Η εκπαίδευση ναυαγοσωστών έχει ήδη ξεκινήσει στους παραλιακούς δήμους της Αττικής, ωστόσο η συμμετοχή παραμένει περιορισμένη. Κύριος λόγος είναι η εποχικότητα της απασχόλησης, που διαρκεί μόλις τρεις μήνες – από την 1η Ιουνίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε: 15 εκατ. ευρώ στους δήμους για ναυαγοσώστες από το υπουργείο Εσωτερικών


Ναυαγοσώστες: Αγώνας δρόμου από τους δήμους για τις προσλήψεις

Η υποχρεωτική ναυαγοσωστική κάλυψη για τις οργανωμένες παραλίες ξεκινά την 1η Ιουνίου, και οι δήμοι βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσουν εγκαίρως τις διαδικασίες πρόσληψης και να εξοπλίσουν τους ναυαγοσωστικούς πύργους. Όπως επισημαίνει εκπαιδευτής ναυαγοσωστών, καθυστερήσεις από πλευράς δήμων στην προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών δυσχεραίνουν περαιτέρω την κατάσταση. Ταυτόχρονα, η έλλειψη ναυαγοσωστών είναι έντονη, παρά το γεγονός ότι οποιοσδήποτε ηλικίας 18 έως 60 ετών μπορεί εύκολα να εκπαιδευτεί και να εργαστεί στον τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και οι ευπαθείς ομάδες –όπως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι– επισκέπτονται τις παραλίες κυρίως τις πρωινές και απογευματινές ώρες, το προεδρικό διάταγμα προβλέπει την παρουσία ναυαγοσωστών μόνο μεταξύ 10:00 και 18:00. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, παρά την αναμενόμενη άνοδο της θερμοκρασίας το προσεχές Σαββατοκύριακο –με τον υδράργυρο να φτάνει έως και τους 35 βαθμούς σε πολλές περιοχές–, πολλές παραλίες θα παραμείνουν χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη.