Οδηγός αισιοδοξίας από τη "Γενιά Y"
Αποκαλυπτική έρευνα για τη νεότερη γενιά της ελληνικής κοινωνίας
Γεννήθηκε στην Ελλάδα στις αρχές του ’80. Ανήκει στη «Γενιά Y». Το 2025 θα είναι 40-45 ετών. Θα σηκώνει τα βάρη της δημιουργίας, της παραγωγικότητας, της καινοτομίας, του οράματος, θα κληθεί να αναλάβει θέσεις ευθύνης σε μια χώρα με πληθυσμό που γερνάει και, σύμφωνα με τα εφιαλτικά στοιχεία της Eurostat, θα μειώνεται διαρκώς μέχρι το 2060.
Η «Γενιά Y» είναι η νεότερη που υπάρχει σήμερα στον εργασιακό χώρο και μάλλον αυτή με τα περισσότερα εφόδια. Είναι όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1980-2000. Πολλοί εξ αυτών, φυσικά, πηγαίνουν ακόμη σχολείο. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους: Εχουν πολλαπλές ικανότητες, είναι ευπροσάρμοστοι, ανοιχτοί στις προκλήσεις, εξαιρετικά εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και τα νέα μέσα. Τι σκέφτονται, τι σχεδιάζουν, τι ονειρεύονται για την εργασιακή τους ζωή;
Απαντήσεις προσπάθησε να δώσει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σίγουρα χρήσιμη έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Διεξήχθη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών –επιστημονικές υπεύθυνες ήταν οι επίκουρες καθηγήτριες Ειρήνη Νικάνδρου και Λήδα Παναγιωτοπούλου– και είχε την υποστήριξη της εταιρείας kariera.gr.
Σ’ ένα δείγμα 1.070 νέων, ηλικίας 18-30 ετών, φοιτητών και αποφοίτων ΑΕΙ/ΑΤΕΙ από το σύνολο της χώρας, τέθηκαν ερωτήματα που εστιάζουν σε τρία κυρίως πεδία: Στους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή εργοδότη-εταιρείας, στον προσανατολισμό που έχουν οι νέοι σχετικά με την επιλογή της καριέρας τους και στο πώς θέλουν αυτή να εξελιχθεί.
Σε γενικές γραμμές, αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι οι νέοι –ας σημειώσουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανεργία στη «Γενιά Y» φτάνει σε ποσοστό 52%– επιθυμούν ισορροπία στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή, ικανοποιητικές αμοιβές, εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια, ευκαιρίες εξέλιξης. Υπάρχει ένα στοιχείο στην έρευνα που αξίζει περισσότερη προσοχή. Σε ποσοστό άνω του 40% οι νέοι θέλουν να εργαστούν σε περιβάλλον που θα χαρακτηρίζεται από ήθος και στην καριέρα τους θέτουν ως σημαντική προτεραιότητα τη διατήρηση των ηθικών αξιών. Αντιλαμβάνονται τη σημερινή κρίση ως ηθική; Αισθάνονται ότι η έλλειψη ήθους είναι υπεύθυνη για τη διάλυση που βλέπουν γύρω τους; Ισως δεν είναι ασφαλές ένα συμπέρασμα. Ωστόσο, αυτός ο κώδικας αξιών είναι ένας οδηγός αισιοδοξίας. Στο κάτω κάτω, η «Γενιά Y» σύντομα θα κληθεί και να κυβερνήσει.
Η Καθημερινή