Πολύ κοντά στην επέτειο του χαµού του µικρού Παναγιωτάκη προβλέπεται πως θα πέσουν και οι τίτλοι τέλους στο πολύκροτο σίριαλ της Αµαλιάδας, την υπόθεση του θανάτου συνολικά πέντε παιδιών και της διαφαινόµενης απόπειρας σε βάρος ακόµα ενός. Η σοκαριστική ιστορία, µε βασικό πρόσωπο την 25χρονη πια Ειρήνη Μουρτζούκου, βαδίζει προς το τέλος της, µε δεδοµένο πως η ΕΛ.ΑΣ. έπραξε όλα όσα ήταν εφικτό να γίνουν. Όπως αναφέρουν έµπειροι αξιωµατικοί της στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η υπόθεση είναι ξεκάθαρα στα χέρια των επιστηµόνων. Σηµειώνουν, δε, πως αποτελεί θέµα ωρών για τους ίδιους η παραποµπή των σχετικών διαβιβαστικών στην αρµόδια Εισαγγελία, άµα τη αφίξει των έκτακτων γνωµατεύσεων που αποµένουν για τη συµπλήρωση των σχετικών φακέλων. «Τα προσχέδια είναι έτοιµα», σηµειώνουν λακωνικά αξιωµατικοί του Ανθρωποκτονιών, καθώς, στο πλαίσιο της τριπλής προκαταρκτικής, όλες οι πράξεις εκπληρώθηκαν και έχουν συνταχθεί προς ενηµέρωση της Εισαγγελίας. Είναι ενδεικτικό πως µέσα σε διάστηµα λίγων εβδοµάδων το πλέον επιτυχηµένο τµήµα της ∆ιεύθυνσης Αντιµετώπισης Οργανωµένου Εγκλήµατος συνέλεξε περί τις 80 καταθέσεις σε Αµαλιάδα, Πύργο, Πάτρα και άλλες περιοχές, ενώ αξιοσηµείωτο είναι το γεγονός πως η 25χρονη δεν έχει κληθεί για κατάθεση.

Υπόθεση Αμαλιάδας: Τέσσερις εκθέσεις αναμένουν οι Αρχές

Σαφώς και οι µαρτυρίες δεν επαρκούν για να δέσουν µια υπόθεση τόσο περίπλοκη όπως εξελίχθηκε η υπόθεση «Μουρτζούκου». Γι’ αυτό και οι Αρχές αναµένουν τέσσερις εκθέσεις από τις συνολικά οκτώ που είχαν παραγγείλει από τέσσερις ανεξάρτητους επιστήµονες (παθολογοανατόµους κ.ά.), όπως επίσης την τοποθέτηση τριµερούς επιτροπής αναφορικά µε την υπόθεση του µικρού Παναγιώτη.

Κατά πως φαίνεται, ο Ιούλιος αναµένεται «καυτός» και ανεπίσηµα γίνεται πλέον σαφές ότι το χάος της υπερπληροφόρησης και τα τηλεοπτικά «ήξεις, αφήξεις» θα µπουν σε οργανωµένη τάξη ενώπιον της ∆ικαιοσύνης. Αν και κανείς δεν επιβεβαιώνει επίσηµα το σενάριο της εγκληµατικής ενέργειας, καθώς δεν θέλει να προδικάσει ή να προοιωνιστεί επιστηµονικές τοποθετήσεις και εισαγγελικές αποφάσεις, θεωρείται πως η άσκηση ποινικών διώξεων είναι κάθε άλλο παρά απίθανη.

Σηµειώνεται πως το Ανθρωποκτονιών της ∆ΑΟΕ είχε λάβει παραγγελία για τρεις προκαταρκτικές. Η µία αφορούσε το αδελφάκι της Ειρήνης Μουρτζούκου, το οποίο και «έσβησε» το 2014, η άλλη τον µικρό Παναγιωτάκη, που απεβίωσε τον Αύγουστο του 2024, και µια τρίτη η οποία αφορά τους θανάτους (2019, 2021-2023) των δύο παιδιών της Ειρήνης Μουρτζούκου, του παιδιού της (πρώην) φίλης της, Κατερίνας, αλλά και τον παρ’ ολίγον χαµό ακόµα ενός κοριτσιού.

