Αυτό είναι το καλοκαιρινό ελληνικό ποτό που κάνει καλό στον οργανισμό μας
Τι είναι τα τερπένια
Το συγκεκριμένο καλοκαιρινό ελληνικό ποτό καθαρίζει τις αρτηρίες και προστατεύει το συκώτι

Το ούζο φαίνεται πως κάνει καλό στον ανθρώπινο οργανισμό, καθαρίζοντας τις αρτηρίες και προστατεύοντας το συκώτι, λόγω των συστατικών του. Είναι ένα ποτό που παρασκευάζεται βιομηχανικά από καθαρή αλκοόλη, νερό και αρωματικές ουσίες, με κυρίαρχο το γλυκάνισο.
Διαβάστε: Οι αόρατες αναπηρίες γίνονται ορατές στο TikTok: Δύο νέα κορίτσια μιλούν στα Παραπολιτικά για την αλληλεγγύη και τη συμπερίληψη
Η ονομασία του φημολογείται πως προήλθε από ένα περιστατικό, κατά το οποίο μια ιταλική εμπορική εταιρεία εξήγαγε μια εξαιρετικής ποιότητας παρτίδα τσίπουρου με έντονο άρωμα γλυκάνισου. Στα κιβώτια αναγραφόταν η ένδειξη «USO MASSALIA», που σημαίνει «για χρήση στη Μασσαλία».
Η φράση αυτή καθιερώθηκε ως σήμα ποιότητας και σιγά σιγά επικράτησε, με το «Μασσαλία» να παραλείπεται, και τελικά η ονομασία «ούζο» καθιερώθηκε για να δηλώσει ένα ξεχωριστό, τυποποιημένο ποτό.
Το ούζο περιέχει περίπου 284 θερμίδες, ενώ το χαρακτηριστικό του άρωμα οφείλεται στον γλυκάνισο, ο οποίος περιέχει φυσικές ενώσεις που ονομάζονται τερπένια. Αυτές είναι υπεύθυνες για το άρωμα τόσο του φυτού όσο και του ποτού.
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα τερπένια παρουσιάζουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα, συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων και των ιστών από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαφόρων μορφών καρκίνου, πρόωρης γήρανσης του δέρματος, σκλήρυνσης κατά πλάκας κ.ά.
Επιπλέον, τα τερπένια έχουν την ικανότητα να εμποδίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερίνης («κακής» χοληστερίνης), γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.
Πειραματικές μελέτες έδειξαν ακόμη πως τα τερπένια προσφέρουν προστασία στο ήπαρ, έχουν δράση κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού σημαντικού παράγοντα για την εμφάνιση γαστρικών ελκών και μπορούν να συμβάλουν στην ανακούφιση ασθενών με νόσο του Crohn, μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τη συνολική τους κατάσταση.
Διαβάστε: Οι αόρατες αναπηρίες γίνονται ορατές στο TikTok: Δύο νέα κορίτσια μιλούν στα Παραπολιτικά για την αλληλεγγύη και τη συμπερίληψη
Ούζο: Από πού προήλθε η ονομασία του
Η ονομασία του φημολογείται πως προήλθε από ένα περιστατικό, κατά το οποίο μια ιταλική εμπορική εταιρεία εξήγαγε μια εξαιρετικής ποιότητας παρτίδα τσίπουρου με έντονο άρωμα γλυκάνισου. Στα κιβώτια αναγραφόταν η ένδειξη «USO MASSALIA», που σημαίνει «για χρήση στη Μασσαλία». Η φράση αυτή καθιερώθηκε ως σήμα ποιότητας και σιγά σιγά επικράτησε, με το «Μασσαλία» να παραλείπεται, και τελικά η ονομασία «ούζο» καθιερώθηκε για να δηλώσει ένα ξεχωριστό, τυποποιημένο ποτό.
Το ούζο περιέχει περίπου 284 θερμίδες, ενώ το χαρακτηριστικό του άρωμα οφείλεται στον γλυκάνισο, ο οποίος περιέχει φυσικές ενώσεις που ονομάζονται τερπένια. Αυτές είναι υπεύθυνες για το άρωμα τόσο του φυτού όσο και του ποτού.
Τι είναι τα τερπένια που περιέχονται στο ούζο
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα τερπένια παρουσιάζουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα, συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων και των ιστών από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαφόρων μορφών καρκίνου, πρόωρης γήρανσης του δέρματος, σκλήρυνσης κατά πλάκας κ.ά.Επιπλέον, τα τερπένια έχουν την ικανότητα να εμποδίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερίνης («κακής» χοληστερίνης), γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.
Πειραματικές μελέτες έδειξαν ακόμη πως τα τερπένια προσφέρουν προστασία στο ήπαρ, έχουν δράση κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού σημαντικού παράγοντα για την εμφάνιση γαστρικών ελκών και μπορούν να συμβάλουν στην ανακούφιση ασθενών με νόσο του Crohn, μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τη συνολική τους κατάσταση.