Ως «καμπανάκι» για την πολιτεία και τους επιστήμονες, μολονότι δεν είναι ανησυχητικός, χαρακτηρίζει ο Κώστας Συνολάκης τον ισχυρό σεισμό 6,1 Ρίχτερ που αναστάτωσε το πρωί την Κρήτη, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου και στην περιοχή της Αλικαρνασσού. Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ακαδημαϊκός αναφέρθηκε στη δόνηση σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, λέγοντας πως είναι αναγκαία η χαρτογράφηση του βυθού στην περιοχή. Παράλληλα ο Κώστας Συνολάκης εξέφρασε και πάλι την πεποίθησή του ότι το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει κάποια στιγμή ακόμα και σεισμό 8 Ρίχτερ, τονίζοντας ότι «κάποια στιγμή θα έχουμε μπροστά μας έναν τέτοιο σεισμό, αλλά κανένας δεν ξέρει πότε».

*Διαβάστε: Σεισμός στην Κρήτη: Βίντεο-ντοκουμέντο με το εκκωφαντικό βουητό που "πάγωσε" τους κατοίκους

Συνολάκης: Δεν ανησυχώ για τον σεισμό στην Κρήτη, είναι όμως «καμπανάκι» για την πολιτεία και τους επιστήμονες

Όπως και υπογράμμισε στον Θάνο Σιαφάκα, «αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχουμε έναν σεισμό που έχει μέγεθος 6,1 και είναι σε ένα σημείο το οποίο γενικά τα ρήγματα είναι αχαρτογράφητα. Από αυτή την πλευρά, ναι μεν ο σεισμός αυτός καθεαυτός δεν είναι ανησυχητικός, από την άλλη πλευρά, όμως, δεν έχουμε κάνει χαρτογράφηση του βυθού στην περιοχή σε τέτοια ανάλυση, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε ποια είναι τα ρήγματα και τι δυναμικό έχουν. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι η ανάγνωση που κάνω είναι ότι αυτός ο σεισμός είναι ένα καμπανάκι για την πολιτεία και για τους επιστήμονες. Οι μεν επιστήμονες νομίζω έχουμε κάνει τη δουλειά μας. Προσπαθούμε, λέμε δηλαδή στην πολιτεία ότι χρειάζεται χαρτογράφηση και εγρήγορση, αλλά είναι ένα καμπανάκι ότι τέτοιοι σεισμοί μπορούν να γίνουν και ότι αυτοί οι σεισμοί, ακόμα και στο βάθος που έγινε ο σεισμός, μπορεί να προξενήσουν ζημιές και στις πόλεις μας».

Συνολάκης: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει κάποια στιγμή ακόμα και 8 Ρίχτερ

Και συμπλήρωσε «Βεβαίως. Και επιμένω στα 8 Ρίχτερ. Μακάρι να ήταν η δική μου η άποψη μόνο και μακάρι να αποδειχθεί λάθος, αλλά έχουν γίνει στο παρελθόν στη νότια Κρήτη πολύ μεγάλοι τέτοιοι σεισμοί (…). Στο ελληνικό τόξο νότια της Κρήτης, το οποίο είναι μια σεισμογενής ζώνη η οποία ξεκινάει νότια από τη Ρόδο, περνάει νότια από την Κρήτη, πάει δυτικά από την Πελοπόννησο και περνάει δυτικά από τα Επτάνησα, γι’ αυτό και λέγεται τόξο, διότι, αν το σκεφτείτε, είναι σαν μια μεγάλη καμπύλη, σαν ένα τόξο. Και αυτό είναι το όριο των πλακών μεταξύ της αφρικανικής και της ευρωπαϊκής πλάκας. Και γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν έχει κάνει τόσο μεγάλους σεισμούς. Και όπως έχω πει, δεν είναι δικές μου αυτές οι εκτιμήσεις. Είναι της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Είναι ότι τέτοιοι μεγάλοι σεισμοί γίνονται κατά μέσον όρο κάθε 600 με 800 χρόνια. Αυτά είναι στατιστικά δεδομένα. Δηλαδή, κάποια στιγμή θα έχουμε μπροστά μας έναν τέτοιο σεισμό, αλλά κανένας δεν ξέρει πότε (…). Επιμένω, λοιπόν, στην τοποθέτησή μου ότι το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει ακόμη και 8 Ρίχτερ. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό το πράγμα, για τις δυνατότητές του. Η αμφιβολία είναι για το πόσο, το πότε θα γίνει και το πόσο ακριβώς μεγάλος θα είναι ο σεισμός».