Σε ένα σκηνικό που θυμίζει έρημο Σαχάρα έχει μετατραπεί η Κρήτητα τελευταία 24ωρα, με το Ηράκλειο να βρίσκεται στο επίκεντρο ενός εντυπωσιακά έντονου φαινομένου μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Η ατμόσφαιρα παραμένει αποπνικτική, ενώ οι εικόνες με τα καλυμμένα από σκόνη σπίτια, αυτοκίνητα και δέντρα κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου.
Οι πυκνές συγκεντρώσεις σκόνης που ήρθαν από την έρημο της Σαχάρας με τους νοτιάδες έχουν καλύψει τα πάντα με ένα παχύ στρώμα καφέ-κόκκινης σκόνης. Το φαινόμενο αποτυπώνεται και στον ουρανό του νησιού, ο οποίος έχει αποκτήσει θολή, θαμπή όψη λόγω των αιωρούμενων μικροσωματιδίων.
Σύμφωνα με το Action24, μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί σοβαρές επιπτώσεις στις γεωργικές καλλιέργειες. Ωστόσο, η ένταση του φαινομένου ανάγκασε τους κατοίκους να κάνουν εκτεταμένες πλύσεις σε αυλές, οχήματα και κατοικίες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική μείωση στα αποθέματα του φράγματος Αποσελέμη, το οποίο καλύπτει μεγάλο μέρος των υδρευτικών αναγκών του Ηρακλείου.
Εντυπωσιακά στοιχεία για την ποσότητα σκόνης στο Ηράκλειο: 21 κιλά σκόνης ανά στρέμμα
Τα ευρήματα που δημοσίευσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας, κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, είναι σοκαριστικά. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media, επιχειρώντας να καθαρίσει τον χώρο έξω από το εργαστήριό του την Κυριακή 25 Μαΐου διαπίστωσε ότι σε έκταση μόλις 12 τετραγωνικών μέτρων είχαν συγκεντρωθεί 250 γραμμάρια σκόνης. «Σκουπίζοντας τα πλακάκια έξω από το εργαστήριο, σε μια έκταση 12 τ.μ., μαζέψαμε σκόνη που ζύγιζε 250 γραμμάρια! Αυτό σημαίνει ότι χθες στο Ηράκλειο έπεσαν λίγο-πολύ 21 κιλά σκόνης ανά στρέμμα!», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στην ίδια ανάρτηση, ο κ. Παραγκαμιάν δημοσιεύει και φωτογραφία της σκόνης μεγεθυσμένης 45 φορές μέσα από στερεοσκόπιο, αποκαλύπτοντας το μικροσκοπικό μέγεθος αλλά και την πυκνότητα των σωματιδίων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.
Επιστημονικά δεδομένα και επιπτώσεις του φαινομένου μεταφοράς αφρικανικής σκόνης
Το φαινόμενο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη δεν είναι πια σπάνιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι συχνότερες μετακινήσεις μαζών σκόνης από την Αφρική προς την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, δημιουργούν νέα δεδομένα, που χρειάζονται περαιτέρω επιστημονική μελέτη και κατάλληλη διαχείριση από τις Αρχές. Οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη για ενημέρωση του πληθυσμού, ειδικά σε περιόδους έντονης μεταφοράς σκόνης, καθώς η έκθεση στα αιωρούμενα μικροσωματίδια μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα για ευπαθείς ομάδες.