Από σήμερα, Πέμπτη (26/6) συνθήκες καύσωνα επικρατούν σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τη μέγιστη θερμοκρασία να αναμένεται στους 39-40°C το μεσημέρι της Πέμπτης (26/06), σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Καιρός: Πού θα ''χτυπήσει'' ο καύσωνας 

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που επικρατεί στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη θα έχει αποτέλεσμα την μεταφορά θερμών αερίων μαζών προς τη χώρα μας, ενώ σύμφωνα με χάρτες που παρουσιάζει το meteo.gr, η θερμοκρασία σε ύψος 1.500 μέτρων αναμένεται να είναι κατά τόπους έως και 10-12 °C υψηλότερη από τα κανονικά επίπεδα.

xartis-kafsona1


Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο «κόκκινο» 

Αύριο, Παρασκευή (27/06) η θερμοκρασία θα φτάσει κατά τόπους τους 41-42°C, ενώ και το Σάββατο (28/06) η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι στην περιοχή των 39-40°C. Μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Κυριακή (29/06), οπότε η μέγιστη δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 34-35 °C και μόνο στα δυτικά τμήματα της χώρας θα φτάσει κατά τόπους τους 37-38°C.

Σύμφωνα με το meteo.gr, αποτέλεσμα των πολύ υψηλών θερμοκρασιών θα είναι η πολύ υψηλή ή ακραία θερμική επιβάρυνση σε πολλές περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, με βάση το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM, ακραία θερμική επιβάρυνση και σχετική επικινδυνότητα αναμένεται την Πέμπτη (25/06) σε τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ πολύ υψηλή θερμική επιβάρυνση θα υπάρχει και σε τμήματα της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου.

Την Παρασκευή (27/06) ακραία θερμική επιβάρυνση αναμένεται σε περιοχές της Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Πελοποννήσου και νησιών Ανατολικού Αιγαίου, ενώ πολύ υψηλή θερμική επιβάρυνση αναμένεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ακολουθούν χάρτες με την απόκλιση της θερμοκρασίας σε ύψος 1.500 μέτρων από τη μέση τιμή της περιόδου 1979-2010 για το μεσημέρι της Πέμπτης (26/06), καθώς και με τη θερμική επιβάρυνση και σχετική επικινδυνότητα που αναμένεται σήμερα, Πέμπτη (26/06) και αύριο, Παρασκευή (27/06).

xartis-kafsona2
xartis-kafsona3

O καιρός, αύριο Παρασκευή (27/6)

Γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, όμως το μεσημέρι - απόγευμα κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα βόρεια θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μικρής διάρκειας καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο, την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα τους 36 με 38 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός το Σάββατο (28/6)

Στη Μακεδονία και τη Θράκη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές και το μεσημέρι - απόγευμα κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή (29/6)

Στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Ο καιρός τη Δευτέρα (30/6)

Στην ανατολική χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά τμήματα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.