Αλλαγή στάσης από την Ειρήνη Μουρτζούκου 

Όλα τα παραπάνω συµβαίνουν αθόρυβα πίσω από µια σχετικά αναµενόµενη αλληλουχία συµβάντων µεταξύ των πρωταγωνιστών αυτής της µπερδεµένης υπόθεσης. Από τη µια, τα προ εβδοµάδων πανηγύρια της 25χρονης Μουρτζούκου (όταν ενηµερώθηκε πρώιµα και ίσως λανθασµένα για τα αίτια του χαµού του µικρού Παναγιώτη), τα οποία διαδέχτηκε η κατήφεια στο άκουσµα της νέας εισαγγελικής παρέµβασης, που την έθετε στη θέση της υπόπτου. Αξιοσηµείωτη, δε, είναι η νέα και δηµόσια επιθετική ρητορική της, µε την οποία βάλλει κατά πάντων, όµως µε διαφορετική ένταση. Στο επίκεντρο είναι η µητέρα της, Πόπη Αναγνωστοπούλου, ενώ πυρά… τροχιοδεικτικά εξαπολύει και προς τη µητέρα του µικρού Παναγιώτη, Πόπη. Από την άλλη πλευρά, προκάλεσε εντύπωση το γεγονός πως η τελευταία κατονόµασε on camera την 25χρονη ως πιθανή υπαίτια για τον χαµό του µικρού Παναγιώτη.

Σηµειώνεται, όµως, πως η εν λόγω γυναίκα, τόσο δηµοσίως όσο και ιδιωτικώς, στο πλαίσιο προανακριτικών διαδικασιών έχει αλλάξει στάση τουλάχιστον τρεις φορές.


Πασχίζει να κληθεί για κατάθεση 

Συµπληρώνεται, πάντως, πως η 25χρονη φερόµενη ως ύποπτη πασχίζει µε επικοινωνιακά και ριψοκίνδυνα άλµατα να προκαλέσει τις αστυνοµικές Αρχές προκειµένου να κληθεί για κατάθεση. Κάτι τέτοιο δεν έχει συµβεί, παρά το γεγονός πως η ίδια δεν διστάζει δηµοσίως να διαφηµίζει τις «συγκλονιστικές αποκαλύψεις» γύρω από τις υποθέσεις, αλλά και τη φερόµενη εµπλοκή άλλων, εξίσου προβεβληµένων προσώπων, σαν να προδικάζει όµως και δική της -πιθανώς δυσχερή στο µέλλον- θέση. Μέσα σε αυτή την ατέρµονη αλληλουχία παραδοξοτήτων, η συνήγορός της, Βούλα ∆ηµητριάδου, αφήνει να εννοηθεί πως εξετάζει σοβαρά την παραίτησή της, µε πρόσχηµα την αδυναµία συντονισµού και επικοινωνίας µε την εντολέα της.

Ανάµεσα, πάντως, σε όλα τα παραπάνω, εντελώς «στα ψιλά» περνά δικαστική υπόθεση που εµπλέκει τον γεωργιανής καταγωγής σύζυγο -στα χαρτιά- της 25χρονης. Ο µυστηριώδης άνδρας βρίσκεται ανάµεσα σε σχεδόν 30 άτοµα που βαρύνονται µε πληµµεληµατικού χαρακτήρα κατηγορίες, οι οποίες αφορούν «φάµπρικα λευκών γάµων», µε σκοπό την εξασφάλιση νοµιµοποιητικών εγγράφων για την παραµονή αλλοδαπών στη χώρα µας. Η δίκη αυτή πήρε αναβολή για τον προσεχή ∆εκέµβριο, εντελώς ανεξάρτητη δικογραφικά µε τις συγκεκριµένες υποθέσεις, και µέχρι τότε θεωρείται βέβαιο πως η φαντασία των αυτόκλητων ντετέκτιβ θα οργιάσει.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά