Ταρακουνήθηκε η Κρήτη τα ξημερώματα της Πέμπτης 22/05 από τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε ανοιχτά του Λασιθίου. Μάλιστα, ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός μέχρι και στην Αίγυπτο. Γιατί, όμως, έγινε τόσο αισθητός; Ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, δρ Χαράλαμπος Φασουλάς, εξήγησε τον λόγο.

Διαβάστε: Σεισμός στην Κρήτη: Κλειστά τα φαράγγια της Σαμαριάς και της Ίμπρου

Συγκεκριμένα έγραψε σε δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα πως «ο ισχυρός σεισμός που μας κτύπησε το πρωί ήταν ένας παρόμοιος σεισμός με αυτόν που έγινε πριν από μερικές εβδομάδες στη θάλασσα της Σητείας. Είναι ένας ενδιαμέσου βάθους σεισμός πάνω στη βυθιζόμενη, κάτω από την Κρήτη, αφρικανική πλάκα (κίτρινο αστέρι), γι' αυτό και έγινε αισθητός σε μεγάλες περιοχές, απ' ό,τι φαίνεται και στη βόρεια Αφρική».

«Επειδή αυτή η πλάκα καθώς βυθίζεται έχει σκαφοειδή μορφή, πιέζεται πλευρικά και έτσι σπάνε κομμάτια της και γλιστρά το ένα δίπλα στο άλλο. Είναι σεισμοί που δεν δίνουν συνήθως πολλούς και μεγάλους μετασεισμούς, αν και έχουν παρατηρηθεί μερικοί μέχρι τώρα. Συνήθως αυτοί οι σεισμοί είναι “μοναχικοί” και δεν έχουν άλλες συνέπειες στον ανώτερο φλοιό. Είναι σεισμοί με τους οποίους τόσο εμείς όσο και τα κτίρια πρέπει να μάθουμε να ζούμε», πρόσθεσε.


Τι λένε οι ειδικοί για τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη

Θανάσης Γκανάς
Καθησυχαστικός για τον πρωινό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης εμφανίστηκε ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1. Όπως εκτίμησε, ήταν η κύρια δόνηση και είχε βάθος περίπου 70 χλμ., ενώ δεν έχει σχέση με τον σεισμό που είχε σημειωθεί τις προηγούμενες ημέρες νότια της Κάσου.

Βασίλης Καραστάθης 
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, ανέφερε πως «με τέτοιο βάθος και απόσταση από τις ακτές, δεν υπάρχει ανησυχία». «Ο σεισμός έγινε στα 60 χιλιόμετρα βάθος, δεν εγκυμονεί κίνδυνο. Η απόσταση από το Λασίθι είναι σημαντική και η μετασεισμική ακολουθία αναμένεται ασθενής ή και ανύπαρκτη», τόνισε ακόμα, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN. Όπως εξήγησε ο κ. Καραστάθης, το μεγάλο βάθος της δόνησης προκάλεσε ευρύτερη αίσθηση, ακόμη και στην Αττική, αλλά δεν σημαίνει αυξημένο κίνδυνο.

«Περιμέναμε να βγει αναθεωρημένη λύση, είναι 60 χλμ. το βάθος και δεν εγκυμονεί κίνδυνο με τέτοιο βάθος και σε τόσα χιλιόμετρα μακριά από το Λασίθι και τις ακτές. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Θα κοιτάξουμε και τη μετασεισμική ακολουθία, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι έντονη. Με αυτά τα χαρακτηριστικά του σεισμού δεν περιμένουμε κάποια μετασεισμική ακολουθία. Δεν χρειάζεται να υπάρχει ανησυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραστάθης. «Όταν είναι μεγάλος το βάθος ανοίγει η απόσταση, γι' αυτό έγινε αισθητός στην Αττική και ήταν αρκετά μεγάλου μεγέθους», πρόσθεσε.

Ευθύμης Λέκκας
Θετικό γεγονός χαρακτήρισε το μεγάλο εστιακό βάθος του σεισμού στην Κρήτη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο ΕΡΤNews.

«Το μέγεθος του σεισμού είναι αρκετά μεγάλο. Βέβαια, είναι στον υποθαλάσσιο χώρο στη λεγόμενη οπίσθιο τάφρο, δεν είναι πάνω στο τόξο, είναι στην τάφρο. Είναι ένα μέγεθος αρκετά μεγάλο, το οποίο έγινε εντονότατα αισθητό σε όλη τη βόρεια Κρήτη. Βεβαίως δεν ξέρουμε ακόμα αν υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις ή όχι αυτή τη στιγμή και το υπουργείο βρίσκεται σε μία διαρκή συλλογή πληροφοριών. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες μεγάλες βλάβες στην περιοχή. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, επειδή το επίκεντρο είναι στον υποθαλάσσιο χώρο και είναι αρκετά μακριά από την Κρήτη, νομίζω ότι οι επιπτώσεις από αυτόν τον σεισμό θα είναι περιορισμένες», είπε χαρακτηριστικά.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος

«Σφοδρός σεισμός μεγέθους 6,1 και βάθους περίπου 70 χλμ. στην κρητική θάλασσα. Ευτυχώς, το βάθος και η απόσταση από το νησί αποτέλεσαν και πάλι ασπίδα προστασίας. Έγιναν μερικοί μικροί μετασεισμοί, θα γίνουν λίγοι ακόμα αλλά αβλαβείς. Μαζί με τον προ ημερών παρόμοιο σεισμό στην Κάρπαθο δείχνουν ότι η περίοδος σεισμικής ύφεσης-άπνοιας, που επικρατούσε στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2021, έληξε. Μετά το σεισμό της Καρπάθου έγραψα ότι οι γεωδυναμικές του συνέπειες θα είναι σημαντικές. Πράγματι, εκείνος ξεκλείδωσε το ανατολικό ελληνικό σεισμικό τόξο διεκολύνοντας την προέλαση και καταβύθιση της μεσογειακής λιθόσφαιρας κάτω από την κρητική θάλασσα δίνοντας τον σημερινό σεισμό. Οι γεωδυναμικές συνέπειες μάλλον θα συνεχιστούν, αλλά όχι από την ίδια εστία. Το μελετάμε», έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.