Εγκληματικότητα στη νέα εποχή: Διείσδυση της παραβατικότητας στο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας υποδηλώνουν οι εγκληματικοί δείκτες
Η εγκληματικότητα απειλεί την κοινωνική συνοχή
Οι εικόνες της δράσης των "πιστολέρο" εν μέση οδώ θορυβούν την ελληνική κοινωνία, παρά τα καίρια χτυπήματα στο οργανωμένο έγκλημα

Εγκληματικότητα στη νέα εποχή: Πλήγματα στα πιο ευάλωτα και κρίσιμα κύτταρα της κοινωνίας
Η ανησυχητική αύξηση της ανήλικης εγκληματικότητας, της ενδοοικογενειακής βίας, των ναρκωτικών και των σεξουαλικών εγκλημάτων αποτυπώνει με τον πιο εφιαλτικό τρόπο τη διάβρωση των βασικών δομών του κοινωνικού ιστού. Δεν πρόκειται για «κλασικά» αδικήματα. Πρόκειται για πλήγματα στα πιο ευάλωτα και κρίσιμα κύτταρα της κοινωνίας: στα παιδιά, στις γυναίκες και στους ανυπεράσπιστους. Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» έχουν αναδείξει το τελευταίο διάστημα τις έντονες μεταβολές στην αστυνομική δραστηριότητα, η οποία αναντίρρητα δουλεύει στα «κόκκινα». Τα δείγματα, όπως προκύπτουν από τη στατιστική προσέγγιση, είναι συγκλονιστικά. Οι αυξήσεις είναι καταφανέστατες στους δείκτες που αφορούν τους βιασμούς και την ενδοοικογενειακή βία, αν και, όπως επισημαίνουν εγκληματολόγοι, η διαφοροποίηση στους αριθμούς έγκειται στο γεγονός πως η καταγγελία είναι σαφώς ευκολότερη απ' ό,τι στο παρελθόν.Διαβάστε: ∆ιαρρήκτες έκαναν τα drones τσιλιαδόρους: Φόβοι για αύξηση των τεχνολογικά προηγμένων εγκλημάτων - Τι λένε στα Παραπολιτικά οι ειδικοί
ΕΛΑΣ: Επιδόσεις-ρεκόρ ως προς τις ταυτοποιήσεις ανήλικων δραστών
Σε κάθε περίπτωση, όμως, και βεβαίως σε όλους τους τόνους, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και αυτά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπογραμμίζουν πως τέτοιου είδους αδικήματα αφορούν την κοινωνία εν τω συνόλω και η καταστολή δεν αποτελεί πανάκεια. Η κοινωνική τους διάσταση περισσότερο αντικατοπτρίζει την αδυναμία των ενεργών πολιτών να αφομοιώσουν και να μεταλαμπαδεύσουν στις νέες γενιές τα μηνύματα της ειρήνης μεταξύ των μελών των οικογενειών, του σεβασμού προς το αντίθετο φύλο κ.ά. Χαρακτηριστικότατος είναι ο δείκτης της ανήλικης παραβατικότητας, καθώς είναι πασιφανές πως το 2024 έφερε επιδόσεις-ρεκόρ στην ΕΛ.ΑΣ. ως προς τις ταυτοποιήσεις ανήλικων δραστών.
Την ίδια ώρα, μπορεί οι διωκτικές Αρχές να καταγράφουν επιτυχίες στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος –με εξιχνιάσεις συμβολαίων θανάτου, εξαρθρώσεις εγκληματικών οργανώσεων και κατασχέσεις όπλων και ναρκωτικών–, ωστόσο ένας διαφορετικός «κατακλυσμός» εξελίσσεται στους δρόμους των πόλεων: οι κλοπές, οι ληστείες, οι διαρρήξεις και γενικά τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας παραμένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα.
Οι εικόνες της εκτέλεσης «βαρόνων της νύχτας» στη μέση του δρόμου μπορεί να σοκάρουν το κοινό, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η ΕΛ.ΑΣ. διανύει περίοδο εξαιρετικής «φόρμας» απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις. Η πρόληψη σε αυτό το κομμάτι είναι μια περίπλοκη διαδικασία, που δεν στέφεται με επιτυχία, ωστόσο για πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια από την εμφάνιση του σκληρού οργανωμένου εγκλήματος παρατηρούνται ηχηρές επιτυχίες.Ραγδαία αύξηση του δείκτη οργάνωσης και αξιοποίησης πόρων
Σαφώς τα παραπάνω δεν είναι αποτέλεσμα τύχης, αλλά οφείλονται στη ραγδαία αύξηση του δείκτη οργάνωσης και αξιοποίησης πόρων, υλικών και άυλων, όπως προέκυψαν μετά τη δημιουργία της «Υπερυπηρεσίας» της ΔΑΟΕ, αντικείμενο που τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» έχουν αναδείξει πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι πασιφανές πως οι δείκτες που αφορούν τις ανθρωποκτονίες παίρνουν την ανιούσα, καθώς, όπως αναφέρουν εγκληματολόγοι, η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής έχει γίνει «ευκολότερη», κάτι που οφείλεται σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικοοικονομικών παραμέτρων. Επίσης, στο κομμάτι των «εγκλημάτων δρόμου» η ένταση παραμένει υψηλή. Όπως διαπιστώνει κανείς από τους δείκτες που αφορούν τα εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας, η μάχη παραμένει διαρκής και αμετάβλητη. Σε αυτό σαφώς όμως συνηγορεί και το γεγονός πως πολλές φορές τέτοιου είδους αδικήματα είναι επαναλαμβανόμενα, καθώς και το σύστημα δικαιοσύνης αποτυγχάνει στον σωφρονισμό και τη συγκράτηση τέτοιων στοιχείων.
Για τον επίτιμο πρόεδρο του Κέντρου Έρευνας Υγείας της ΠΟΑΣΥ και πρώην αντιπρόσωπο της ΕΑΣΥΑ, Δημήτρη Καραγιαννόπουλο, απαιτείται ένα πλέγμα μέτρων: «Απαιτούνται πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Τα Α.Τ. έχουν ερημώσει.
Αξιωματικοί και αστυνομικοί δέχονται πολλές πιέσεις στην καθημερινότητα. Υπάρχουν Τμήματα όπου η αναλογία αστυνομικών-κρατουμένων αγγίζει τον έναν προς πέντε, ίσως και προς δέκα σε κάποιες περιπτώσεις. Παράλληλα τα Α.Τ. σε αρκετές περιπτώσεις είναι απαρχαιωμένα και χωρίς υποδομές, όπως π.χ. ανεπαρκή και ακατάλληλα κρατητήρια και χωρίς πρόβλεψη φύλαξης των περιπολικών, τα οποία μένουν εκτεθειμένα στους δρόμους. Φτάνουμε στο σημείο να φυλάμε τα περιπολικά».
Πολύ σημαντική για τον κ. Καραγιαννόπουλο παραμένει η επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων: «Η συνεχής εκπαίδευση των αστυνομικών είναι απαραίτητη. Τα πρωτόκολλα είναι αναγκαία και απαιτείται ο εκσυγχρονισμός τους. Οι αστυνομικοί χρειάζονται περισσότερα μέσα για την απεμπλοκή. Φανταστείτε τη διαφορά που θα κάνει στην ένταση των περιστατικών η εφαρμογή, π.χ., σπρέι πιπεριού από την αστυνομική ράβδο, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς».
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά