Ένα σημαντικό κεφάλαιο στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των Τεμπών έκλεισε χθες, μετά την παράδοση και της πολυαναμενόμενης έκθεσης πραγματογνωμοσύνης του καθηγητή Δημήτρη Καρώνη για την υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Το πολυαναμενόμενο πόρισμα του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία εκπονήθηκε μέσα σε διάστημα ενός και πλέον χρόνου, από τη στιγμή που δόθηκε η ανακριτική παραγγελία, αξιολογώντας όλα τα επιστημονικά δεδομένα, κατέληξε πως, υπό συνθήκες, θα μπορούσε η πυρόσφαιρα να δημιουργηθεί από τα έλαια σιλικόνης.

*Διαβάστε: Τέμπη: "Μετωπική" κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα πορίσματα Καρώνη και Τσακιρίδη - Το συμπεράσματα για την έκρηξη, την πυρόσφαιρα και τα έλαια σιλικόνης


Τέμπη: Νέο κεφάλαιο στη δικαστική διερεύνηση με το πόρισμα Καρώνη - Καταρρίπτει θεωρίες συνωμοσίας και fake news 

Ο ανακριτής, πριν από την πραγματογνωμοσύνη Καρώνη, είχε στα χέρια του άλλες δεκατρείς εκθέσεις, οι οποίες κατέληγαν σε διαφορετικά, μερικές φορές και αντικρουόμενα συμπεράσματα μεταξύ τους. Όλα αυτά πλέον θα αξιολογηθούν από το δικαστήριο που θα κρίνει την υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας με τα 57 θύματα όταν φτάσει η ώρα της εκδίκασης της υπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και οι συγγενείς των θυμάτων εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς χθες άλλοι χαιρέτισαν την έκδοση του πορίσματος, όπως η οικογένεια του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας, και άλλοι αποδοκίμασαν έντονα τον καθηγητή, με τη Μαρία Καρυστιανού να τον χαρακτηρίζει «αδίστακτο» και να καταφέρεται, για μία ακόμα φορά, κατά δικαστικών λειτουργών.


«Τα έλαια σιλικόνης με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να αναφλεγούν όταν η θερμοκρασία στον χώρο υπερβεί τους 300°C»

Η έκθεση Καρώνη είναι πολυσέλιδη και βασίστηκε σε επιστημονικά δεδομένα και αναλύσεις. Σε αυτήν επισημαίνεται σε κάθε περίπτωση ότι τα έλαια των μηχανών (έλαια σιλικόνης), υπό τις συνθήκες του δυστυχήματος, μπορεί να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα. «Όσον αφορά την καύση, τα έλαια σιλικόνης με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να αναφλεγούν όταν η θερμοκρασία στον χώρο υπερβεί τους 300°C και εν συνεχεία να καούν», αναφέρεται συγκεκριμένα στην κατακλείδα της πραγματογνωμοσύνης. Ο καθηγητής Καρώνης απαντάει καταφατικά και στο ερώτημα εάν «είναι δυνατή η καύση του ελαίου (σιλικόνης) ψύξης των μετασχηματιστών (Μ/Σ) των ηλεκτραμαξών των συγκρουσθεισών αμαξοστοιχιών», επισημαίνοντας ότι «τα έλαια αυτά κατά τις συνθήκες λειτουργίας τους δημιουργούν προϊόντα θερμικής υποβάθμισης, που είναι κυρίως κυκλικά διμεθυλοσιλοξάνια, κάποια εκ των οποίων έχουν σημαντικά χαμηλότερο σημείο ανάφλεξης σε σχέση με τα έλαια. Επίσης, λόγω συνθηκών τόξου κατά τη λειτουργία δημιουργούνται αέρια (υδρογόνο, αιθάνιο, αιθυλένιο, ακετυλένιο)».


«Ο σχηματισμός πύρινης σφαίρας υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης ρεύματος είναι εφικτός»

Ο πραγματογνώμονας επισημαίνει στα συμπεράσματα της έκθεσής του, επίσης, ότι στην προκειμένη περίπτωση «ο σχηματισμός πύρινης σφαίρας υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης ρεύματος είναι εφικτός». Και συνεχίζει ότι «σύμφωνα με τις σχετικές βιβλιογραφικές αναφορές, η επίδραση του ηλεκτρικού τόξου οδηγεί στον σχηματισμό αερίων, που περιλαμβάνουν κυρίως υδρογόνο, καθώς και ακετυλένιο και μεθάνιο». O καθηγητής τονίζει, επίσης, ότι «οι πραγματικές συνθήκες που επικράτησαν τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά τη μοιραία σύγκρουση είναι άγνωστες και μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν με βάση την καταγραφή από τις κάμερες παρακολούθησης κυκλοφορίας». Σχετικά με τον σχηματισμό σταγονιδίων, ο πραγματογνώμονας επισημαίνει ότι «η υψηλή ταχύτητα του ελαίου (λόγω της υψηλής ταχύτητας των συρμών πριν από τη σύγκρουση) και της εκτιμώμενης σταδιακής ρήξης του τοιχώματος του μετασχηματιστή είναι συνθήκες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ευνοϊκές», αλλά «δεν είναι εφικτό να γίνει σχετικός υπολογισμός».


«Οι τρεις ανοιχτές φορτάμαξες δεν έφεραν επάνω τους κάτι άλλο πέραν των μεταλλικών ελασμάτων (λαμαρίνες)»

Πέραν του ενδεχομένου δημιουργίας της πύρινης σφαίρας λόγω του σχηματισμού εύφλεκτων αερίων σε συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης, το άλλο που ερευνήθηκε από τον καθηγητή Καρώνη είναι η πιθανότητα της ύπαρξης υδρογονάνθρακα ή κάποιου άλλου υλικού με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, ζήτημα που έχει απασχολήσει επί μακρόν και την ανακριτική διαδικασία αλλά και τη δημόσια σφαίρα. Στην έκθεση γι' αυτό το ζήτημα επισημαίνεται πως από τα στοιχεία του φορτίου της εμπορικής αμαξοστοιχίας και την έκθεση αυτοψίας της Ελληνικής Αστυνομίας «δεν αναφέρεται πουθενά καταγραφή υλικού που θα έχει χαρακτηριστικά αυτών που απαιτούνται για τον σχηματισμό εύφλεκτου νέφους ατμών που θα μπορούσε να οδηγήσει στον σχηματισμό πύρινης σφαίρας».

Επίσης, γίνεται αναφορά και στα τρία βίντεο που απεικονίζουν τη διέλευση της εμπορικής αμαξοστοιχίας, από τα οποία επισημαίνεται ότι παρατηρείται πως «οι τρεις ανοιχτές φορτάμαξες δεν έφεραν επάνω τους κάτι άλλο πέραν των μεταλλικών ελασμάτων (λαμαρίνες) που αναφέρονταν στις αντίστοιχες φορτωτικές (δεν εντοπίζεται πάνω στα μεταλλικά ελάσματα κάποιο αντικείμενο που θα μπορούσε να παραπέμπει σε δεξαμενή ή δοχεία αποθήκευσης κάποιου υγρού). Με δεδομένο δε πως οι υπόλοιπες φορτάμαξες με τα εμπορευματοκιβώτια δεν είχαν το παραμικρό ίχνος φωτιάς και σύμφωνα με την Έκθεση Αυτοψίας της Ελληνικής Αστυνομίας, τα εμπορευματοκιβώτια βρέθηκαν είτε με εμπορεύματα σύμφωνα με τις φορτωτικές είτε κενά, δεν φαίνεται να υπήρχε στην εμπορική αμαξοστοιχία φορτίο με πτητικό υλικό από το οποίο θα μπορούσε να σχηματιστεί νέφος εύφλεκτων ατμών που θα οδηγούσε σε σχηματισμό πύρινης σφαίρας».


Έκθεση Τσακιρίδη

Στον ανακριτή παραδόθηκε στις 30 Απριλίου και η έκθεση του αναπληρωτή καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Πέτρου Τσακιρίδη, στην οποία επισημαίνεται ότι σε εννέα μεταλλικά υπολείμματα από την ηλεκτράμαξα και τον θάλαμο μηχανοδήγησης της εμπορικής αμαξοστοιχίας δεν διαπιστώθηκαν στοιχεία που να υποδηλώνουν την ύπαρξη έκρηξης (φωτιάς). «Τα μικροδομικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των εξετασθέντων μεταλλικών δειγμάτων και των αντίστοιχων οργανικών αντιδιαβρωτικών επικαλύψεων, τόσο από τη θραυσιγενή επιφάνεια του οπίσθιου τμήματος της 2ης ηλεκτράμαξας (με αριθμό 120 012) όσο και από τα συλλεχθέντα μεταλλικά μέρη-θραύσματα του οπίσθιου θαλάμου μηχανοδήγησης, ο οποίος αποκολλήθηκε κατά τη διάρκεια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην περιοχή Ευαγγελισμού Τεμπών Λάρισας, υποδεικνύουν χαμηλή σχετικά ταχύτητα παραμόρφωσης, χωρίς σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας, χαρακτηριστικά τα οποία δεν συνάδουν με την ύπαρξη ωστικού κύματος από φαινόμενα έκρηξης/υψηλής ταχύτητας εκτόνωσης αερίου», τονίζεται στην έκθεση.