Σεισμός στην Κάσο: Ανήσυχοι οι κάτοικοι μετά τα 6,1 Ρίχτερ - Τι λένε οι ειδικοί
Αναστάτωση από τη σεισμική δόνηση
Ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ μεταξύ Κάσου και Καρπάθου έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κρήτη και τη Ρόδο, λόγω της μεγάλης έντασής του

Διαβάστε: Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τον σεισμό στην Κάσο: ''Καμία σύνδεση με Σαντορίνη ή Τουρκία'' - Το μήνυμα για τσουνάμι, το χρονικό
Σεισμός στην Κάσο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι
Λίγο μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση εστάλη από το 112 μήνυμα στους κατοίκους της Νότιας Ελλάδας, το οποίο ανέφερε: «Εξαιρετικά επείγουσα ειδοποίηση Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας 14-05-2025 02:10. Σεισμός μεγέθους 5,9 σημειώθηκε 48 χλμ. ΝΝΑ της Κάσου. Κίνδυνος πιθανής εκδήλωσης Τσουνάμι στην περιοχή σας. Απομακρυνθείτε άμεσα από τις ακτές. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Τοπικών Αρχών».
Γκανάς για σεισμό στην Κάσο: Η ειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον σεισμό στην Κάσο έγινε για προληπτικούς λόγους
«Ο σεισμός είχε βάθος 64 χιλιόμετρα, δεν έχει επιπτώσεις σε κατασκευές και δεν προκαλεί μετασεισμούς», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή, ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς, επισημαίνοντας πως η ειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον σεισμό μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους.
Λέκκας: Καμία σύνδεση με Σαντορίνη ή Τουρκία
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε, μιλώντας στο ΕΡΤ Νews, για τον σεισμό: «Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μεγάλης δόνησης είναι ότι το εστιακό βάθος είναι τα 60 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση έφτασε απομειωμένη στην Κάσο και την Κάρπαθο και πολύ περισσότερο στην Κρήτη, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα και με τις πρώτες περιγραφές των κατοίκων, να μην έχουμε κάποιες σημαντικές επιπτώσεις, χωρίς βεβαίως να έχουμε πλήρη εικόνα.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι σε αυτό το βάθος οι σεισμοί γίνονται εφάπαξ, δηλαδή γίνονται μία και έξω. Δεν έχουμε ούτε μεγάλη προσεισμική ακολουθία ούτε μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, δηλαδή αυτοί οι σεισμοί εκδηλώνονται κατά μόνας. Είναι ένας σεισμός που έγινε ουσιαστικά πάνω στο ελληνικό τόξο, δηλαδή εκεί που συγκρούεται η ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα. Έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Κρήτη, στη Ρόδο, στην Κω, σε όλο το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Είναι ένας σεισμός ακριβώς πάνω στο ελληνικό τόξο».
Ακόμα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Λέκκας, δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση ούτε με τους σεισμούς που έχουμε στη Σαντορίνη, «είναι τελείως διαφορετικό το γεωτεκτονικό πλαίσιο και βεβαίως δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση με τον σεισμό που είχαμε στην Τουρκία. Είναι τελείως διαφορετικό το γεωδυναμικό πλαίσιο. Είμαστε ακριβώς πάνω στο ελληνικό τόξο, ενώ οι σεισμοί στη Σαντορίνη σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον στο ηφαιστειακό τόξο και οι σεισμοί βεβαίως στην Τουρκία είναι κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολίας, συνεπώς δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση».
Βασίλης Καραστάθης: Αυτοί οι σεισμοί δεν προκαλούν καταστροφές ούτε ακολουθούνται από μεγάλους μετασεισμούς
«Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της δόνησης ήταν το μεγάλο βάθος. Ήταν βάθους 64 χιλιομέτρων. Αυτή είναι συγκεκριμένη κατηγορία σεισμών ενδιαμέσου βάθους, οι οποίοι έχουν και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δεν προκαλούν καταστροφές λόγω αυτού του βάθους και από εκεί και πέρα δεν ακολουθούνται συχνά από μεγάλους μετασεισμούς. Άρα αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ήταν ένας τέτοιος τυπικός σεισμός ενδιάμεσου βάθους στην περιοχή, συνδέεται κυρίως με το φαινόμενο της υποβύθισης της αφρικανικής πλάκας κάτω από την πλάκα του Αιγαίου. Και ο σεισμός αυτός είναι μια έκφανση αυτού του φαινομένου», ανέφερε αρχικά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στο ΕΡΤ News.
Ο κ. Καραστάθης σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πει κανένας ότι ο εν λόγω σεισμός συνδέεται άμεσα με κάποιο γεγονός στο ηφαιστειακό τόξο ή στην Κωνσταντινούπολη. «Είναι εντελώς άλλες ζώνες. Το ελληνικό τόξο είχε, έχει και θα έχει πάντα τη δική του σεισμικότητα. Είναι ένα φαινόμενο διαρκές της υποβύθισης και προκαλεί πάντα τους σεισμούς αυτού του μεγέθους», είπε χαρακτηριστικά.
«Δηλαδή έχουμε ένα αρκετά μεγάλο ιστορικό στην περιοχή με ισχυρούς σεισμούς. Οι σεισμοί, οι οποίοι είναι βάθους δεν μας προκαλούν κάποια ανησυχία. Τα προβλήματα υπάρχουν μόνο στους επιφανειακούς σεισμούς», κατέληξε.
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Οι σεισμοτεκτονικές συνέπειες μάλλον θα είναι σημαντικές
Με τη σειρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας για τον σεισμό στην Κάσο, επισήμανε πως λόγω της μεγάλης απόστασης από κατοικημένες περιοχές, αλλά και του σημαντικού εστιακού βάθους, δεν υπήρξαν αρνητικές συνέπειες, παρουσιάζοντας και σχετικό γράφημα για να εξηγήσει το φαινόμενο.
Ωστόσο, στην ανάρτησή του, σημείωσε ότι οι σεισμοτεκτονικές συνέπειες ενδέχεται να είναι σημαντικές σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:
«Σεισμός Μ6,1 μετά τα μεσάνυχτα, νότια Κάσου-Καρπάθου στο ανατολικό ελληνικό σεισμικό τόξο, βάθος περίπου 70 χλμ. Έληξε την απουσία ισχυρών σεισμών στη χώρα (σεισμική άπνοια) που επικρατούσε από τις 12-10-2021 όταν έγινε στην ίδια περιοχή σεισμός με ίδιο μέγεθος. Η μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές και το σημαντικό εστιακό βάθος συνετέλεσαν ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις.
Τέτοιοι σεισμοί γίνονται έντονα αισθητοί κυρίως προς τη βόρεια Αφρική, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή αλλά έχουν ασθενή μετασεισμική ακολουθία.
Όμως, οι σεισμοτεκτονικές συνέπειες μάλλον θα είναι σημαντικές σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο διάστημα. Περισσότερα επ' αυτού τις επόμενες μέρες.
Αν σταθούμε στη Ρόδο και φτιάξουμε μια τομή της Γης στα δυτικά θα δούμε τους επιφανειακούς σεισμούς σε όλη την Ελλάδα (shallow seismic zone), και τους σεισμούς ενδιάμεσου βάθους, όπως ο χθεσινοβραδινός (μπλέ βέλος), κατά μήκος της κεκλιμένης καταβυθιζόμενης αφρικανικής λιθόσφαιρας (Benioff zone)».