Τα μυστικά της επιτυχίας για τη Νεοελληνική Γλώσσα, που αποτελεί μάθημα-κλειδί και στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις για να αποκτήσουν οι υποψήφιοι το πολυπόθητο εισιτήριο για μία θέση στα πανεπιστήμια της χώρας, αποκαλύπτουν στην «Α» έμπειροι καθηγητές. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, στις 30 Μαΐου, αρχίζουν οι Πανελλαδικές για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και μία ημέρα μετά, στις 31 Μαΐου, για τους συμμαθητές τους των Επαγγελματικών Λύκείων (ΕΠΑΛ) - η «πρεμιέρα» γίνεται και για τις δύο κατηγορίες με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. «Τα τελευταία χρόνια μπαίνουν θέματα μεταξύ άλλων που αφορούν το περιβάλλον, τα αρχαία μνημεία, τη φιλαναγνωσία, την αξία της ιστορικής γνώσης», λέει ο Ηρακλής Ζωγράφος, φιλόλογος-ιστορικός και ειδικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ). Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι όποιο θέμα και να ζητηθεί στις Πανελλαδικές, η προς απάντηση ερώτηση σχετίζεται με τους νέους, με τη δράση τους και τις ενέργειές τους. Ο φιλόλογος παρατηρεί ότι η γκάμα των θεμάτων από την οποία επιλέγονται οι ερωτήσεις είναι τεράστια και δεν συνηθίζεται να επαναλαμβάνονται. Όπως λέει, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις συνήθως αποφεύγονται θέματα που άπτονται της επικαιρότητας και μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις ή να οδηγήσουν τους υποψήφιους να εκφέρουν «τη μία ή την άλλη γνώμη για κάποιο ζήτημα».

Τελικές επαναλήψεις

Συνιστά στους υποψήφιους ψυχραιμία και να κάνουν τις τελικές επαναλήψεις τους μελετώντας θέματα τόσο από την Τράπεζα Θεμάτων όσο και από αυτά που έχουν διδαχτεί στα φροντιστήριά τους. Ο κ. Ζωγράφος επισημαίνει ότι λίγες ημέρες πριν από τις εξετάσεις δεν πρόκειται να μάθουν θέματα που δεν έχουν διδαχτεί καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας τους. Εξάλλου, όπως λέει ο φιλόλογος, το αποκαλούμενο μάθημα της

Έκθεσης, όπως το λέγαμε παλαιότερα, χωρίζεται πλέον σε θεωρία και παραγωγή λόγου. Με τη θεωρία οι μαθητές οι οποίοι έχουν μελετήσει όλα τα χρόνια στο λύκειο, όπως διευκρινίζει ο εκπαιδευτικός, μπορούν να κερδίσουν κάποιες μονάδες και έτσι το 12-13 είναι εφικτό για τους περισσότερους, σε αντίθεση με το παρελθόν. Σύμφωνα με την ανάλυση των περσινών βαθμολογικών επιδόσεων η πλειονότητα των υποψηφίων κινήθηκε στην κλίμακα των μέτριων βαθμολογιών έως 13 και δεν είχε τη μεγάλη πτωτική πορεία όπως αυτή στα Μαθηματικά. Βέβαια, μόνο το 1%-2% κινήθηκε σε βαθμολογίες από 18 και πάνω, δηλαδή το «άριστα». Ο κ. Ζωγράφος συμβουλεύει τους υποψήφιους να προσέξουν στην κατανόηση του θέματος, να μην παπαγαλίζουν και «πετούν» εκφράσεις μέσα στο κείμενό τους χωρίς συνοχή, αλλά να γράφουν με ένα συγκεκριμένο ύφος. Επίσης, να διατηρήσουν το χαμόγελό τους, τους γονείς να έχουν το σπίτι καθαρό και ήρεμο και να ετοιμάζουν στους μαθητές το αγαπημένο τους φαγητό. «Είναι γνώρισµα της ελληνικής κοινωνίας να θέλει τα παιδιά της να σπουδάσουν στα ΑΕΙ σε µεγαλύτερο ποσοστό από άλλες χώρες», λέει ο κ. Ζωγράφος, αλλά δεν χρειάζεται άγχος.

Πιθανά προς εξέταση θέματα

Θέµατα που αφορούν την τεχνητή νοηµοσύνη, το περιβάλλον, την παραβατική συµπεριφορά των εφήβων, την οπαδική βία, τη µουσική µε τα αρνητικά πρότυπα της τραπ ή τη µουσική ως µία παγκοσµιοποιηµένη γλώσσα που ενώνει τους νέους συγκαταλέγονται µεταξύ αυτών που µελετούν οι υποψήφιοι, σηµειώνει η Ευαγγελία Καπίτσα, φιλόλογος στον εκπαιδευτικό οργανισµό «Ρόµβος». Επίσης, θέµατα που αφορούν την ασφαλή οδήγηση, τη χρήση εναλλακτικών µέσων µεταφοράς, τον πόλεµο και την ειρήνη αλλά και όσα άπτονται της τέχνης σε όλες τις µορφές της και στο γκράφιτι είναι µεταξύ αυτών των τελευταίων επαναλήψεων των υποψηφίων, λέει η καθηγήτρια. Ακόµη, µελετώνται και πιο θετικά θέµατα, όπως το γέλιο και γιατί απουσιάζει από την καθηµερινότητά µας. Η κυρία Καπίτσα συνιστά ψυχραιµία και ηρεµία στους υποψήφιους, καθώς και καλό φαγητό, σπιτικό, όπως εξηγεί. Επίσης, ο ύπνος είναι απαραίτητος σύµµαχος των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όπως και το πρωινό, το οποίο καλύτερα να είναι το συνηθισµένο για κάθε µαθητή και όχι να γίνονται πειράµατα της τελευταίας στιγµής. Σε ό,τι αφορά τη χρήση κινητού, η φιλόλογος συµβουλεύει τους υποψήφιους να µην το έχουν κοντά τους και αποσυντονίζονται.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή