Τέλος στην ανησυχία που ξέσπασε το πρωί της Τρίτης, όταν εντοπίστηκε κρούσμα μηνιγγίτιδας στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας, βάζουν οι ειδικοί, σύμφωνα με τους οποίους τα πρώτα τεστ έδειξαν ότι πρόκειται για ιογενή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα άγνωστης αιτιολογίας, η οποία δεν εμπνέει κανένα λόγο ανησυχίας, δεν χρειάζονται προληπτικά μέτρα και δεν πρόκειται για ιογενή περίπτωση, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση διασοποράς. Ωστόσο, λήξη συναγερμού σήμανε και στα σχολεία των Αμπελοκήπων που νωρίτερα εκκενώθηκαν και ανεστάλη η λειτουργία τους εξαιτίας κρούσματος.

Διαβάστε: 
Στο "Αλεξάνδρα" με εγκεφαλίτιδα ο 18χρονος μαθητής του 6ου ΕΠΑΛ Αθήνας - Τι είναι και τι προκαλεί

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν 5 σχολεία, ενώ ανεστάλη η λειτουργία τους για δύο ημέρες, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος αλλά και για να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά της μηνιγγίτιδας. Η είδηση για το κρούσμα προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στον χώρο της εκπαίδευσης, σε μια περίοδο μάλιστα που έχουν ξεκινήσει οι ενδοσχολικές εξετάσεις. Σημειωτέον ότι το σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται στην πλατεία Μαβίλη συστεγάζει τις εξής μονάδες 1ο Ε.Κ. - 6ο ΕΠΑ.Λ. - 7ο Εσπ. ΕΠΑ.Λ. Α' ΑΘΗΝΑΣ - ΙΕΚ Αμπελοκήπων.

Δεν ήταν ο ΕΟΔΥ συνέστησε την αναστολή της λειτουργίας των πέντε σχολείων λόγω κρούσματος μηνιγγίτιδας

Ωστόσο, στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι με εγκεφαλίτιδα αγνώστου αιτιολογίας και όχι από μηνιγγίτιδα, όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» ο μαθητής, ηλικίας 18 ετών, του 6ου ΕΠΑΛ Αθήνας, το οποίο λειτουργεί στην Πλατεία Μαβίλη. Ο 18χρονος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και έχουν ληφθεί δείγματα για να διερευνηθεί ποιο ακριβώς μικρόβιο ή βακτηρίδιο είναι. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, δεν ήταν ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκείνος ο φορέας ο οποίος συνέστησε την αναστολή της λειτουργίας των πέντε σχολείων για τουλάχιστον δύο ημέρες, κάτι το οποίο δεν ενδείκνυται από τα ιατρικά πρωτόκολλα, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, σε ανακοίνωση του οποίου γίνεται λόγος για «ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος μηνιγγίτιδας στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας».

Τι είναι η εγκεφαλίτιδα

Η μηνιγγίτιδα και η εγκεφαλίτιδα μπορούν να βλάψουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ο οποίος διαχωρίζει τον εγκέφαλο από την κυκλοφορία του αίματος και επιπλέον ρυθμίζει τη διέλευση ουσιών μεταξύ του αίματος και του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ENY). Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός εμποδίζει τη δίοδο τοξινών μεγάλου μοριακού βάρους, καθώς και των περισσότερων από τα κύτταρα του αίματος. Η αλλοίωση του φράγματος θα επιτρέψει τη διέλευση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων, μεσολαβητών του ανοσοποιητικού συστήματος, τοξινών, πρωτεϊνών, καθώς και των μικροοργανισμών που προκαλούν φλεγμονή στο ΕΝΥ. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό είναι ένα διαυγές υγρό που ρέει κανονικά και ελεύθερα γύρω από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Η παρουσία μηνιγγίτιδας ή εγκεφαλίτιδας μπορεί να επιβραδύνει ή να εμποδίσει τη ροή του ΕΝΥ, καταλήγοντας έτσι σε αύξηση της πίεσης του ΕΝΥ, του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, καθώς και σε αναστολή της αγγείωσης του εγκεφάλου.