Μεγάλη ανησυχία σε γονείς και κηδεμόνες έχει προκαλέσει η πρακτική ορισμένων Δήμων να προχωρούν στη διενέργεια strep test και να εντοπίζουν τους φορείς του στρεπτόκοκκου Α, οι οποίοι αποτελούν το 10% επί του γενικού πληθυσμού, διεθνώς και στη χώρα μας, τους οποίους, στη συνέχεια, ορισμένοι Δήμοι ονοματίζουν ως “κρούσματα”.

Έτσι, μετά την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, νέα strep test κατέγραψαν, όπως ήταν αναμενόμενο, κι άλλους φορείς του στρεπτόκοκκου σε σχολεία του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης.

Συγκεκριμένα, “κρούσμα” φορέα εντοπίστηκε σε παιδί που φοιτά στο 6ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου, όπως επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ο Δήμος, ενώ η δημοτική αρχή, σε άμεση συνεργασία με τη διεύθυνση του νηπιαγωγείου, προχώρησε άμεσα σε προληπτική... απολύμανση όλων των χώρων της σχολικής μονάδας.

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ στο parapolitika.gr 

Από την δική του πλευρά, την έντονη διαφωνία του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την πρακτική να αναστέλλεται η λειτουργία σχολείων, εξαιτίας της παρουσίας φορειας η κρουσμάτων στρεπτόκοκκου Α, εκφράζει με δηλώσεις του στο parapolitika.gr ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος δηλώνει χαρακτηριστικά ότι “ο Οργανισμός διαφωνεί με την αναστολή της λειτουργίας σχολείων και δεν συστήνει απολυμανσεις χώρων”.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ μας εξηγεί επίσης ότι “ο στρεπτόκοκκος Α ούτε έξαρση παρυσιάζει φέτος στη χώρα μας ούτε επιβιώνει στις επιφάνειες πάνω από μισή ώρα καί, ως εκ τούτου, τα μόνα μέτρα πρόληψης είναι η αυστηρή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, το ευλαβικο πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή ανταλλαγής αντικειμένων, όπως ένα ποτήρι με νερό από όπου έχει πιει ή έχει πιάσει κάποιος άλλος, ιδιαιτέρως στους χώρους των σχολείων”.

Σύμφωνα με όσα τονίζει επίσης στο parapolitika.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και
Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της
Επιστημονικής Επιτροπής του (ΕΟΔΥ), Γκίκας Μαγιορκίνης, “επίφοβη κατάσταση έχουμε σε ένα σχολείο στην περίπτωση κατά την οποία εντοπιστεί δεύτερο ενεργό κρούσμα στρεπτόκοκκου τύπου Α στο χώρο, καθώς και στην περίπτωση κατά την οποία, μαζί με τον στρεπτόκοκκο τύπου Α, κυκλοφορούν στο χώρο ενεργή ανεμευλογιά ή γρίπη ή ταυτόχρονα, ασφαλώς, και ανεμευλογιά και γρίπη”.

Ο καθηγητής Χατζηχριστοδούλου στα ΜΜΕ για διευκρινίσεις

Μάλιστα, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη έχει ήδη επισημάνει αρμοδίως και εγκαίρως την ανάγκη για αποσαφήνιση του θέματος από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, προκειμένου να έχουν έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση οι πολίτες για το θέμα του στρεπτόκοκκου Α.

Αποτέλεσμα των οδηγιών εκ μέρους της Ειρήνης Αγαπηδάκη είναι, μεταξύ άλλων η εμφάνιση του προέδρου του ΕΟΔΥ στα ΜΜΕ της χώρας μας για το θέμα του στρεπτόκοκκου Α.

Οι παιδίατροι συνιστούν ψυχραιμία

Τέλος, από την πλευρά της η παιδίατρος, Όλγα Τζέτζη, δήλωσε μεταξύ άλλων, σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 FM για το θέμα:

“Όχι πανικό, μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο είναι ελαφριά και υπάρχουν warning signs (προειδοποιητικά σημάδια) για τους γονείς. Να τονίσουμε στους γονείς ότι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α εκδηλώνεται κλινικά ως φαρυγγίτιδα ή οστρακιά, δηλαδή φαρυγγίτιδα με συνοδό εξάνθημα στο σώμα, η οποία διαγιγνώσκεται εύκολα κλινικά από τον παιδίατρο και θεραπεύεται με αντιβιοτική αγωγή. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις της διεισδυτικής λοίμωξης, δηλαδή της κυκλοφορίας του μικροβίου στο αίμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μικροβιαιμία ή/και σηψαιμία, και της πρόκλησης σοβαρής νόσησης, αλλά και, ενδεχομένως, θανάτου, και αυτό σε περιστατικά παιδιών οι γονείς των οποίων ζητούν καθυστερημένα ιατρική βοήθεια ή τα παιδιά έχουν ανοσοποιητικό σύστημα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη λοίμωξη για να την καταπολεμήσει εγκαίρως. Έτσι, επί υπόπτων συμπτωμάτων συνιστάται η επικοινωνία με τον παιδίατρο για κλινική εκτίμηση και ο παιδίατρος είναι εκείνος οποίος θα κρίνει την περαιτέρω αντιμετώπιση”.