Τέμπη: Τα επίσημα πορίσματα "καίνε" θεωρίες συνωμοσίας για την πυρόσφαιρα – Τι αποκαλύπτουν ειδικοί και επιστήμονες
Τέλος στα fake news για τα Τέμπη
Τα ανεξάρτητα πορίσματα Καρώνη και Τσακιρίδη βάζουν τέλος στις ψευδείς ειδήσεις για τα αίτια της πυρκαγιάς μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη– Πώς τα έλαια σιλικόνης και το ηλεκτρικό τόξο εξηγούν το φαινόμενο

Tα ψέματα κατέρρευσαν, η επιστημονική αλήθεια αναδείχθηκε και η πολύκροτη δικογραφία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023 παίρνει τον δρόμο για το ακροατήριο. Τα δύο πορίσματα, του καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Δημ. Καρώνη και του αν. καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών, επίσης του ΕΜΠ, Πέτρου Τσακιρίδη, με γνωστικό αντικείμενο τις «Κατεργασίες βιομηχανικών υλικών και τον χαρακτηρισμό τους με ηλεκτρονική μικροσκοπία», είναι αδιαμφισβήτητα.
Διαβάστε: Τέμπη: "Κλειδώνει" η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική - Κακουργηματικές πράξεις για Καραμανλή, Κεφαλογιάννη, Καραγιάννη και Παπαδόπουλο - Στο κάδρο και ο Σπίρτζης
Αμφότεροι καταλήγουν σε ευανάγνωστα συμπεράσματα, τα οποία όμως τεκμηριώνουν με μαθηματικά μοντέλα, χημικές αναλύσεις, πειράματα, προσομοιώσεις, δικά τους δείγματα και έρευνες από το σημείο της σύγκρουσης και πλούσια διεθνή βιβλιογραφία. Παραγγέλθηκαν δε από τον αρμόδιο ειδικό εφέτη ανακριτή Σωτ. Μπακαΐμη, προκειμένου να απαντηθούν επιστημονικά τα αίτια της πρόκλησης πυρκαγιάς διαρκείας μετά το συμβάν. Η ευρεία διασπορά φημών και ψευδών ειδήσεων (fake news) δεν αφορά δηλαδή την αιτία της σύγκρουσης, αλλά ένα από τα επακόλουθα, αφού το βασικό είναι οι θάνατοι. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπακαΐμης όρισε τους δικαστικούς πραγματογνώμονες Απόστολο Βασιλάκο, μηχανολόγο- μηχανικό, και Σταύρο Μπατζόπουλο, ηλεκτρολόγο-μηχανικό, να συνδράμουν στο έργο του, να μπορέσει δηλαδή να «διαβάσει» την έκθεση, ώστε να αξιολογήσει τις υπόλοιπες 16 των συμβούλων των συγγενών.
Τραγωδία στα Τέμπη: Τα έλαια και η φωτιά
Υπό τα ως άνω δεδομένα, τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής: α) τα έλαια των ηλεκτρομηχανών (έλαια σιλικόνης) υπό τις συνθήκες του δυστυχήματος μπορεί να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα, καθώς κρίνεται από τον πραγματογνώμονα (Δ. Καρώνη) ότι το έλαιο αυτό μπορεί υπό θερμοκρασίες 330 βαθμών και άνω να αναφλέγεται και β) τα κομμάτια του πιλοτηρίου και τα πλαίσια της ηλεκτρομηχανής της εμπορικής αμαξοστοιχίας που εξετάστηκαν και από όσα δείγματα ελήφθησαν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι καμένα, δεν δηλώνουν έκρηξη ή φωτιά, αλλά φέρουν μόνον παραμορφώσεις από χτυπήματα που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση.
«Οσον αφορά την καύση, τα έλαια σιλικόνης με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να αναφλεγούν όταν η θερμοκρασία στον χώρο υπερβεί τους 300°C και εν συνεχεία να καούν. Επομένως η θερμοκρασία των ελαίων πρέπει να ήταν στην περιοχή των 90°C και κατά συνέπεια πολύ χαμηλότερη του σημείου ανάφλεξης των ελαίων. Αρα, είναι λογικό να υποτεθεί ότι τα έλαια σιλικόνης συμμετείχαν στην πυρκαγιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν μετά την ανάπτυξη της πύρινης σφαίρας», υπογραμμίζει ο καθηγητής.
Ηλεκτρικό Τόξο
Διαπιστώνει, δε, ότι «ο σχηματισμός πύρινης σφαίρας υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης ρεύματος είναι εφικτός. Αυτό σημαίνει πως και στην περίπτωση του υπό διερεύνηση τραγικού δυστυχήματος είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, αφού έχουν καταγραφεί αναλαμπές που αποδίδονται σε ηλεκτρικό τόξο». Απαντώντας στην πιθανότητα της δημιουργίας πυρόσφαιρας από ενδεχόμενο φορτίο εύφλεκτου υλικού, εξηγεί ότι από τα χαρακτηριστικά που φαίνονται στα βίντεο το εύφλεκτο υλικό θα έπρεπε να ζυγίζει περίπου 2,5 έως 3 τόνους και το σημείο ανάφλεξης της ουσίας θα πρέπει να είναι κάτω από 10°C, σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.
Η εμπορική αμαξοστοιχία
Λαμβάνοντας υπόψη τις φορτωτικές της εμπορικής αμαξοστοιχίας και την έκθεση αυτοψίας της Αστυνομίας, ο κ. Καρώνης απαντάει πως η εμπορική αμαξοστοιχία αποτελείτο από δύο ηλεκτροκίνητες μηχανές και 13 βαγόνια, εκ των οποίων τα τρία πρώτα με φύλλα λαμαρίνας και τα επόμενα 10 με εμπορευματοκιβώτια. «Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω (σ.σ.: πώς βρέθηκαν τα βαγόνια μετά τη σύγκρουση) και κυρίως το γεγονός ότι πλην ενός όλα τα εμπορευματοκιβώτια βρέθηκαν σφραγισμένα και επίσης κανένα από τα εμπορευματοκιβώτια δεν έχει ίχνη φωτιάς, τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους δεν μπορούν να συσχετιστούν με το περιεχόμενο της εμπορικής αμαξοστοιχίας».
Επίσης, τα σφραγισμένα εμπορευματοκιβώτια αποσφραγίστηκαν παρουσία αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., που συνέταξαν την έκθεση αυτοψίας, και παρουσία αρμόδιων υπαλλήλων τελωνείου πραγματοποιήθηκε μακροσκοπικός έλεγχος και φωτογράφηση του περιεχομένου τους. Οπως αναφέρεται στην έκθεση αυτοψίας, περιείχαν ζωοτροφές, αντιβιοτικό ζωοτροφών, φρούτα, μπύρες και ηλεκτρολογικό υλικό, ενώ τα δύο τελευταία ήταν κενά. Από την έκθεση αυτοψίας και τις σχετικές φωτογραφίες που τη συνοδεύουν φαίνεται ότι το εμπορευματοκιβώτιο που υπέστη υλικές ζημιές ήταν ένα, η φορτωτική του οποίου αναφέρει ως περιεχόμενο παρασκευάσματα διατροφής.
Τα δείγματα
Πλήρεις εξηγήσεις παρέχονται και για τα δείγματα του Γενικού Χημείου του Κράτους. Επί τούτου αναφέρεται: «Από τα συνολικά 183 δείγματα που ελήφθησαν, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο χρόνος δειγματοληψίας ήταν διαφορετικός, δόθηκε έμφαση στα διμεθυλοσιλοξάνια και στους αρωματικούς υδρογονάνθρακες, επειδή τα πρώτα σχετίζονται με τα έλαια σιλικόνης και οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες αποτελούν συνήθη ευρήματα σε συνθήκες πυρκαγιάς». Αυτές οι παρατηρήσεις, συνεχίζει ο καθηγητής, «υποδεικνύουν τη δυσκολία να υπάρξει μια σαφής απάντηση στο ερώτημα. Για παράδειγμα, τα διμεθυλοσιλοξάνια μπορούν εύκολα να συσχετιστούν με το έλαιο σιλικόνης που διέρρευσε στο έδαφος μετά τη ρήξη του περιβλήματος των μετασχηματιστών λόγω της πρόσκρουσης. Αυτό το εύρημα, όμως, δεν σχετίζεται με τη φυσιολογική σύσταση ενός δείγματος πάνω στο οποίο βρέθηκε έλαιο σιλικόνης, είτε αυτό είναι χώμα είτε ξύλο είτε μέταλλο». Επίσης: «Μονοαρωματικοί υδρογονάνθρακες βρέθηκαν σε δείγματα εδάφους και σε διάφορα αντικείμενα που αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της διερεύνησης. Μονοαρωματικοί υδρογονάνθρακες μπορεί να σχηματιστούν κατά τη διάρκεια της καύσης και να βρεθούν στο έδαφος, αλλά μπορεί επίσης να προέρχονται και από βιολογική δραστηριότητα».
Τραγωδία στα Τέμπη: Ο καθηγητής Λιόλιος οι ειδικοί και οι σύμβουλοι
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής της Σχολής Ευελπίδων, Θόδωρος Λιόλιος, τις απόψεις του οποίου εδώ και μήνες παρουσιάζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και στη ραδιοφωνική τους συχνότητα, «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 FM, κάνει λόγο για «τεράστια επιστημονική επιτυχία της σχολής, διότι έχουμε ήδη αναλύσει με απλό τρόπο αυτά που η έκθεση του ΕΜΠ αναφέρει». Στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των επιστημόνων και αυτό δύναται να επιτευχθεί όταν δρομολογηθούν οι διαδικασίες στο δικαστικό σκέλος, με τη διεξαγωγή συνεδρίου υπό την αιγίδα και με το κύρος της στρατιωτικής σχολής.
Η νίκη έχει πολλούς πατέρες, την ήττα όμως ψάχνεις να την προσωποποιήσεις και σπανίως εστιάζεις σε έναν-δύο, αφού ο κάθε εμπλεκόμενος μετατοπίζει την ευθύνη στον άλλον. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η ήττα έχει ονοματεπώνυμα, με πρώτο και καλύτερο τον Κ. Λακαφώση, ένθερμο υποστηρικτή της άποψης ότι η εμπορική μετέφερε καύσιμα, ξυλόλιο, τουλόλιο κ.τ.λ. Πρόκειται για παλαιό αρθρογράφο και φωτογράφο περιοδικών αυτοκινήτων και πρώην φοιτητή πολυτεχνικής σχολής στην Πάτρα. ∆ηλώνει μηχανικός, αλλά δεν είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). Μετά δε την αποκάλυψη αυτή... εξαφανίστηκε από τα τηλεπαράθυρα και επανεμφανίστηκε πρόσφατα, για να υποστηρίξει ότι το πόρισμα του Πολυτεχνείου εμφανίζει κενά και ότι ο λόγος του καθηγητή είναι υποθετικός, λες και η επιστήμη εξελίσσεται από τις βεβαιότητες και όχι από τα ερωτήματα. Ο «εθνικός εμπειρογνώμονας» αυτυποβαθμίστηκε σε τεχνικό σύμβουλο, όπως και ο έτερος, Β. Κοκοτσάκης, συνταξιούχος πυροσβέστης, που επίσης εκπροσωπεί συγγενείς θυμάτων στην υπόθεση.
Εσχάτως αναδείχθηκαν ακόμα δύο πρόσωπα. Ο ένας είναι ο Φρεντερίκο Καράσκο, «Ιταλός ειδικός» από την Ελβετία, με σπουδές μηχανικού Η/Υ στην Πάτρα, ο οποίος υποστήριξε ότι τα δύο βίντεο που δείχνουν αποσπασματικά την πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας είναι πλαστογραφημένα, αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα για τον ρόλο της ∆ιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (∆ΕΕ) της ΕΛ.ΑΣ. Ο άλλος, Εμμ. Παπαδάκης, παρουσιάστηκε σε σχετική συνέντευξη Τύπου τον Απρίλιο ως καθηγητής Προηγμένων Μαθηματικών Μοντέλων στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, δηλώνοντας ότι «η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει δώσει τα μεταδεδομένα των τριών βίντεο που κατέθεσε η εταιρεία Interstar από την εμπορική αμαξοστοιχία». Ο δικηγόρος της εταιρείας, Β. Καπερνάρος, έως σήμερα, όπως είπε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», αναζητεί στοιχεία επικοινωνίας του καθηγητή. «Μου είχε δώσει ένα τηλέφωνο που δεν ισχύει. Αναζητώ και τη διεύθυνση κατοικίας του επί τόσες εβδομάδες, αλλά μάταια. Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τα όσα έχει καταγγείλει», δήλωσε. Αμφότεροι, Καράσκο και Παπαδάκης, επιλέγουν πλέον τη σιωπή ή τη φυγή (σ.σ.: αναλόγως).
Τραγωδία στα Τέμπη: Τα ερωτήματα
Πάντως, οι επιστημονικές έρευνες αφορούν μέρος του δυστυχήματος, ο πυρήνας του οποίου δεν έχει προσεγγιστεί καθ’ ολοκληρίαν. Τρία είναι τα ερωτήματα που παραμένουν: α) Πού βρίσκονται τα βίντεο των 15 σιδηροδρομικών σταθμών από τους οποίους διήλθε η εμπορική αμαξοστοιχία το μοιραίο βράδυ και δείχνουν πλήρως την πορεία της έως τον Ευαγγελισμό της Λάρισας; β) Γιατί υπήρξε τόση καθυστέρηση στην ανάθεση του ερευνητικού έργου από τα ελληνικά πανεπιστήμια (σ.σ.: η παραγγελία στο ΕΜΠ εστάλη τον Απρίλιο του 2024); Και γ) γιατί η Εισαγγελία Λάρισας δεν απαίτησε να παραμείνει αποκλεισμένος ο τόπος του δυστυχήματος, έως ότου πραγματοποιηθούν λεπτομερείς έρευνες;
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά