Ικανοποίηση των Αθηνών για τη συμφωνία των «5+1» με τον Ιράν
Αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Την ικανοποίησή της για την επίτευξη συμφωνίας επί των βασικών παραμέτρων ενός Κοινού Συνεκτικού Σχεδίου Δράσεως, αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εξέφρασε η Αθήνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία διαβιβάστηκαν επίσης τα συγχαρητήρια προς τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών που συμμετείχαν σε αυτήν την προσπάθεια (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία και Ιράν, καθώς και στην κυρία Federica Mogherini, εκ μέρους της ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, η επίτευξη της συμφωνίας αυτής, με όλους τους σημαντικούς παίκτες της διεθνούς πολιτικής/διπλωματικής σκηνής, που χαλαρώνει λίγο τα μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον του Ιράν, έρχεται στην πιο κατάλληλη στιγμή για την Αθήνα, καθώς είχε ξεκινήσει έστω και σε χαμηλό επίπεδο και ατύπως, μία διαδικασία προσεγγίσεως με το Ιράν για οικονομικούς λόγους, που είχε αρχικώς επικριθεί, ενώ τώρα φαίνεται να «δικαιώνεται».
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έχει ως εξής: «Χαιρετίζουμε τη συμφωνία που επετεύχθη, χθες στη Λωζάννη της Ελβετίας, μεταξύ της Ομάδας 5+1 και του Ιράν, για τις βασικές παραμέτρους ενός Κοινού Συνεκτικού Σχεδίου Δράσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία πλαίσιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μία συνολική, τελική συμφωνία, η οποία θα ενισχύσει τη διεθνή ασφάλεια και θα επιτείνει τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Αυτό που έχει τώρα μεγάλη σημασία είναι να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, έχοντας ως μακροπρόθεσμη προοπτική την άρση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. Εκφράζουμε συγχαρητήρια στους Υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γερμανίας και του Ιράν, καθώς και στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Federica Mogherini, για τις άοκνες προσπάθειές τους με σκοπό την επίτευξη αυτής της συμφωνίας».
Λ.Σ.Μ.