Απέραντη θλίψη σκόρπισε ο θάνατος του 72χρονου κρηνοτρόφου από αιμορραγικό πυρετό, έπειτα από τσίμπημα τσιμπουριού. «Εμφάνισε δυσφορία και πυρετό. Πήγε να κάνει εξετάσεις ο άνθρωπος και αμέσως τον διασωλήνωσαν και τον έβαλαν στη ΜΕΘ. Οι γιατροί μάς είπαν ότι το κόλλησε πιθανότατα από τσιμπούρι. Δεν τους έδωσαν μία σαφή απάντηση αν το τσίμπημα έγινε στο χέρι ή το πόδι», λέει φίλος του 72χρονου από την Ελασσόνα. Από τον άτυχο άνδρα κόλλησε και η γιατρός που τον εξέτασε πρώτη στο νοσοκομείο. Η 54χρονη υγειονομικός εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο απύρετη και σε καλή κατάσταση.

Διαβάστε: Αιμορραγικός Πυρετός Κριμαίας-Κονγκό: Τι είναι, πότε να ανησυχήσετε - Όλα τα μέτρα πρόληψης



«Νοσηλεύεται στην παθολογική κλινική, σε ειδικό θάλαμο και είναι καλά. Δεν έχει πυρετό. Αλλά και στους 25 και πλέον συναδέλφους που βρίσκονται σε επιτήρηση, σε καραντίνα. Φανταστείτε τώρα την αγωνία αυτών των συναδέλφων που ξέρουν ότι αυτή η αρρώστια είναι ύπουλη και με μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας–Κονγκό: Ελέγχονται 25 άτομα

Κανένα από τα 25 συνολικά άτομα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των υγειονομικών Αρχών δεν έχει εμφανίσει προς το παρόν συμπτώματα. Υπό παρακολούθηση βρίσκονται για δεύτερη βδομάδα και οι στενές επαφές του άτυχου κτηνοτρόφου, διαψεύδοντας πάντως ότι βρίσκονται σε καραντίνα. «Δεν είναι σε καραντίνα η οικογένεια, ούτε το χωριό. Είναι υγιέστατοι και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους. Έχουν επιστρέψει κανονικά στις δουλειές τους και προσπαθούν να διαχειριστούν το πένθος τους με αξιοπρέπεια», λέει οικογενειακός φίλος.

Ο κουμπάρος του ηλικιωμένου μίλησε στο Live News του Mega για το πώς από τη μία στιγμή στην άλλη ο 72χρονος κτηνοτρόφος «έφυγε» από τη ζωή. Όπως λέει ερχόταν σε καθημερινή επαφή με τον 72χρονο καθώς τους χωρίζει μία πόρτα. «Εννοείται ότι ανησυχώ και εγώ, με τον κύριο ήμουν κάθε μέρα» υπογραμμίζει.

Ο 72χρονος είχε ήδη επιβαρυμένη υγεία και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα το τσίμπημα.

Τι είναι ο ιός CCHF

Ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας–Κονγκό (Crimean–Congo Hemorrhagic Fever, CCHF) είναι μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα ιογενής νόσος, που μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος μολυσμένου κρότωνα (τσιμπουριού).

Ο ιός ανήκει στο γένος Nairovirus της οικογένειας Bunyaviridae και είναι ζωονόσος, προσβάλλει δηλαδή ζώα και ανθρώπους.

Η νόσος καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1944 στην Κριμαία, ενώ η πλήρης ταυτοποίησή της έγινε το 1969, όταν ο ιός συνδέθηκε με παλιότερη περίπτωση παιδιού στο Κονγκό. Έτσι προέκυψε η διπλή ονομασία. Ο ιός προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε ποσοστό έως και 30% των περιπτώσεων, ενώ θεωρείται ενδονοσοκομειακά μεταδοτικός.

Πού εμφανίζεται

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο CCHF είναι ο πλέον διαδεδομένος αιτιολογικός παράγοντας αιμορραγικού πυρετού που μεταδίδεται από κρότωνες. Είναι ενδημικός σε πολλές χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της ΝΑ Ευρώπης (ιδίως στα Βαλκάνια και την πρώην Σοβιετική Ένωση).

Στην Ελλάδα είχε καταγραφεί και στο παρελθόν επιβεβαιωμένο περιστατικό, το 2008 στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, ενώ σε επιδημιολογικές μελέτες βρέθηκε οροθετικότητα σε ποσοστά έως 4,2%.

Πώς μεταδίδεται


Η μετάδοση στον άνθρωπο γίνεται με τρεις κύριους τρόπους:

- Με δήγμα μολυσμένου κρότωνα (τσιμπουριού) ή επαφή με τα σωματικά υγρά του.
- Μέσω επαφής με αίμα ή ιστούς μολυσμένων ζώων, κυρίως σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου όπως αγρότες, κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι σε σφαγεία και κτηνίατροι.
- Από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω επαφής με βιολογικά υγρά ή μολυσμένο ιατρικό εξοπλισμό, ιδιαίτερα σε νοσοκομεία.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

- Επαγγελματίες υγείας σε ενδημικές περιοχές
- Άτομα με συχνή έκθεση σε ζώα και τσιμπούρια
- Ταξιδιώτες σε περιοχές όπου ο ιός είναι ενδημικός

Περίοδος επώασης

Η επώαση κυμαίνεται από 1 έως 13 ημέρες, ανάλογα με τον τρόπο μετάδοσης. Συνήθως:

- 1–3 ημέρες μετά από δήγμα τσιμπουριού
- 5–6 ημέρες μετά από έκθεση σε μολυσμένα υγρά


Συμπτώματα

Η νόσος ξεκινά απότομα με:

- Πυρετό, ρίγος, πονοκέφαλο, μυαλγίες και αρθραλγίες
- Ναυτία, εμετούς, διάρροια, κοιλιακό άλγος
- Ερυθρότητα προσώπου και οφθαλμών, φωτοφοβία

Σε σοβαρές περιπτώσεις:
- Αιμορραγίες από μύτη, ούλα, γαστρεντερικό ή ουροποιητικό
- Νευρολογικές διαταραχές, σύγχυση ή κώμα
- Οξεία ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια


Αντιμετώπιση


Η θεραπεία είναι υποστηρικτική:

- Ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών
- Αντιμετώπιση αιμορραγιών και επιπλοκών
- Χορήγηση ριμπαβιρίνης (ribavirin) σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και η αποτελεσματικότητά της δεν έχει πλήρως τεκμηριωθεί

Πρόληψη

Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο.

Η πρόληψη βασίζεται σε:

- Αποφυγή τσιμπουριών: προστατευτικά ρούχα, εντομοαπωθητικά με DEET, απομάκρυνση από περιοχές με πυκνή βλάστηση
- Ασφαλείς πρακτικές κατά τον χειρισμό ζώων και κρεάτων
- Μέτρα ατομικής προστασίας σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης: γάντια, μάσκες, αποστείρωση εξοπλισμού