Η ενδοοικογενειακή βία και η κακοποίηση ανηλίκων συνεχίζουν να συγκλονίζουν την ελληνική κοινωνία, με περιστατικά όπως αυτό των δύο μικρών παιδιών στη Λάρισα να αναδεικνύουν την έκταση του προβλήματος. Οι γιατροί διαδραματίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη τέτοιων περιστατικών, καθώς ο νόμος 5090 τους παρέχει την απαραίτητη νομική προστασία για να καταγγέλλουν τους θύτες χωρίς φόβο.



Ο καθοριστικός ρόλος των γιατρών στην αποκάλυψη περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων

Δεκάδες περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων έρχονται στο φως χάρη στην παρέμβαση των γιατρών και άλλων επαγγελματιών. Στη Λάρισα, δύο μικρά αδερφάκια 5 και 6 ετών μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με εμφανή σημάδια κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων εγκαυμάτων από τσιγάρο στο δέρμα τους. Οι γιατροί που τα εξέτασαν αναγνώρισαν αμέσως τα σημάδια ενδοοικογενειακής βίας και ενημέρωσαν τις αστυνομικές αρχές.

Μέχρι πρόσφατα, ωστόσο, πολλοί επαγγελματίες δίσταζαν να αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Γιατροί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί και προπονητές συχνά απέφευγαν να εμπλακούν, καθώς ήταν εκτεθειμένοι σε νομικούς κινδύνους, όπως μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση από τους φερόμενους ως κακοποιητές. Η έλλειψη νομικού πλαισίου προστασίας αποτελούσε σημαντικό εμπόδιο στην αποκάλυψη περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.



Νόμος 5090: Η νομική θωράκιση κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Η κατάσταση άλλαξε ριζικά με την ψήφιση του νόμου 5090 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος θεσπίζει ακαταδίωκτο για τους επαγγελματίες που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Σύμφωνα με το άρθρο 130 του νόμου, οι καταγγέλλοντες: "Δεν εγκαλούνται, δεν ενάγονται, δεν διώκονται πειθαρχικά, δεν απολύονται, ούτε υφίστανται άλλου είδους κυρώσεις ή δυσμενή μεταχείριση, για το περιστατικό που ανέφεραν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, παρά μόνο εάν προέβησαν εν γνώσει τους σε αναληθή αναφορά."

Επιπλέον, ο νόμος προστατεύει τους επαγγελματίες από ψυχοφθόρες εμφανίσεις στο δικαστήριο, καθώς προβλέπει ότι μπορούν να κληθούν ως μάρτυρες κατηγορίας "μόνο αν το έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας δεν αποδεικνύεται με οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο". Αυτή η διάταξη διασφαλίζει ότι οι επαγγελματίες μπορούν να εκτελούν τα καθήκοντά τους χωρίς τον φόβο μακροχρόνιων νομικών διαδικασιών.


Περιπτώσεις που αναδεικνύουν τη σημασία της νομικής προστασίας των γιατρών

Η πρόσφατη υπόθεση στη Λάρισα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποτελεσματικότητας του νέου νομικού πλαισίου. Μετά την κινητοποίηση της 28χρονης γιατρού και των συναδέλφων της που εξέτασαν τα δύο κακοποιημένα αδερφάκια, η 32χρονη μητέρα προφυλακίστηκε και ο σύντροφός της παραδόθηκε στις αρχές.

Τον τελευταίο χρόνο, δεκάδες παρόμοιες υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης ανηλίκων έχουν αποκαλυφθεί χάρη στην παρέμβαση γιατρών που πλέον αισθάνονται προστατευμένοι από το νέο νομικό πλαίσιο. Στο νοσοκομείο Χαλκίδας, εργαζόμενοι ενημέρωσαν τις αρχές όταν ένα 9χρονο κορίτσι μεταφέρθηκε με κολπική αιμορραγία, υποψιαζόμενοι σεξουαλική κακοποίηση. Στη Μυτιλήνη, γιατροί ειδοποίησαν την αστυνομία αφού περιέθαλψαν μια νεαρή λιμενικό που είχε κακοποιηθεί από τον σύντροφό της. Ιδιαίτερα γνωστή είναι η περίπτωση του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα, ο οποίος συνελήφθη για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, όταν ο γιατρός που την εξέτασε ειδοποίησε τις αρχές, αγνοώντας τον ισχυρισμό ότι ο τραυματισμός οφειλόταν σε πτώση από σκάλα.

Ο νόμος 5090 αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης ανηλίκων, παρέχοντας στους επαγγελματίες υγείας και άλλους ειδικούς τα απαραίτητα νομικά εργαλεία για να προστατεύσουν τα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας. Η αυξανόμενη αναφορά τέτοιων περιστατικών δείχνει ότι το νομικό πλαίσιο λειτουργεί αποτελεσματικά, συμβάλλοντας στην προστασία των θυμάτων και στην απόδοση δικαιοσύνης.