουν κατατεθεί, θέλω να επισημάνω ότι είναι και τα δύο εξαιρετικά σημαντικά. Το πόρισμα μάλιστα του κ. Τσακιρίδη είναι κάτι το οποίο εισφέρει πολλά στοιχεία στη δικογραφία. Κατά βάση αποκλείεται το παράνομο φορτίο με βάση αυτό το πόρισμα, διότι φαίνεται ότι στο κόκπιτ της δεύτερης μηχανής της εμπορικής αμαξοστοιχίας δεν υπήρξε καμία εκτόνωση αερίου, κάτι το οποίο έχει δηλώσει ο κύριος Τσακιρίδης και για το τέταρτο βαγόνι που είχε το εμπορευματοκιβώτιο και συνεπώς έτσι αποκλείεται το παράνομο φορτίο. Είναι ένα εξαιρετικό πόρισμα το οποίο συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας.
Και βέβαια το πόρισμα Καρώνη, το οποίο έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα, αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα. Ότι δηλαδή η διάρρηξη των μετασχηματιστών με τα έλαια σιλικόνης υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου είναι ικανές να δημιουργήσουν το φαινόμενο της πυρόσφαιρας» επισήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα από την πλευρά του, ο Λεωνίδας Κουμπούρας, δικηγόρος της οικογένειας Πλακιά, της οικογένειας του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας και ακόμη τριών οικογενειών θυμάτων και ενός πολυτραυματία.
Με δριμείς χαρακτηρισμούς απάντησε στα παραπάνω το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «ο κ. Μαρινάκης πιστός στην γκεμπελική προπαγάνδα επιτέθηκε με ψέματα και λασπολογίες στο ΠΑΣΟΚ.
Του υπενθυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας βασιζόμενο στο κρατικό πόρισμα για την τραγωδία των Τεμπών που εξέδωσε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Το άλλοτε "ευαγγέλιο εθνικής αυτογνωσίας" κατά το Μέγαρο Μαξίμου, που σήμερα περιφέρουν ως κουρελόχαρτο μετά τις παλινωδίες του πρώην επικεφαλής του, που η Νέα Δημοκρατία διόρισε.
Το κείμενο, δε, της πρότασης δυσπιστίας είναι δημόσιο και μπορεί να ανατρέξει οποιοσδήποτε για να διακριβώσει ότι το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε έκανε αναφορά σε θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό το κείμενο συνυπογράφηκε και επ’ αυτού δόθηκε η κοινοβουλευτική μάχη της πρότασης μομφής».
Παύλος Μαρινάκης: Καταρρέει με κρότο το αφήγημα της αντιπολίτευσης
«Μπαίνει ένα επίσημο ως προς την πραγματογνωμοσύνη, με στοιχεία, τέλος στην πιο χυδαία προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης» ήταν το πρώτο σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη για το πόρισμα του καθηγητή του ΕΜΠ Καρώνη.Μιλώντας, δε, για τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «χυδαίους διακινητές ψεμάτων». «Χρησιμοποίησαν αυτό το δυστύχημα που έχει πολύ σοβαρά αίτια, έχτισαν ένα αφήγημα για να θυμώσουν τον κόσμο. Έλεγαν ψέματα συνειδητά στον κόσμο για να μεταθέσουν τη συζήτηση από τα λάθη τα ανθρώπινα και του κράτους, μας συκοφάντησαν. Δεχθήκαμε απειλές, εκπομπές από χιουμοριστικές μετατράπηκαν σε δικαστήρια χωρίς κάτι να αποδειχθεί» συμπλήρωσε.
Μαρινάκης: Βαρύτατα εκτεθειμένος ο κ. Ανδρουλάκης οφείλει να απολογηθεί δημοσίως
Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να απαντήσει με τη σειρά του ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος προχώρησε σε ευθεία επίθεση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη:«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντί να κρύβεται πίσω από ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου, οφείλει να βγει και να απολογηθεί δημοσίως γιατί είναι βαρύτατα εκτεθειμένος, μετά τη σημερινή δημοσιοποίηση του πορίσματος του Πολυτεχνείου για την τραγωδία των Τεμπών» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σημειώνει ότι μία ημέρα πριν από τα συλλαλητήρια της 28ης Φεβρουαρίου, ο κ. Ανδρουλάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη και ενώ ακόμα συνεχιζόταν η παρουσίαση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, είχε μετατρέψει μία πιθανολόγηση του τότε πορίσματος σε βεβαιότητα, προκειμένου να υιοθετήσει τις βαρύτατες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού περί «συγκάλυψης».
«Παράλληλα, σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε δημόσιες εμφανίσεις τους μιλούσαν για "παράνομα φορτία" και υιοθετούσαν ακόμα και θεωρίες συνωμοσίας που κορυφώθηκαν σε αναφορές από το βήμα της Βουλής μέχρι και για «χαμένα βαγόνια»» προσθέτει.
Επίσης, ο κ. Μαρινάκης υπογραμμίζει ότι ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει δηλώσει ακόμα και ότι δεν εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη, έφτασε στο σημείο, πως χαρακτηριστικά αναφέρει, να αποκαλέσει τον πρωθυπουργό «ενορχηστρωτή» της συγκάλυψης, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το κορυφαίο κοινοβουλευτικό όπλο και να συνυπογράψει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, μαζί με τους πιο ακραίους εκφραστές του απόλυτου παραλογισμού.
«Και όλα αυτά, χωρίς να περιμένει τα πορίσματα των επίσημα ορισμένων από τη δικαιοσύνη εμπειρογνωμόνων, αλλά ούτε και την κρίση της ίδιας της δικαιοσύνης» σημειώνει.
Καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι «τώρα που οι θεωρίες περί "συγκάλυψης" κατέρρευσαν από τα επιστημονικά στοιχεία, ο κ. Ανδρουλάκης είναι βαθιά υπόλογος απέναντι στους πολίτες γιατί, μαζί με τους όψιμους πολιτικούς του "συμμάχους", προσπάθησε να παραπλανήσει την κοινή γνώμη».
«Το δυστύχημα των Τεμπών ήταν μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες για τη χώρα μας και αποτελεί μία από τις πιο βαθιές ανοιχτές πληγές. Κάθε αιτία του ερευνάται από τη δικαιοσύνη και αίτημα του συνόλου της κοινωνίας αποτελεί να αποδοθεί δικαιοσύνη, χωρίς καμία εξαίρεση. Επάνω, όμως, σε μια εθνική τραγωδία, η αντιπολίτευση προσπάθησε να χτίσει το πιο χυδαίο αφήγημα, αυτό της συγκάλυψης. Τώρα που τα ψέματά τους κατέρρευσαν, οφείλουν να απολογηθούν. Γιατί η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και η παραπλάνηση της κοινής γνώμης με σκοπό τον πολλαπλασιασμό της οργής, ειδικά επάνω σε μια τραγωδία, συνιστά ύψιστο πολιτικό ατόπημα» συμπληρώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κωστής Χατζηδάκης: Δήθεν ειδικοί και η αντιπολίτευση συγκαλύπτουν την αλήθεια
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η θεωρία του μπαζώματος ερχόταν από την αρχή σε σύγκρουση με την κοινή λογική καθώς δεν υπήρχε απάντηση στο ερώτημα, γιατί να γίνει μπάζωμα μόνο από τη μια πλευρά της γραμμής και όχι από την άλλη σε σχέση με τη διάχυση του περιβόητου ξυλολίου. Τώρα όμως ακόμα περισσότερο, πρόσθεσε «έχουμε, τα βίντεο, που πιστοποιήθηκε από την ΕΛΑΣ ότι ήταν αυθεντικά, και δείχνουν ότι δεν υπήρχε τέτοιου είδους φορτίο και το πόρισμα του Πολυτεχνείου που λέει ότι η έκρηξη σχετίζεται με τα έλαια σιλικόνης. Αν μιλάμε για συγκάλυψη πρόκειται για τη συγκάλυψη της αλήθειας από την πλευρά των άσχετων δήθεν ειδικών και κομμάτων της αντιπολίτευσης».Τέμπη: «Πυρά» αντιπολίτευσης για το πόρισμα
Οργιάζουν οι μεθοδεύσεις, να δώσει εξηγήσεις ο Καρώνης, λέει η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Όσα δημοσιεύονται σήμερα ως πορίσματα του καθηγητή Καρώνη, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα πειράματα που ο ίδιος έχει διεξαγάγει και θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, δήλωσε, από τη Θεσσαλονίκη, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε ερώτηση για τις διαπιστώσεις του πορίσματος του ΕΜΠ και συγκεκριμένα του καθηγητή του εργαστηρίου Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρη Καρώνη, σχετικά με το ζήτημα της πρόκλησης πυρόσφαιρας μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.«Πραγματικά απορώ, που η κυβέρνηση νομίζει ότι η κοινωνία δεν αντιλαμβάνεται ότι οργιάζουν οι μεθοδεύσεις, οργιάζουν οι πιέσεις, οργιάζουν οι εκβιασμοί και οι μέθοδοι εξαγοράς. Ο κύριος Καρώνης νομίζω ότι θα πρέπει να δώσει αρκετές εξηγήσεις, διότι όσα σήμερα δημοσιεύονται ως πορίσματά του έρχονται σε ευθεία αντίφαση με τα πειράματα που έχει διεξαγάγει, με τις κατά καιρούς διαπιστώσεις γύρω από τα πειράματα που έχει διεξαγάγει και βέβαια με την επιστήμη», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε:
«Μου προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ένας επιστήμονας χρειάστηκε 14 μήνες για να καταθέσει ένα πόρισμα που θα έπρεπε να έχει κατατεθεί εδώ και έναν χρόνο, μου προξενεί αλγεινή εντύπωση η δημόσια πίεση για την αλλοίωση των στοιχείων και βέβαια θα ξέρουν εκείνοι οι οποίοι απεργάζονται την αλλοίωση στοιχείων γύρω από κακουργήματα, ότι αυτή η αλλοίωση στοιχείων στοιχειοθετεί αυτοτελές έγκλημα».
Η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε τη στάση του κόμματός της αναφορικά με το δυστύχημα των Τεμπών, τονίζοντας την αλληλεγγύη της προς τις οικογένειες των θυμάτων. «Η δική μου θέση και στάση είναι αταλάντευτη. Είμαι στο πλευρό των οικογενειών, που μόνες τους μάχονται για την αλήθεια, απέναντι σε ένα σύστημα που τις πολεμά. Είμαι στο πλευρό των πολιτών που διεκδικούν αλήθεια και δικαιοσύνη και ξέρουν πολύ καλά ότι θέλει πολύ αγώνα για να φέρουμε τη δικαιοσύνη. Είμαι στο πλευρό του δικαίου και ξέρω, πολύ καλά, ότι τον αγώνα αυτόν θα τον κερδίσουμε».
ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΝΔ πανηγυρίζει προσβάλλοντας την ελληνική κοινωνία»
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρει: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που μόλις εκδόθηκε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ το ανακήρυξε σε ευαγγέλιο και μετά το πέταξε στην πυρά επειδή δεν την εξυπηρετούσε, κάνει τώρα το ίδιο και με το πόρισμα του καθηγητή Καρώνη. Κάνοντας αποσπασματική χρήση η ΝΔ, πανηγυρίζει προσβάλλοντας την ελληνική κοινωνία.Τι ισχύει όμως πραγματικά; Και από αυτό το πόρισμα προκύπτει ξανά πως με απόλυτο τρόπο και ελλείψει στοιχείων εξαιτίας του μπαζώματος Μητσοτάκη, Τριαντόπουλου στο σημείο του εγκλήματος, ουδείς μπορεί να αποφανθεί κατηγορηματικά για το τι προκάλεσε την πυρόσφαιρα.
Ο καθηγητής επίσης αναφέρει στη σελίδα 122 (113 του υπομνήματος υπογραμμίζοντας μάλιστα τις λέξεις) ότι "τα έλαια σιλικόνης δεν μπορούν να σχηματίσουν πύρινη σφαίρα" έστω και αν σε άλλο σημείο που υιοθετεί η κυβέρνηση αφήνει το ενδεχόμενο ανοικτό. Αυτό βέβαια, αν ισχύει, εγείρει δυνητικά ένα τεράστιο ζήτημα ασφάλειας για τις σιδηροδρομικές αμαξοστοιχίες που θα πρέπει να απαντηθεί.
Σε κάθε περίπτωση κάθε πόρισμα ή έκθεση αξιολογείται συνολικά από τη Δικαιοσύνη, όμως η εργαλειοποίηση του όπως αυτή που επιχειρεί σήμερα η κυβέρνηση μόνο την αναζήτηση της Αλήθειας και την απόδοση Δικαιοσύνης δεν εξυπηρετεί. Είναι ήδη καταδικασμένη η ΝΔ για τα Τέμπη στη συνείδηση του ελληνικού λαού».
ΚΚΕ: «Πρόκληση και φθηνός αντιπερισπασμός»
Στο πόρισμα Καρώνη για τα Τέμπη, όπως μεταφέρει η ΕΡΤ, αναφέρθηκε και το ΚΚΕ. Όπως επισημαίνει το γραφείο Τύπου του κόμματος:«Συνιστά πρόκληση και φθηνό αντιπερισπασμό από τη μεριά της κυβέρνησης να “πανηγυρίζει” για το πόρισμα του ΕΜΠ, την ώρα που υπάρχουν εκθέσεις με διαφορετικά συμπεράσματα, την ώρα που η έρευνα σκοντάφτει διαρκώς στην αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος και την απώλεια κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων και φυσικά την ίδια ώρα που η κυβέρνηση είναι υπόλογη για το κύριο έγκλημα, δηλαδή τη σύγκρουση των δύο τρένων».
«Το σημερινό συντονισμένο μπαράζ δηλώσεων από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι κατατέθηκε πόρισμα του καθηγητή Καρώνη για τα αίτια της πυρόσφαιρας, αποτελεί άλλη μία ωμή κυβερνητική παρέμβαση σε εκκρεμούσα δικαστική υπόθεση», αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
«Με τις τοποθετήσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη παρεμβαίνουν αντισυνταγματικά στο έργο της δικαιοσύνης, στην οποία κατά τα άλλα δήθεν ομνύουν», σημειώνει και εστιάζει στην παρέμβαση Φλωρίδη. «Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να καλέσει την αντιπολίτευση να αφήσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να αποφανθεί. Την ίδια στιγμή που ο ίδιος προκαταλαμβάνει την κρίση του, μιλώντας για «ψεύδη και κατηγορίες που κατέρρευσαν» πριν καν το Συμβούλιο προλάβει να συσταθεί και να συνεδριάσει για την υπόθεση Τριαντόπουλου. Αλλά ο κύριος Φλωρίδης προχωράει κι ένα βήμα παραπέρα: καλεί τη δικαστική εξουσία να «αποδώσει ευθύνες» σε όλους τους «δήθεν πραγματογνώμονες που τοποθετήθηκαν για την υπόθεση»».
Με μία πολύ σκληρή ανακοίνωση το Κίνημα Δημοκρατίας απορρίπτει τα συμπεράσματα που περιλαμβάνει το πόρισμα Καρώνη για την πυρόσφαιρα στα Τέμπη και αποδίδει στον καθηγητή του Πολυτεχνείου προσπάθεια συγκάλυψης. Εκτιμά δε ότι ουσιαστικά το πόρισμα αυτό λειτουργεί ως πολιτική ασπίδα και στερείται κοινής λογικής και επιστημοσύνης. «132 σελίδες χρειάστηκαν για να μην απαντηθούν τα βασικά. Και για να στηριχθούν κρίσιμα τεχνικά συμπεράσματα… σε ένα βίντεο» αναφέρει το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη και τονίζει ότι «το Πόρισμα Καρώνη ντύνεται με επιστημονικό κύρος, αλλά γυμνώνεται μπροστά στην κοινή λογική.
“Το πόρισμα Καρώνη και όχι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έκοψε την καρωτίδα της Δικαιοσύνης. Ο κος Καρώνης, πραγματικά θα είχε βαρύτητα να κάνει πραγματογνωμοσύνη, βασισμένος σε βίντεο, τα οποία ήταν υπαρκτά” σημειώνει από πλευράς του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.