Ασυναρτησίες, θεωρίες και υπονοούµενα, συνεχείς αµφισβητήσεις των εκθέσεων κρατικών φορέων, όπως του Πολυτεχνείου, του Γενικού Χηµείου του Κράτους και της Πυροσβεστικής, µε µοναδικό σκοπό την πλάνη και τη σύγχυση της κοινής γνώµης από σπουδαιοφανείς γυρολόγους που προσβάλλουν τη µνήµη των 57 νεκρών στα Τέμπη, τους συγγενείς και τους τραυµατίες. Τα πράγµατα πλέον έχουν φωτιστεί προκαταρκτικά και η πολύκροτη δικογραφία του σιδηροδροµικού δυστυχήµατος οδεύει προς το ακροατήριο. Ορισµένες πτυχές παραµένουν στο σκοτάδι, όµως τα δύο πορίσµατα του Πολυτεχνείου για τα Τέμπη, που αφορούν την προκληθείσα από τη σύγκρουση των συρµών πυρόσφαιρα, το ένα από τον καθηγητή του Τµήµατος Χηµικών Μηχανικών, ∆ηµ. Καρώνη, και το άλλο από τον αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών, επίσης του ΕΜΠ, Πέτρου Τσακιρίδη, µε γνωστικό αντικείµενο τις «Κατεργασίες Βιοµηχανικών Υλικών και τον Χαρακτηρισµό τους µε Ηλεκτρονική Μικροσκοπία», έχουν αδιαµφισβήτητο χαρακτήρα. Πρόκειται για τους κατ’ εξοχήν αρµόδιους φορείς του ∆ηµοσίου, οι οποίοι διενήργησαν έρευνες κατ’ εντολήν της ∆ικαιοσύνης, του ειδικού εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐµη.

Διαβάστε: Τέμπη: Οι θεωρίες του χάους και η έρευνα Μπακαΐμη για τις ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων - Κλείνει οριστικά η πιθανότητα ύπαρξης παράνομου φορτίου

Τα δικαστήρια, ως δηµόσια αρχή, λαµβάνουν υπόψη µόνο τις εκθέσεις και το υλικό των υπηρεσιών, αξιολογώντας κατά το δοκούν όποια ενδεχόµενα νεότερα στοιχεία προσκοµίζονται από ιδιώτες, εργαστήρια ή Πανεπιστήµια της αλλοδαπής. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπακαΐµης όρισε τους δικαστικούς πραγµατογνώµονες Απόστολο Βασιλάκο, µηχανολόγο µηχανικό, και Σταύρο Μπατζόπουλο, ηλεκτρολόγο µηχανικό, για να συνδράµουν επιστηµονικά στο έργο του και ως εκ τούτου οι απόψεις τρίτων δεν αφορούν την ουσία, αλλά προβάλλονται για λόγους εντυπωσιασµού, µικροπολιτικής και -εννοείται- προσπορισµού οικονοµικού οφέλους.

Τα βασικά επιστηµονικά συµπεράσµατα του πορίσματος για τα Τέμπη

Υπό τα ως άνω δεδοµένα, τα βασικά επιστηµονικά συµπεράσµατα συνοψίζονται στο ότι α) τα έλαια των ηλεκτροµηχανών (έλαια σιλικόνης) υπό τις συνθήκες του δυστυχήµατος µπορεί να δηµιουργήσουν πυρόσφαιρα, καθώς κρίνεται από τον πραγµατογνώµονα (∆. Καρώνη) ότι το έλαιο αυτό µπορεί υπό θερµοκρασίες 330 βαθµών και άνω να αναφλέγεται και β) τα κοµµάτια του πιλοτηρίου και τα πλαίσια της ηλεκτροµηχανής της εµπορικής αµαξοστοιχίας που εξετάστηκαν -και από όσα δείγµατα ελήφθησανοδηγούν στο συµπέρασµα ότι δεν είναι καµένα, δεν δηλώνουν έκρηξη ή φωτιά, αλλά φέρουν µόνον παραµορφώσεις από χτυπήµατα που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση.

Ο κ. Καρώνης βεβαιώνει πως «ο σχηµατισµός πύρινης σφαίρας υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης ρεύµατος είναι εφικτός. Αυτό σηµαίνει πως και στην περίπτωση του υπό διερεύνηση τραγικού δυστυχήµατος είναι ένα πιθανό ενδεχόµενο, αφού έχουν καταγραφεί αναλαµπές που αποδίδονται σε ηλεκτρικό τόξο. Σύµφωνα µε τις σχετικές βιβλιογραφικές αναφορές, η επίδραση του ηλεκτρικού τόξου οδηγεί στον σχηµατισµό αερίων που περιλαµβάνουν κυρίως υδρογόνο, καθώς και ακετυλένιο και µεθάνιο. Από τη διάρρηξη των τοιχωµάτων του µετασχηµατιστή της επιβατικής αµαξοστοιχίας (η µόνη που ανεφλέγη) εξήλθε όχι µόνο έλαιο, αλλά και τα αέρια που προέκυψαν από τη διάσπαση του ελαίου σιλικόνης».

Τέμπη: Τι μετέφεραν τα βαγόνια

Στην έκθεσή του το ΕΜΠ αναφέρει πως η εµπορική αµαξοστοιχία αποτελούνταν από δύο ηλεκτροκίνητες µηχανές και 13 βαγόνια, εκ των οποίων τα τρία πρώτα µε φύλλα λαµαρίνας και τα επόµενα 10 µε εµπορευµατοκιβώτια. Μετά τη σύγκρουση, οι δύο µηχανές της εκτροχιάστηκαν προς την παλιά εθνική οδό, µε την πρώτη να προσκρούει σε τσιµεντένιο τοιχίο. Τα τρία επόµενα βαγόνια-πλατφόρµες που µετέφεραν λαµαρίνες βρέθηκαν µπροστά από τις δύο εκτροχιασµένες µηχανές της εµπορικής αµαξοστοιχίας, κατά τη φορά κίνησης. Το αµέσως επόµενο βαγόνι, το οποίο έφερε ζωοτροφές, εκτροχιάστηκε, ενώ το εµπορευµατοκιβώτιο το οποίο µετέφερε υπέστη υλικές ζηµίες και µικρή διάτρηση στην πόρτα του, χωρίς ίχνη φωτιάς. Τα επόµενα εννέα βαγόνια της εµπορικής αµαξοστοιχίας, φορτωµένα µε εµπορευµατοκιβώτια, βρέθηκαν τροχιοδροµηµένα στις ράγες. Οι θύρες των εµπορευµατοκιβωτίων βρέθηκαν σφραγισµένες, ενώ δεν υπήρχαν ίχνη φωτιάς. Παράλληλα, στο πόρισµα τονίζεται πως τα σφραγισµένα εµπορευµατοκιβώτια αποσφραγίστηκαν παρουσία των αξιωµατικών της Ελληνικής Αστυνοµίας που συνέταξαν την Εκθεση Αυτοψίας και παρουσία αρµόδιων υπαλλήλων Τελωνείου πραγµατοποιήθηκε µακροσκοπικός έλεγχος και φωτογράφηση του περιεχοµένου τους. Οπως αναφέρεται στην Εκθεση Αυτοψίας, περιείχαν ζωοτροφές, αντιβιοτικό ζωοτροφών, φρούτα, µπίρες, ηλεκτρολογικό υλικό, ενώ τα δύο τελευταία ήταν κενά. Από την Εκθεση Αυτοψίας και τις σχετικές φωτογραφίες που τη συνοδεύουν, φαίνεται ότι το εµπορευµατοκιβώτιο που υπέστη υλικές ζηµιές ήταν ένα, η φορτωτική του οποίου αναφέρει ως περιεχόµενο παρασκευάσµατα διατροφής.

Ακολούθως, για το ενδεχόµενο µεταφοράς καυσίµων ο κ. Καρώνης σηµειώνει: «Κατόπιν παρακολούθησης των σχετικών βίντεο, παρατηρείται ότι οι 3 ανοιχτές φορτάµαξες δεν έφεραν επάνω τους κάτι άλλο πέραν των µεταλλικών ελασµάτων (λαµαρίνες) που αναφέρονταν στις αντίστοιχες φορτωτικές (δεν εντοπίζεται πάνω στα µεταλλικά ελάσµατα κάποιο αντικείµενο που θα µπορούσε να παραπέµπει σε δεξαµενή ή δοχεία αποθήκευσης κάποιου υγρού). Με δεδοµένο δε πως οι υπόλοιπες φορτάµαξες µε τα εµπορευµατοκιβώτια δεν είχαν το παραµικρό ίχνος φωτιάς, και σύµφωνα µε την Εκθεση Αυτοψίας της ΕΛ.ΑΣ. τα εµπορευµατοκιβώτια βρέθηκαν είτε µε εµπορεύµατα σύµφωνα µε τις φορτωτικές είτε κενά, δεν φαίνεται να υπήρχε στην εµπορική αµαξοστοιχία φορτίο µε πτητικό υλικό από το οποίο θα µπορούσε να σχηµατιστεί νέφος εύφλεκτων ατµών που θα οδηγούσε σε σχηµατισµό πύρινης σφαίρας».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΟΛΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ: Δεν λέει τίποτα άλλο από το προφανές ο κ. Καρώνης. Οταν έχουμε υλικά όπως ορυκτέλαιο ή έλαια σιλικόνης και έχουμε βραχυκύκλωμα, δημιουργείται ένα εκνέφωμα υδρογονανθράκων

Θεόδωρος Λιόλιος στην Κυριακάτικη Απογευµατινή: Οι υδρογονάνθρακες προκάλεσαν την ανάφλεξη, αλλά γεννήθηκαν µέσα στα έλαια σιλικόνης

Ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Θεόδωρος Λιόλιος, ο οποίος µήνες νωρίτερα υποστήριζε µε δηλώσεις του στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» τα περί ανάφλεξης των ελαίων σιλικόνης, επανέρχεται τονίζοντας: «Υπήρχαν όλα στα εγχειρίδια των επιστηµονικών βιβλίων και δεν λέει τίποτα παραπάνω ο κ. Καρώνης και το Πολυτεχνείο από το προφανές. Οταν έχουµε υλικά όπως ορυκτέλαιο ή έλαια σιλικόνης και έχουµε βραχυκύκλωµα δηµιουργείται ένα εκνέφωµα υδρογονανθράκων». Το πόρισµα, λαµβάνοντας υπόψη τη θερµοκρασία περιβάλλοντος στον τόπο του δυστυχήµατος και την έκθεση της ∆ιεύθυνσης Εγκληµατολογικών Ερευνών της Αστυνοµίας για τα τρία βίντεο της εµπορικής αµαξοστοιχίας, απορρίπτει το ενδεχόµενο παρουσίας υδρογονανθράκων στα δύο τρένα. Με δεδοµένο, λοιπόν, «πως οι υπόλοιπες φορτάµαξες δεν είχαν το παραµικρό ίχνος φωτιάς, δεν φαίνεται να υπήρχε στην εµπορική αµαξοστοιχία φορτίο µε πτητικό υλικό από το οποίο θα µπορούσε να σχηµατιστεί νέφος εύφλεκτων ατµών που θα οδηγούσε σε σχηµατισµό πύρινης σφαίρας».

16 τεχνικές εκθέσεις

Ο καθηγητής από την πρώτη στιγµή προσπαθεί να φέρει σε συνεννόηση τους επιστήµονες. Εως τώρα έχουν προβληθεί 16 τεχνικές εκθέσεις διαφόρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δηµιουργώντας µεγάλη σύγχυση. «∆ίκιο είχαν όλοι», σηµειώνει ο κ. Λιόλιος: «Και αυτοί που έλεγαν ότι ψάχνουν υδρογονάνθρακες και αυτοί που µιλούσαν για έλαια σιλικόνης. Οι υδρογονάνθρακες προκάλεσαν την ανάφλεξη, αλλά γεννήθηκαν µέσα στα έλαια σιλικόνης τη στιγµή του βραχυκυκλώµατος. ∆εν υπήρξε δόλος. Οι άνθρωποι έψαχναν την αλήθεια, αλλά η αλήθεια γεννήθηκε τη στιγµή της σύγκρουσης».

Τρεις απορίες

Βεβαίως, οι επιστηµονικές έρευνες αφορούν µέρος του δυστυχήµατος, ο πυρήνας του οποίου δεν έχει προσεγγιστεί καθ’ ολοκληρίαν. Τρία είναι τα παραµένοντα ερωτήµατα:

α) Πού βρίσκονται τα βίντεο των 15 σιδηροδροµικών σταθµών από τους οποίους διήλθε η εµπορική αµαξοστοιχία το µοιραίο βράδυ και δείχνουν πλήρως την πορεία της έως τον Ευαγγελισµό της Λάρισας.

β) Γιατί υπήρξε τόση καθυστέρηση στην ανάθεση του ερευνητικού έργου στα ελληνικά Πανεπιστήµια (σ.σ. η παραγγελία στο ΕΜΠ εστάλη τον Απρίλιο του 2024). Και

γ) γιατί η Εισαγγελία Λάρισας δεν απαίτησε να παραµείνει αποκλεισµένος ο τόπος του δυστυχήµατος έως ότου πραγµατοποιηθούν λεπτοµερείς έρευνες.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή