Ευρυζωνικός σχεδιασμός: Με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης οπτικών ινών στην Ευρωπαϊκή Ένωση τρέχει η Ελλάδα
Αλλάζει και ενισχύεται
Τα προγράμματα, οι δράσεις και οι νέες τεχνολογίες που μπαίνουν στο τραπέζι

Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, έγινε γνωστό ότι συζητήθηκαν το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. 2028- 2034 και ο σχεδιασμός της χώρας για τα οδικά, σιδηροδρομικά και ενεργειακά δίκτυα. Ωστόσο, πίσω από τις κλειστές πόρτες υπήρχε και ένα άλλο, μείζονος σημασίας αντικείμενο που έπεσε στο τραπέζι: ο σχεδιασμός για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της χώρας, με έμφαση στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στο σπίτι (FTTH). «Τα τελευταία χρόνια έχουμε επιλέξει μεθοδικά ως χώρα να επενδύσουμε στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, με στόχο τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σκοπός, κάθε σπίτι, κάθε επιχείρηση να έχει πρόσβαση σε γρήγορη σύνδεση στο Internet. Είναι μια στρατηγική που σχετίζεται τόσο με την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών όσο και με την ανάπτυξη της χώρας. Εχουμε διανύσει μια εξαιρετικά καλή πορεία στον τομέα αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διορθώσουμε, ιδιαίτερα στις σταθερές επικοινωνίες», επισημαίνει μιλώντας στα «Π» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Τονίζει, δε, ότι «από το 2019 μέχρι σήμερα καταφέραμε πάνω από το 50% του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε οπτική ίνα, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, ώστε το 2030 να καλύψουμε το σύνολο της Ελλάδας. Με νέο ευρυζωνικό σχεδιασμό, με δράσεις όπως το Smart Readiness για την αναβάθμιση της «έξυπνης» ετοιμότητας των κτιρίων, που μετρά ήδη 18.910 αιτήσεις, το Gigabit Voucher, με το οποίο χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις και για το οποίο έχουν γίνει ήδη 176.050 αιτήσεις, το WiFi4GR, μέσω του οποίου 2.500 περιοχές θα έχουν διαθέσιμα σημεία WiFi πρόσβασης, με επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, δίνουμε ώθηση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και καθιερωνόμαστε ως τηλεπικοινωνιακός κόμβος».
Επενδύσεις
Μέχρι το 2019, η διείσδυση του FTTH (Fiber To The Home), δηλαδή της οπτικής ίνας απευθείας μέχρι την οικία ή την επιχείρηση του συνδρομητή, ήταν εξαιρετικά περιορισμένη στην Ελλάδα. Από το 2019 κι έπειτα ξεκίνησαν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές FTTH, σηματοδοτώντας τη σταδιακή μετάβαση της χώρας σε δίκτυα επόμενης γενιάς πλήρους οπτικής ίνας. Την τελευταία εξαετία, η Ελλάδα έχει διανύσει μια εντυπωσιακή πορεία στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, όπως τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές. Η χώρα πέτυχε μέσα σε λίγα χρόνια να καλύψει πάνω από το 50% του πληθυσμού με FTTH, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλήρης κάλυψη της επικράτειας προβλέπεται να επιτευχθεί έως το 2030, σύμφωνα με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα έχει διευρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εξασφαλίζοντας ταχύτητες νέας γενιάς σε ολοένα και περισσότερους πολίτες και επιχειρήσεις. Σήμερα, περισσότερες από τις μισές αστικές περιοχές καλύπτονται από FTTH, όπου συγκεντρώνεται περισσότερο από το 50% του μόνιμου πληθυσμού της χώρας, ενώ το δίκτυο αναπτύσσεται σταδιακά στο σύνολο της επικράτειας. H δράση Ultra Fast Broadband (UFBB), με συνολικό προϋπολογισμό 743 εκατ. ευρώ και δημόσια συμμετοχή 300 εκατ., προβλέπει τη μαζική εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών. To Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο βρίσκεται σήμερα υπό αναθεώρηση (για τη χρονική περίοδο 2026-2030) και ανάμεσα στις δράσεις που συμπεριλαμβάνει είναι οι εξής:
-Eως1 Gbps FTTH σε όλη τη χώρα.
-Yποστήριξη τεχνολογιών 5G Standalone & Slicing.
-Eνίσχυση της συνδεσιμότητας μέσω δορυφορικού Internet (Fixed Wireless Access).
-Eγκατάσταση WiFi Hotspots σε περίπου 2.500 δημόσιους χώρους.
Ειδικά για το τελευταίο σημείο, με το έργο WiFi4GR θα δοθεί δωρεάν ευρυζωνική πρόσβαση στο Internet μέσω WiFi Hotspots σε υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους. O προϋπολογισμός του έργου είναι 11.887.096,77 ευρώ. Τα σημεία εγκατάστασης των ασύρματων σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης έχουν υποδειχθεί από τους δήμους και ενδεικτικά αφορούν χώρους συνάθροισης κοινού, αναμονής - μετακίνησης, εκδηλώσεων, σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος κ.ά.
Σχεδιασμός για 280 Δήμους
Μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας 280 δήμοι της χώρας. Το έργο περιλαμβάνει προμήθεια και εγκατάσταση περίπου 5.600 Access Points, τα οποία θα κατανεμηθούν σε περίπου 2.500 περιοχές ασύρματης - WiFi πρόσβασης, σε όλη την επικράτεια. Στην αναθεώρηση του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα ασύρματα δίκτυα, στην αναβάθμιση των κεραιοσυστημάτων και τη διερεύνηση εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί η επικοινωνία με φωνητική υπηρεσία ακόμα και έπειτα από φυσικές καταστροφές, με προτεραιοποίηση κλήσεων και ενίσχυση της ασφάλειας των επικοινωνιών με δεδομένα δικτύου σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία ασφαλών δικτύων αποστολής κρίσιμων δεδομένων, με στόχο την απρόσκοπτη επικοινωνία σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική και Αστυνομία. Η Ελλάδα, παράλληλα, ενισχύει τη διεθνή της θέση με επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών για μεταφορά δεδομένων υψηλής ταχύτητας μεταξύ ηπείρων και χωρών, τα οποία μεταφέρουν το 95% των παγκόσμιων δεδομένων. Επιπροσθέτως, είναι σημαντικά για διασυνδέσεις που αφορούν την εξυπηρέτηση data centers (κέντρα δεδομένων), ενώ η Κρήτη μετατρέπεται σε σημαντικό ψηφιακό ευρωπαϊκό κόμβο. Πέρα από τη συνδεσιμότητα, μπορούν να αξιοποιηθούν και για παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας και της θαλάσσιας ασφάλειας. Το γεγονός αυτό τα καθιστά ως κρίσιμη υποδομή τόσο για την ψηφιακή οικονομία όσο και για την πολιτική προστασία και την εθνική άμυνα.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά