Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων που ολοκλήρωσαν τα µαθήµατα στα Λύκεια. Φέτος διεκδικούν συνολικά 68.788 θέσεις στα πανεπιστήµια. Σύµφωνα µε το πρόγραµµα, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 30 Μαΐου για τα ηµερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ.) και µία ηµέρα µετά, στις 31 Μαΐου, για τα ηµερήσια και εσπερινά Επαγγελµατικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.). Όλοι οι µαθητές ξεκινούν µε το ίδιο µάθηµα, τη Νεοελληνική Γλώσσα.



Πανελλήνιες 2025: Συμβουλές από τον πρόεδρο της ΟΕΦΕ, Γιάννη Βαφειαδάκη, προς τους υποψηφίους

Τα «µυστικά» των Πανελλαδικών Εξετάσεων αποκαλύπτει, µιλώντας στα «Παραπολιτικά», ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ), καθηγητής Γιάννης Βαφειαδάκης, ο οποίος συστήνει στους υποψηφίους που κάνουν τις τελευταίες επαναλήψεις «να παραµείνουν συγκεντρωµένοι και να µην κάνουν υπερβολές». Σε ό,τι αφορά τις φετινές εξετάσεις, επισηµαίνει ότι «πολλές στρατιωτικές σχολές πήγαν στο 4ο επιστηµονικό πεδίο, µε αποτέλεσµα να αποδυναµώνεται το 2ο επιστηµονικό πεδίο». Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ΟΕΦΕ, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής «µένουν πολλές κενές θέσεις σε παραγωγικές σχολές φυσικών, χηµικών και µαθηµατικών, µε αποτέλεσµα σε λίγα χρόνια να χαθεί το πλεονέκτηµα στην οικονοµία µε επενδύσεις που βασίζονταν σε αυτό το επιστηµονικό δυναµικό». Επίσης, ο κ. Βαφειαδάκης διαβλέπει ότι µπορεί να δηµιουργηθεί πρόβληµα µε την εισαγωγή σε ίδιες σχολές, όπως αυτές της Πληροφορικής, από δύο πεδία, το 2ο και το 4ο, καθώς η πλειονότητα επιλέγει το ευκολότερο, που θεωρείται το 4ο επιστηµονικό πεδίο.



Οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2025: Ημερομηνίες, βάσεις, ΕΒΕ, στρατιωτικές σχολές 

Ο αριθµός των εισακτέων κινείται στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι. Με δεδοµένο ότι οι υποψήφιοι ανέρχονται σε περίπου 100.000, σύµφωνα µε πληροφορίες από τους αρµοδίους του υπουργείου Παιδείας, γίνεται αντιληπτό ότι η αναλογία που διαµορφώνεται είναι ευνοϊκή. Ωστόσο, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν στον νου τους ότι προϋπόθεση είναι να περάσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) του τµήµατος στο οποίο επιθυµούν να εισαχθούν. Οπως λέει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, ο αριθµός των εισακτέων είναι, στην ουσία, λόγω ΕΒΕ, το ανώτατο όριο αυτών που µπορούν να εισαχθούν.

Σηµειώνεται ότι την περσινή χρονιά έµειναν κενές 10.000 θέσεις στα πανεπιστήµια της χώρας για τον λόγο αυτό. Η βάση για τις σχολές και τα τµήµατα του 1ου επιστηµονικού πεδίου (Ανθρωπιστικών, Νοµικών και Κοινωνικών Επιστηµών), δηλαδή η χαµηλότερη ΕΒΕ, ήταν 9,14, στο 2ο επιστηµονικό πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστηµών), η χαµηλότερη ΕΒΕ ήταν στο 9,72, στο 3ο πεδίο (Επιστηµών Υγείας και Ζωής) ήταν 9,59 και στο 4ο (Επιστηµών Οικονοµίας και Πληροφορικής) διαµορφώθηκε στο 8,31. Η ελάχιστη βάση εξαρτάται κάθε χρονιά από τη διακύµανση των επιδόσεων των υποψηφί ων, δηλαδή τον βαθµό δυσκολίας των θεµά των στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Στις 68.788 θέσεις για τα πανεπιστήµια θα πρέπει να προστεθούν και οι θέσεις που αφορούν τις στρατιωτικές σχολές και τις σχολές της Αστυνοµίας, της Πυροσβεστικής και του Εµπορικού Ναυτικού. Συγκεκριµένα, οι θέσεις στις σχολές αστυφυλάκων και αξιωµατικών της Ελληνικής Αστυνοµίας κατά το ακαδηµαϊκό έτος 2025-2026 µέσω Πανελλαδικών καθορίστηκαν στις 1.083. Επίσης, το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε 1.808 θέσεις 907 πλοιάρχων και 901 µηχανικών για τις Ακαδηµίες του Εµπορικού Ναυτικού.

Μένουν πολλές κενές θέσεις σε παραγωγικές σχολές φυσικών, χηµικών, µαθηµατικών. Σε λίγα χρόνια θα χαθεί το πλεονέκτηµα στην οικονοµία µε επενδύσεις που βασίζονταν σε αυτό το επιστηµονικό δυναµικό ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑ∆ΑΚΗΣ, ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΤΗΣ ΟΕΦΕ


Από το υπουργείο Παιδείας δηλώνουν έτοιµοι για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) ορίζεται λίγες ηµέρες πριν από τις εξετάσεις, ενώ τα ονόµατα των µελών της δεν ανακοινώνονται και λαµβάνονται ειδικά µέτρα, προκειµένου να εξασφαλιστούν η µυστικότητα και η αντικειµενικότητα της όλης διαδικασίας.



Οι αλλαγές στα τμήματα 

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές και τις µετονοµασίες τµηµάτων:

  • Στο 1ο επιστηµονικό πεδίο προστίθεται το Τµήµα ∆ηµιουργικού Σχεδιασµού και Ενδυσης (Κιλκίς).
  • Στο 2ο επιστηµονικό πεδίο εντάσσονται τα τµήµατα ∆ιοικητικής Επιστήµης και Τεχνο λογίας σε Αθήνα (ΟΠΑ), Καβάλα (∆ΠΘ), Κοζάνη (Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας), Πάτρα (Πανεπιστήµιο Πατρών), Τρίπολη (Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου) και Αγιο Νικόλαο (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήµιο). Στο ίδιο επιστηµονικό πεδίο, υπό την κατηγορία Στρατιωτικές Σχολές, εντάσσονται τα εξής τµήµατα: Πληροφορικής (ΣΣΑΣ), Θεσσαλονίκης, Μόνιµων Υπαξιωµατικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) - Κατεύθυνση Επιχειρησιακής Υποστήριξης - Ραδιοναυτίλοι.
  • Σε ό,τι αφορά το 3ο επιστηµονικό πεδίο, προστί θενται τα τµήµατα Επιστήµης και Μηχανικής Υλικών στην Κρήτη και Επιστήµης των Υλικών στην Πάτρα.
  • Στο 4ο επιστηµονικό πεδίο προστίθενται τα τµήµατα Μεσογειακών Σπουδών (Ρόδος), Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (Μεσολόγγι), Συστηµάτων Ενέργειας (Λάρισα) και τα τµήµατα Αρχειονοµίας και Βιβλιοθηκονοµίας σε Αιγάλεω, Ιόνιο Πανεπιστήµιο και ∆ΙΠΑΕ, καθώς και η Πληροφορική (ΣΣΑΣ) στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, το Τµήµα ∆ιεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστηµίου µετονοµάζεται σε Τµήµα ∆ιεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και το Τµήµα Στα τιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήµης του Πα νεπιστηµίου ∆υτικής Μακεδονίας µετονοµάζεται σε Τµήµα Στατιστικής.



Μαραθώνιος εξετάσεων για τους μαθητές

Oι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους µαθητές της Γ’ Λυκείου ξεκίνησαν σήμερα 19 Μαΐου και θα διαρκέσουν έως και τις 26 Μαΐου, ενώ οι εξετάσεις για τους µαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου πραγµατοποιούνται από τις 19 Μαΐου έως τις 13 Ιουνίου. Οι εξετάσεις για τα ειδικά µαθήµατα θα πραγµατοποιηθούν από τις 14 Ιουνίου έως τις 25 Ιουνίου.