Ολοένα και περισσότερες ζημιές μετρά η Κρήτη μετά τα 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το νησί, προσώρας ωστόσο οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την εξέλιξη του φαινομένου. Πολλά κτίρια του νησιού παρουσιάζουν προβλήματα, τη στιγμή που έχουν καταγραφεί πτώσεις σοβάδων και μπαλκονιών σε παλιά και νεότερα κτίρια. Έντρομοι ξύπνησαν οι κάτοικοι της Κρήτης μετά τον σεισμό μεγέθους 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 06:19 τα ξημερώματα με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του νησιού. Η δόνηση στην Κρήτη ήταν σύντομη, αλλά ισχυρή, ενώ ένας εκκωφατικός θόρυβος που ακολούθησε τη δόνηση σκόρπισε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία. Οι πρώτες στιγμές ήταν γεμάτες αβεβαιότητα και ένταση. Παρά την ισχύ της δόνησης, δεν καταγράφηκαν σοβαροί τραυματισμοί ή σημαντικές ζημιές. Οι τοπικές Αρχές προχώρησαν σε ελέγχους σε δημόσια κτίρια και σχολεία, ενώ κάποιες υπηρεσίες λειτούργησαν προληπτικά με καθυστέρηση.
Πάντως, από τις πρώτες στιγμές, δεκάδες κάμερες ασφαλείας και κινητά τηλέφωνα κατέγραψαν το σοκ των κατοίκων, τις αντιδράσεις ζώων και τη δυναμική της δόνησης, σε αυλές, καταστήματα, σπίτια, πισίνες και επαγγελματικούς χώρους. Το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από βίντεο, με ένα από αυτά να έχει αναρτηθεί από τον Μιχάλη Πιτσικάκη, ιδιοκτήτη γραφείου τελετών στην Κρήτη, που δείχνει μια νεκροφόρα να ταλαντεύεται έντονα κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης.
Απίστευτο βίντεο του σεισμού στην Κρήτη: Νεκροφόρα ταλαντεύεται από τη δόνηση
Σεισμός στην Κρήτη: H εκτίμηση Συνολάκη
Ως «καμπανάκι» για την πολιτεία και τους επιστήμονες, μολονότι δεν είναι ανησυχητικός, χαρακτηρίζει ο Κώστας Συνολάκης τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου και στην περιοχή της Αλικαρνασσού. Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ακαδημαϊκός αναφέρθηκε στη δόνηση σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, λέγοντας πως είναι αναγκαία η χαρτογράφηση του βυθού στην περιοχή. Παράλληλα, ο Κώστας Συνολάκης εξέφρασε και πάλι την πεποίθησή του ότι το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει κάποια στιγμή ακόμα και σεισμό 8 Ρχτερ, τονίζοντας ότι «κάποια στιγμή θα έχουμε μπροστά μας έναν τέτοιο σεισμό, αλλά κανένας δεν ξέρει πότε».
Και συμπλήρωσε: «Βεβαίως. Και επιμένω στα 8 Ρίχτερ. Μακάρι να ήταν η δική μου η άποψη μόνο και μακάρι να αποδειχθεί λάθος αλλά έχουν γίνει στο παρελθόν στη νότια Κρήτη πολύ μεγάλοι τέτοιοι σεισμοί (…). Στο ελληνικό τόξο νότια της Κρήτης, το οποίο είναι μια σεισμογενής ζώνη η οποία ξεκινάει νότια από τη Ρόδο, περνάει νότια από την Κρήτη, πάει δυτικά από την Πελοπόννησο και περνάει δυτικά από τα Επτάνησα, γι’ αυτό και λέγεται τόξο, διότι, αν το σκεφτείτε, είναι σαν μια μεγάλη καμπύλη, σαν ένα τόξο. Και αυτό είναι το όριο των πλακών μεταξύ της αφρικανικής και της ευρωπαϊκής πλάκας. Και γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν έχει κάνει τόσο μεγάλους σεισμούς. Και όπως έχω πει, δεν είναι δικές μου αυτές οι εκτιμήσεις. Είναι της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Είναι ότι τέτοιοι μεγάλοι σεισμοί γίνονται κατά μέσον όρο κάθε 600 με 800 χρόνια. Αυτά είναι στατιστικά δεδομένα. Δηλαδή, κάποια στιγμή θα έχουμε μπροστά μας έναν τέτοιο σεισμό, αλλά κανένας δεν ξέρει πότε (…). Επιμένω, λοιπόν, στην τοποθέτησή μου ότι το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει ακόμη και 8 Ρίχτερ. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό το πράγμα, για τις δυνατότητές του. Η αμφιβολία είναι για το πόσο, το πότε θα γίνει και το πόσο ακριβώς μεγάλος θα είναι ο σεισμός».
Σεισμός στην Κρήτη: Χωρίς προβλήματα η Κνωσός
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κ. Βάσω Συθιακάκη, ανέφερε στο Cretalive ότι ο χώρος της Κνωσούελέγχθηκε στις 6.30 το πρωί και δεν είχε διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα λόγω του σεισμού. Στο σημείο, ούτως ή άλλως, υπάρχει συνεργείο με συντηρητές και μηχανικούς.
Σύμφωνα με την ίδια, στο Μουσείο Μεσαράς, και άλλα μουσεία και μνημεία της αρμοδιότητας της εφορείας δεν σημειώθηκαν προβλήματα. Στη συλλογή Μαλεβιζίου μετακινήθηκαν αντικείμενα, χωρίς όμως να υποστούν φθορές.
Αύριο, Παρασκευή 23/05, ειδικό κλιμάκιο της υπηρεσίας θα πραγματοποιήσει έλεγχο στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου.
Στους δρόμους οι κάτοικοι
Σε πολλές γειτονιές του Ηρακλείου και άλλων περιοχών, οι πολίτες βγήκαν από τα σπίτια τους και μαζεύτηκαν σε ανοιχτούς χώρους, προσπαθώντας να καταλάβουν τι συνέβη. Οι πρώτες στιγμές ήταν γεμάτες αβεβαιότητα και ένταση. Παρά την ισχύ της δόνησης, δεν καταγράφηκαν σοβαροί τραυματισμοί ή σημαντικές ζημιές. Οι τοπικές Αρχές προχώρησαν σε ελέγχους σε δημόσια κτίρια και σχολεία, ενώ κάποιες υπηρεσίες λειτούργησαν προληπτικά με καθυστέρηση. Ωστόσο, ο ψυχολογικός αντίκτυπος σε αρκετούς κατοίκους ήταν αισθητός, με πολλούς να δηλώνουν ότι «δεν έχουν ξανακούσει τέτοιον ήχο» κατά τη διάρκεια σεισμού.
Βίντεο-ντοκουμέντο με τον εκκωφαντικό ήχο από τον σεισμό στην Κρήτη
Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media αποτυπώνει με ανατριχιαστική ακρίβεια τη στιγμή του σεισμού. Το στοιχείο που ξεχωρίζει δεν είναι μόνο η εικόνα, αλλά κυρίως ο ήχος: ένας εκκωφαντικός θόρυβος που συνοδεύει τη δόνηση, γεμίζει τον χώρο και προκαλεί ανατριχίλα σε όποιον το παρακολουθήσει. Το απότομο βούισμα, που διακόπτει τη σιωπή της νύχτας, λειτουργεί σχεδόν σαν προειδοποίηση. Είναι εκείνη η στιγμή που η φύση φωνάζει, πριν καν ο εγκέλαδος φανερωθεί πλήρως.
Το βίντεο αυτό, πέρα από ντοκουμέντο, αποτελεί και υπενθύμιση του πόσο ξαφνικά και έντονα μπορεί να εκδηλωθεί ένα φυσικό φαινόμενο. Δεν είναι μόνο το κούνημα. Είναι ο ήχος. Η ένταση. Το δευτερόλεπτο που όλα αλλάζουν.
Εκτεταμένες ζημιές από τον σεισμό στην Κρήτη
Σύμφωνα με το Creta24, στο κέντρο της πόλης καταγράφηκαν σειρά από καταρρεύσεις τμημάτων κτιρίων μετά τον σεισμό. Το παλιό κτίριο του ΕΦΚΑ στον Άγιο Μηνά υπέστη σοβαρές φθορές, με μεγάλα τμήματα σοβάδων να έχουν πέσει στο εσωτερικό του, ενώ εμφανίστηκαν και επικίνδυνες ρωγμές στη δομή του.
Επικίνδυνες καταρρεύσεις σε κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου
Στην οδό Πετροπουλάκη τμήματα ενός παλιού σπιτιού κατέρρευσαν στον πεζόδρομο μετά τον σεισμό.
Παρόμοια εικόνα παρατηρήθηκε και στην οδό Μονής Καρδιωτίσσης, όπου το προστατευτικό πλέγμα δεν κατάφερε να συγκρατήσει κομμάτια παλιού κτιρίου που έπεσαν στον πεζόδρομο.
Σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν επίσης σε σπίτι στην οδό Αυλώνος, όπου σοβάδες από ένα εμφανώς προβληματικό μπαλκόνι κατέρρευσαν στο πεζοδρόμιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πτώσεις υλικών από τα κτίρια δεν καταγράφηκαν τραυματισμοί. Η ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός στην Κρήτη έπαιξε για μία ακόμη φορά καθοριστικό ρόλο στο να μην υπάρχει μεγάλη κίνηση στους δρόμους της πόλης.
Επικίνδυνα σημεία μετά τον σεισμό στο ιστορικό κέντρο
Ο σεισμός στο Ηράκλειο Κρήτης είχε σοβαρά επακόλουθα στα παλιά σπίτια. Στις οδούς Δρακοπούλου και Πετροπουλάκη, έπεσαν σοβάδες στον δρόμο, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστούν διερχόμενοι πεζοί. Σοβάδες κατέρρευσαν επίσης στην 25ης Αυγούστου από την πρόσοψη του ιστορικού Μεγάρου Κοθρή.
Ιδιαίτερα επικίνδυνα σημεία που εντοπίστηκαν μετά τον σεισμό περιλαμβάνουν:
- Ένα στηθαίο σε μπαλκόνι με σκουριασμένα κάγκελα στην οδό Δρακοπούλου
- Ένα τοιχίο στην οδό Πετροπουλάκη Λέων
- Επικίνδυνα σημεία στην Ι.Μ. Καρδιωτίσσης στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου
Αυξημένος κίνδυνος κατάρρευσης μετά τον σεισμό
Στην οδό Δρακοπούλου στην περιοχή της «Όασης» «κρέμεται» επικίνδυνα το στηθαίο πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων που διασχίζουν το δρόμο. Παρατηρούνται σοβαρές φθορές και φαινόμενα αποσάθρωσης οπλισμένου σκυροδέματος, με τις εικόνες να προκαλούν έντονη ανησυχία. Η ρωγμή στο επικίνδυνο στηθαίο αυξήθηκε σημαντικά από τον σεισμό, ενώ σοβάδες έπεσαν στον δρόμο καθιστώντας αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων.
Παράλληλα σοβάδες έπεσαν από παλιά κτίρια και τοιχία σε οδό κοντά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, δρόμο τον οποίο διασχίζουν καθημερινά αρκετοί πολίτες και παιδιά. Σοβάδες κατέρρευσαν επίσης στην οδό Πετροπουλάκη Λέων, αλλά και στον δρόμο της εκκλησίας Καρδιωτίσσης, αυξάνοντας την ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κρήτη.
Σοβαρές ζημιές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Σημαντικές ζημιές καταγράφηκαν και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Αν και το κτιριακό συγκρότημα θεωρείται αντισεισμικής κατασκευής, υπέστη ζημιές, κυρίως στις εσωτερικές κατασκευές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, όπου κατέρρευσαν εκτεταμένα τμήματα ψευδοροφής, προκαλώντας ζημιές σε οροφές και τοίχους. Ευτυχώς, τη στιγμή του σεισμού δεν βρίσκονταν φοιτητές ή προσωπικό στους χώρους του Τμήματος, γεγονός που απέτρεψε πιθανούς τραυματισμούς.